Araba neden hararet yapar? Durduk yere bu araba neden bu kadar ısınıyor diye düşünebilirsiniz. Hararet yapan araba belirtilerini görmezden gelip, aracınızı inatla sürmeye devam ederseniz başınıza hiç hoşunuza gitmeyecek şeyler gelebilir. Araba hararet yaparsa ne olur? Sorusundan önce Kışın araba neden hararet yapar konusunu inceleyelim.
Malumunuz, içten yanmalı motorda silindirlerin arasında hava-yakıt karışımı yandığı için yüksek oranda bir ısı meydana gelecektir. Oluşan ısıyı, motorun diğer aksamlarına zarar vermemek adına kontrol altına almanız gerekiyor. Kontrol mekanizmasında en önemli detay, soğutma sistemi. Sistem devreye girer ve motoru soğutarak bir zarar görmesini engeller. Bu görevini yapmadığı durumlarda da “hararet” sorunu baş gösterecektir.
Peki, sistem neden arıza yapıyor?
Konuları İncele
Araba Neden Hararet Yapar?
Araba neden hararet yapar, tabi ki durduk yere yapmaz. Eğer sağlıklı bir yanma var ve soğutma eylemi düzgün bir şekilde gerçekleştirilemiyorsa o zaman soğutma sistemindeki arızadan söz edebiliriz. Aracınız hararet yapıyorsa, aşağıdaki nedenlerden bir ya da birkaçıyla baş başa kalmışınız demektir.
- Soğutma sıvınız azalmış olabilir
- Soğutma fanınız bozulmuş olabilir
- Hararet göstergeniz bozuk olabilir
- Motor hararet müşiriniz arızalı olabilir
- Devridaim pompası arızalı olabilir
- Soğutma hortumlarında yırtık ya da çatlak olabilir
- Aracınızı devirsiz kullanıp, motor devrini sürekli yükseltiyor olabilirsiniz.
- Tüm bunların dışında her hangi bir arıza olmayıp sürücü kaynaklı bir sorun olabilmektedir. Yanlış vites değiştirip sürekli otomobilinizi yüksek devirde kullanırsanız hararetiniz yükselebilir.
Peki, arabanın hararet yaptığını nereden anlayacaksınız?
Hararet yapan araba belirtileri
Hararet yapan araba belirtilerinin en bilinir olanı, motor bölümünden yükselen dumanlardır. Birden aracın ön kısmından “Yangın varrr” edasına kapılabileceğiniz bir duman yoğunluğu söz konusudur. Karşılaştığınız bu tablo, aracınızın hararet yaptığının ve soğutma sisteminde oluşan sorun nedeniyle, ısının olması gereken değerlere indirilemediğinin yegâne kanıtıdır.
Yeni nesil araçlarda hararet göstergesi de mevcut. Henüz duman aşamasına gelmeden hararet göstergesini gözlemleyebilir ve yukarı doğru çıkmaya başladığınızda hemen müdahale edebilirsiniz. Peki, Araba harareti nasıl düşürülür, neler yapabilirsiniz?
Araba Hararet Yaparsa Ne Yapmalı?
Araba Hararet Yaparsa ne yapmalı? Kaputunun içinden yükselen sıcak dumanlar gözünüzü korkutmasın, öncelikle sakin olun ve aşağıdaki adımları uygulayın.
1- Seyir halindeyseniz aracınızı mümkün olduğu kadar gölge ve sakin bir yere konumlandırın. Bir süre hiçbir şey yapmadan bekleyin, doğal yöntemlerle motor soğusun ve kendine gelsin.
2- İlk adımımız sıvı seviyesinin kontrolü olacak. Kaputu açtıktan sonra, sol bölümdeki soğutma sıvı bölümünüzü kontrol edin. Eğer içi boşsa sıvı kalamamış demektir. Dikkatli bir şekilde kapağı çevirmek süratiyle kaldırabilirsiniz. Dikkatli olun, kapak çok sıcak olabilir ya da basıncın etkisiyle yukarıya doğru fırlayabilir. İçine su takviyesi yapın, bu sırada her hangi bir noktadan yere boşalıp boşalmadığını kontrol edin.
Not: Kaçak varsa su boşalmış ve hararet yapmıştır.
3- Her hangi bir sıvı kaybı yoksa soğutma hortumlarının her hangi birisinde yıpranma ya da yırtılma söz konusudur. Bu kapsamda koli bandıyla yerini tespit ederseniz yama yapabilirsiniz. Yama sizi düşük devir ve hızda belirli bir noktaya kadar götürebilir.
Yukarıdaki sıralamamızda her şey normalse, hararet müşiriniz bozulmuştur ve fanı açmıyordur. Ya da devridaim görevini yerine getirmiyordur. Bu durumda yol yardımı aramalı ve sakin bir şekilde beklemelisiniz. Eğer Axa, Alianz gibi global firmalardan kasko hizmeti almışsanız, aracınızı yetkili servise ücretsiz bir şekilde çektirebileceğinizin hatırlatmasını da yapalım.
Araba neden hararet yapar? konusunda aklınıza takılanları, sormak istediklerinizi bizlere YORUMLAR bölümünden iletip hızlı ve ücretsiz bir şekilde teknik destek alabilirsiniz.