1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknolojisi

Atmosferik Motor Nedir? Avantaj – Dezavantajlar

Atmosferik Motor Nedir? Avantaj – Dezavantajlar
Atmosferik motor ne demek
0

Atmosferik Motor Nedir? Çağımızın deyimi oldu artık Atmosferik motor. Son dönemlerde sık sık karşımıza çıkan bu motor türü için Atmosferik motor iyi mi? soruları yöneltiliyor. Clio ‘da karşımıza çıkıp, yaygınlaşan bu motoru yakından inceledik. Atmosferik motor yeni bir teknoloji değil, yalnızca günümüzde genişletilip iyileştirilmesiyle birlikte popülaritesini arttıran bir motor tipi. Atmosferik motor avantajları ve dezavantajlarıyla yeni nesil bazı araçlarında kullanılıyor. Bu motor iyi midir, diğer motorlardan farkı nedir?

Atmosferik Motor Nedir?

Atmosferik Motor Nedir? Sorusuna verilebilecek en net yanıt bulunduğu ortamdaki hava basıncını kullanarak çalışan bir motor tipi olduğunu söyleyebiliriz. Bu ne demek? İçten yanmalı diğer motor tiplerinde hava gönderme turbo tarafından yapılmaktadır. Fakat, bu atmosferik motorlarda atmosferin basıncı kullanılır. Bu basınç kat ve kat arttırarak motorun içine ideal yanma ortamının oluşturulması için hazırlanır. Basıncı arttırmak için de vakumlama teknoloji kullanılmaktadır. Anlayacağınız yanma için gerekli olan hava ve yakıt karışımı yanma odasına vakumlanarak çekilir ve bujinin ateşlemesiyle yanma başlamış olur.

Atmosferik Motorun Farkı Nedir?

Atmosferik motorla diğer motorların farkı nedir sorusu ister istemez akıllara geliyor. Diğer motorlar diye genellediğimiz motor tipleri TURBO sistemiyle çalışırlar. 1 BAR atmosferik basınç vakumla çekilirken, Turbo sistemi basıncın yüksekliği ya da düşüklüğü fark etmeksizin, havayı motorun ihtiyacı olduğu kadar yanma odasına aktarır.  Bu da turbo motorların daha büyük hacimli, atmosferik motorların daha yüksek hacimli olmasına neden olacaktır.

Her iki motor tipi de çalışma sistemine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bunları şu şekilde ayırabiliriz. Atmosferik motorun avantajları arasında en belirgin olanı tükettiği yakıt ortalaması. Çünkü, tamamen az yakması üzerine tasarlanmış. Tabi, bu da performanstan feragat etmenize neden olmaktadır. Atmosferik motorun faydalarına yönelik diğer maddeleri şöyle sıralayabiliriz.

  • Bakım ve onarımları daha az maliyetle yapılır.
  • Gaza bastığınız anda TURBO GECİKME sorunu yaşamayacağınız için, direkt performans alırsınız.
  • Turbolu motorlar çok kısa sürede yüksek ısıya ulaşıp, soğutma sistemini devreye sokar. Atmosferik motorlarda bu süreç daha uzundur.
  • Eğer aracınıza LPG takmak gibi bir fikriniz varsa uyumluluk açısından atmosferik motor iyi bir seçenek olacaktır. Yüksek ısıya dayanıklı bir subap takmanız %50 ‘ye varan tasarrufa neden olur
  • Düşük devirlerde hızlanması çok daha iyidir.
  • Motorun içindeki silindir sayısını arttırırsanız gücünde bariz bir şekilde yükseldiğini görürsünüz.
  • Üretim maliyeti düşük olduğu için bu durum satış fiyatlarına da yansır ve otomobili daha ucuz alırsınız.
Atmosferik motor nedir
Atmosferik motor nedir

Atmosferik Motorun Dezavantajları Nedir?

Atmosferik motorun dezavantajları arasında en olumsuz olanı motor performansı. Atmosferik motorun vakumladığı hava basıncı, Turbolu motorun ürettiği beygir gücünden daha düşük olduğu için haliyle performansı turbolu motorun bir tık altında. Atmosferik motorlu araçları tercih edecekseniz performansın azalmasını kabul edeceksiniz. Performans motorları düşünüyorsanız, bu motor tipleri sizin için hayal kırıklığı olacaktır. Bunların dışında Atmosferik motorun dez avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz,

  • Turbo motorlara göre motor daha gürültülü çalışır.
  • Dışarı gönderdiği egzoz emisyon değerleri turbo motordan daha yüksektir.
  • Motor performansı turbo motora göre daha düşüktür.

Atmosferik motorun dezavantajları arasında en öne çıkan motor performansının düşüklüğü. Peki, bu sonradan yükseltilebilir mi?

İlginizi Çekebilir: Renault Renew sistemini incelediniz mi? Sıfırlanmış, ikinci el araba almak harika bir seçim olabilir.

Atmosferik Motorda Performans Arttırmak Mümkün Mü?

Atmosferik motorda performans arttırmak için günümüzde bazı harici yazılımlar kullanılmaktadır. Ayrıca motorun hava giriş çıkışlarının, supap derecelerini ve sıkıştırma oranının manuel bir şekilde revize çalışmaları da bulunmaktadır. Fakat bunlar, yakıt ortalamasının yükselmesine neden olacaktır. Belki motorda %10 performans kazanımı sağlayabilirsiniz fakat yakıtın yaklaşık %20 oranında artmasına neden olacaktır. Bu işlemi yaptırmaya değer mi yoksa değmez mi artan yakıt ortalamasına göre değerlendirip, kendiniz karar verebilirsiniz.

Atmosferik Motor iyi mi?

Atmosferik motor iyi mi? konusu biraz göreceli, kişiden kişiye değişir. Eğer motorum az yaksın, ondan yüksek performans istemiyorum derseniz sizler için atmosferik motorlar güzel bir alternatif olabilir. Fakat aracımdan performans istiyorum derseniz bu durumda turbo motorlara yönelmeniz gereklidir. Atmosferik motorlar her ne kadar ilk kalkışlarda Turbo motorlara oranla daha seri olsalar da, yüksek hıza ulaşma konusunda turbo motorlar daha başarıdırlar.

Sonuç olarak atmosferik motorlar daha uzun ömürlüdür. Bakım, onarım ve satış rakamları daha düşüktür. Turbo motorlardan daha yüksek performans elde edersiniz ve LPG sistemiyle çok uyumlu olduğu söylenemez. Renault araçlarda kullanılan Atmosferik motor avantajları ve dezavantajları konusunda aklınıza takılanları, görüşlerinizi bizlerle YORUMLAR bölümünden paylaşabilirsiniz.

Beğendin mi?
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

O.D.T.Ü Otomotiv Mühendisli tahsilatımın ardından uzun süre Renault'da görev aldım. Firmada alanında uzmanlaşmış arkadaşları bir araya toplayarak Renaultum.Com 'u kurdum. Amacım bir birlerine yardımcı olan, ÜCRETSİZ ve ÇIKARSIZ sorunları çözüp bilgilendirme yapılan TR'nin en büyük Renault Kullanıcı Ağını oluşturmak. SAYENİZDE bu yönde hızla ilerliyoruz!

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir