1. Anasayfa
  2. Renault Arızaları

Oksijen Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır?

Oksijen Sensörü otomobilin "Ciğeridir" İçeriye alınan hava oranını direkt olarak etkiler. Az ya da eksik giren hava, çok sayıda arızaya neden olur. Bu nedenle de bu önemli parçaların arıza belirtileri nelerdir? İptal edilmeli mi, temizliği nasıl yapılır? Hepsini geniş bir şekilde ele aldık.

Oksijen Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır?
Oksijen sensörü
0

Oksijen Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır? Renault dâhil olmak üzere, üretici firmalar yenilenen her modelinde motorun daha iyi çalışması için daha fazla oksijen sensörü ekliyor. Lpg li araçta oksijen sensörü arızası da bu yüksek hava girişi nedeniyle ortaya çıkıyor. Bazı yüksek performanslı motorlarda, her bir katalitik konvertörün arkasında olduğu gibi, her silindir için bir oksijen sensörü bulunur. Otomobilin “Ciğeri” diyebileceğimiz Oksijen sensörü arızasında oldukça ciddi sorunlarla karşı karşılaşabilirsiniz. Arıza ve çözüm yöntemlerine değinmeden hemen önce oksijen sensörü ne işe yarar, ondan bahsedelim.

Oksijen Sensörü Nedir?

Oksijen Sensörü Nedir? Oksijen sensörleri, katalitik konvertörün önünde veya arkasında egzoz borusuna bağlanır (vidalanır). Ön (yukarı akış) sensörler, egzoz sistemindeki oksijen miktarını ölçer. Ön oksijen sensörlerinin amacı, gazlar yanma odasından çıkarken, gazların ne kadar zengin veya fakir olduğunu ölçmektir. Egzoz gazının fakir (yüksek oksijen içeriği) veya zengin (düşük oksijen içeriği) olmasına bağlı olarak, ne zaman değişip değişmeyeceği belirlenir. Arka (aşağı akış) sensörler, katalitik konvertörün arkasında bulunur. Arka oksijen sensörlerinin amacı, katalitik konvertörden çıkan egzoz gazlarının oksijen içeriğini izlemektir.

Oksijen sensörlerinden biri veya birkaçı arızalıysa, aracınız emisyon testini geçemeyebilir. Arabanızı oksijen sensörü arızalı bir şekilde sürerseniz, katalitik konvertöre zarar verebilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Renault Yetkili Servis Bakım Fiyatları ** 2024 Aralık Rakamları

Oksijen Sensörü Ne İşe Yarıyor?

Oksijen Sensörü Ne İşe Yarar? Aracınızda birden fazla oksijen sensörü vardır ve bunların tümü aracın optimum şekilde çalışmasına yardımcı olur. Ön sensörler, gaz odasından çıkan gazların ne kadar zengin veya fakir olduğunu ölçmek için egzoz akışında ne kadar oksijen olduğunu ölçer. Arka sensörler, katalitik konvertörden çıktıklarında gazların oksijen içeriğini ölçer. Oksijen sensörleri daha sonra bu bilgiyi aracınızın elektronik kontrol ünitesine (ECU)  iletir, böylece gerektiği oranda oksijen girişi sağlanır. Arabalar en iyi şekilde çalışmak için ideal bir yakıt-hava oranına bağlı olduğundan, motor performansı için oksijen sensörleri hayati bir öneme sahip. Oksijen sensörleriniz arızalı olduğunda motor performansınız düşecek, yakıt tüketiminiz de yükselecektir. Peki, çok önemli olan bu parçaların arızalarını nasıl anlayabiliriz?

Oksijen Sensörü Arızasının Belirtileri

Oksijen Sensörünü Arızanın Belirtileri Nelerdir? Oksijen Sensörünü Arızanı, hem aracın tepki ve uyarılarından hem de sürüş deneyiminden rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Belirtilerinin en yaygın olanlarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Motor arıza lambasını yakar
  • Motor performansında düşme gözlemlersiniz
  • Egzoz emisyon pulunu alamazsınız
  • Motorun rölantide çalışırken düzensiz sesler gelir, hatta stop edebilir.
  • Yakıt tüketim değerleriniz standartlarının çok daha üstüne çıkar
Oksijen sensörü arızası
Oksijen sensörü arızası

Oksijen Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır?

Oksijen sensörleri Arızası Neden Olur? Her ne kadar çok sağlam bir yapıya sahip olsa da özellikle yanan ve biriken kurumun etkisiyle, oksijen sensörülerinde arıza gözlemleyebiliyoruz. Sensörün uç kısmında biriken egzoz kurumları, voltaj üretebilme kabiliyetine neden olup sensörün performansında düşüşe neden oluyor. Ayrıca, otomobil dışında bir de dış etmenler var. Su, yola atılıp araca sıçrayan tuzlar ve yağ gibi çevre faktörleri de oksijen sensörü arızasına neden olabiliyor. Kötü ya da yanlış yakıt kullanımı, otomobillerin periyodik bakımlarının zamanında yapılmaması da bu arızanın yapmasına neden olan etmenlerdir.

Bazı otomobil kullanıcıları, arızalanan sensörleri değiştirmek yerine iptal etme yöntemini tercih edebiliyor. Çünkü çalışmayan bir sensör belirtilerin sürekli hale geleceği anlamına geliyor. Fakat bu yöntem gerek otomobilin sağlıklı bir şekilde çalışması gerekse de çevre faktörleri gözetildiğinde kesinlikle tavsiye etmediğimiz bir uygulama. Otomobil parçaları birbiriyle bağlantılı komplikle bir sistemdir. Puzzle’dan bir parça çıkartmanız, sistemin diğer yapılarına da zarar verebilir. Eğer illa “iptal ettireceğim” diyenlerdeniz, en kötü ihtimal temizleme yöntemini düşünebilirsiniz.

Oksijen Sensörü Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Oksijen Sensörü Temizleme işlemi oldukça kolay. İşin zor kısmı onu bulunduğu yerden sökebilmek. Çünkü oldukça sıcak egzozun üzerinde yer aldığı için, söküm işlemine başlayabilmek için pürmüz yâda şaloma ile ısıtıp, ondan sona sökmeniz gerekiyor. Eğer imkânlarınız dâhilinde “Sökmeyi başardım” diyorsanız, balata spreyi işinizi görecektir. Temin ettiğiniz balata spreyini oksijen sensörünün uç kısmındaki metal bölüme sıkın ve tekrar takın. Tüm sorunların ortadan kalkacağını göreceksiniz. Bu benim içime sinmez, değiştirmek istiyorum diyorsanız en doğru kararı verdiniz demektir.

Oksijen Sensörü Nasıl Değiştirilir?

Oksijen Sensörü Nasıl Değiştirilir? Birçok oksijen sensörü, sızan yağ veya soğutma sıvısı nedeniyle hasar görür. Eğer bundan kaynaklı bir arızaysa, öncelikle bu sorunu giderin ki değiştirdiğiniz parçada da benzer durumlarla karşı karşıya kalmayın. Aksi takdirde yedek oksijen sensörü de hasar görecektir.

Oksijen sensörü değişimi şu şekilde yapılır,

  • Egzoz sisteminde vakum sızıntısı ve delik olup olmadığını kontrol edin.
  • Kötüyse oksijen sensörünü çıkarın ve değiştirin.
  • Elektrik bağlantılarını kontrol edin.
  • Oksijen sensörlerinin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
  • Teşhis kodlarını temizleyin.
  • Test sürüşü yapın.

Oksijen sensörü arızası otomobil için oldukça önemli. Motor kontrol lambası yanıyorsa, aracı muayene ettirmeden çok uzun süre kullanmayınız. Motoru kontrol edin, ışığı yanıp sönüyorsa, masraflı onarımlardan kaçınmak için kenara çekin ve motoru durdurun. Değişim aşamasından sonra mutlaka tamirciden vakum hortumlarını ve egzoz sistemindeki sızıntıları kontrol etmesini isteyin. Vakum hortumu veya egzoz sistemi sızdırıyorsa, yeni taktığınız oksijen sensörü de arıza gösterecektir. Bu yüzden yalnızca oksijen sensörünün değiştirilmesi sorunu çözmeyebilir

Oksijen sensörü arızası, çözüm yöntemleri & değiştirilmesi gibi bütün konulara değindik. Peki, siz ne düşünüyorsunuz? Aklınıza takılanları, sormak istediklerinizi ya da yaşadığınız deneyimleri bizlere YORUMLAR bölümünden aktarmanızı çok isteriz.

Beğendin mi?
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

O.D.T.Ü Otomotiv Mühendisli tahsilatımın ardından uzun süre Renault'da görev aldım. Firmada alanında uzmanlaşmış arkadaşları bir araya toplayarak Renaultum.Com 'u kurdum. Amacım bir birlerine yardımcı olan, ÜCRETSİZ ve ÇIKARSIZ sorunları çözüp bilgilendirme yapılan TR'nin en büyük Renault Kullanıcı Ağını oluşturmak. SAYENİZDE bu yönde hızla ilerliyoruz!

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir