1. Anasayfa
  2. Renault Arızaları

Partikül Filtresi Temizliğini Sökmeden, Kendin Yap

Partikül Filtresi oluşan kurumun etkisiyle belirli bir süre sonra tıkanır. Sanayideki ustalar da "TEMİZLEME" adı altında sizden "Dünyaları" isterler. Paranızı boşa kaptırmayın! DPF Temizliğini KURUM YAKMA yöntemiyle pratik bir şekilde, ücretsiz olarak kendiniz yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken "ARABA SÜRMEK" Sürerken dikkat edeceğiniz küçük bir detay var. Hepsini sizler için anlattık...

Partikül Filtresi Temizliğini Sökmeden, Kendin Yap
Dizel Partikül Filtresi
0

Partikül filtresi temizliği, özellikle de dizel araçlar için korkulu rüyaya dönüşebiliyor. Partikül filtresi temizliği Fiyatı yaşadığımız ekonomik ortamda azımsanmayacak kadar yüksek rakamları bulabildiği için, otomobil kullanıcıları haklı olarak çözüm yolları konusunda arayış içine giriyorlar. Dizel partikül filtresi nasıl temizlenir? Temizliği yapabilmek için illa ki DPF’nin sökülüp, yüksek rakamlarda masraf mı yapmak gerekli? Tabi ki hayır! Sizlere 3 adımda DPF Temizliğini nasıl yapabileceğinizi aktaracağız. Tamamen ücretsiz ve en güvenli yöntemlerle!

Öncellikle Dizel partikül filtresi uyarısını neden veriyor, bu hataya neler sebep oluyor. Partikül filtresi tam olarak nedir konusunu inceleyelim. Çünkü bilinçli bir şekilde kullanırsanız böyle bir Partikül Filtresi Temizliğini yapmakla uğraşmazsınız.

Partikül Filtresi (DPF) Nedir?

Partikül Filtresi Nedir? Yeni nesil araçların dışarı atılan yanmış gazlarının egzoz emisyon değerlerini düşürmek için otomobil üreticileri tarafınca geliştirilen bir sistemdir. Partikül filtresi ne işe yarar sorusuna verilebilecek en net yanıt, doğayı korumayı amaçlamasıdır. Partikül filtresi içinde ne var, bunu nasıl yapıyor diye düşünebilirsiniz. İç kısmında yer alan kalın plakalar, evimizdeki kalorifer petekleri şeklindedir. Giren her gaz, onun içinden geçer ve egzoz sistemi yardımıyla dışarıya atılırlar.

Egzoz emisyon değerlerini belirlenen standartlar kapsamında sabitlemek isteyen üretici firmalar da bu konuda sürekli farklı arayış içindeler. Bu sistemler arasında en yaygın kullanılanı da DFM sistemi.

Dizel Partikül Filtresi çalışma prensibi

Dizel partikül filtresi çalışma prensibi, evlerimizdeki kalorifer petekleri gibidir. Zaten görünüm itibariyle de benzer yapıdadırlar. Motorda yüksek ısıyla yakılan ve daha sonra da egzoz manifoldu yardımıyla, egzoza doğru yönlendirilen yanmış gazlar öncelikle partikül filtresine gönderilirler. DPF’nin içinde yer alan kalın plakada biriken bu gazlar, partikülün içinde kurulan re rejenerasyon sistemiyle yakılır ve emisyon salınım değerleri düşürülür. Elektronik kontrol ünitesi (E.CU) sürekli çıkan gazların değerlerini ölçer ve olması gereken rakamlara ulaştığında egzozdan dışarı gönderilmesine müsaade eder. Rejenerasyon yapılamadığı durumlarda da partükül filtresi tıkanır ve Partikül Filtresi Nasıl temizlenir konusunda arayışlara girilir. Tıkanmasını engellemek için rejenarasyon konusunu biraz daha açalım.

Partikül Rejenerasyonu Ne Demek?

Partikül rejenerasyonu Partikül Filtresi temizliği sisteminin genel ismidir. Rejenarasyon kelime itibariyle “yenilenme” anlamına gelir ve DPF içinde de benzer görevle kullanılmaktadır. Partikülün içindeki rejenarasyon, çıkan gazların tekrar yakılması suretiyle kullanılır. Bu yakım işleminin bir den fazla yöntemleri mevcut. Bunlar,

  • Pasif Rejenerasyon Sistemi
  • Aktif Rejenerasyon Sistemi
  • Zorunlu Rejenerasyon Sistemi
  • Manuel Rejenerasyon Sistemi

Olmak üzere 4 ana gruba ayrılırlar.

Pasif Rejenerasyon Nasıl Yapılır?

Pasif Rejenerasyon sistemi, Elektronik kontrol ünitesinden bağımsız bir şekilde yapılır. Normalde partikül içindeki yanmayı Elektronik kontrol ünitesinden (E.C.U) aldığı komutla yapar. Fakat burada istisna bir durum var. Egzoz sıcaklığı 600 Dereceye ulaştığında, yeterli yanma sıcaklığı oluştuğu için E.C.U her hangi bir eylemde bulunmaz ve Pasif Rejenerasyon sistemi devreye girer. Peki, bu ısıya nasıl ulaşılır? Cevap basit, yüksek devirde! Aracınızın performanslı kullandığınızda devir yükselecek ve paralelinde oluşan ısı partikülün içindeki kurumları yakacaktır. Kullanım süreciniz ne kadar uzun olursa, içindeki kurumların yakılarak temizlenmesi olasılığı da o denli yüksek olur. Bizler de Pasif Rejenerasyon sistemini kullanarak dpf temizliğini kendimiz yapacağız. Öncelikle diğer sistemleri de ineleyelim, daha sonra bu yöntemi uzun uzun açıklayacağız.

Aktif Rejenerasyon Nasıl Yapılır?

Aktif Rejenerasyon sistemi Elektronik kontrol sistemi (E.C.U) tarafından yapışır. Özellikle yoğun trafiklerde, dur kalkarın yoğun yapıldığı anlarda ya da kısa mesafe kullanımlarda yeterli sıcaklığı ulaşılamadığı için atılan gazlar tekrar yakılamaz ve partikül filtresinin içinde birikirler. Partikül filtresinin tıkanma sorunu da tam da bu opsiyonda baş gösterir. E.C.U kurum miktarını 18 Gram’ın üzerine çıktığında, içeriyi temizleyebilmek için aktif rejenarasyon sistemini devreye sokacaktır. E.C.U partiküllerin içindeki kurum değerini sürekli ölçer. Bu ölçümü de iki sensör yardımıyla yapar. Bunlar,

  • Egzoz gazı sıcaklık sensörü
  • Oksijen sensörü

Oksijen sensörü partikül filtresinin çıkış kısmında, egzoz gazı sıcaklık sensörü de giriş kısmında bulunur. Buradaki amaç giren ve çıkan gazların değerlerini ölçmek. Bu sensörler ölçümler sonucunda değer sapmalarını tespit ederse E.C.U ‘ya bir sinyal gönderir ve o da sistemin dolduğunu algılar. Bu aşamadan sonra elektronik kontrol ünitesi sistem sıcaklığını en az 600 dereceye ulaştırabilmek için farklı tedbirler alır. Bunlardan birisi oksijen miktarını artırıp, yanma direncini düşürmek olurken bir diğeri de EGR Valfini devre dışı bırakarak yüksek sıcaklık elde edip partikülün iç kısmını temizleme üzerine kurulurdur.

Aktif Rejenerasyonla partikülü sistemi temizliği tamamen E.C.U kontrolündedir, sürücü manuel bir şey yapamaz. Bu sistem hep çalışsın, partikül hiç tıkanmasın diye düşünebilirsiniz. Bu mümkündür fakat yakıt tüketim değerleriniz inanılmaz yükseleceği için pek tercih edeceğinizi sanmıyoruz. Yüksek ısıya ulaşmak demek, yüksek değerlerde yakıt demektir. Bu nedenle de sistem yalnızca ihtiyaç halinde devreye girer. Aynı aracı kullanan iki farklı kişinin yakıt tüketim ortalamasının farklı olmasının bir nedeni de kullanım farklılıkları olarak ön plana çıkar. Ayrıca Aktif sistemde Partikül Filtresi temizliğinde kullanılan en yaygın yöntemdir.

Zorunlu Rejenerasyon Nasıl Yapılır?

Zorunlu Rejenerasyon sistemi, acil durumlarda devreye girer. Partikülün içindeki doygunluk seviyesi 24 Grama kadar ulaşınca “Motor arıza lambanız yanar” ve amiyane tabirler araç yetersiz kaldığını, partikülün tamamen tıkandığını, manuel müdahale zorunluluğunu devreye almanız gerektiğini iletir. Zorunlu dejenerasyonu araba bozuldu, tamir etmeliyiz tarzında da düşünebilirsiniz.

Tabi, burada partikülü değiştirmek bir çözümdür fakat üst kısımda yer alan Aktif rejenarasyon sistemini kullanarak sistemi temizlemeyi deneyebilirsiniz. Eğer bunu yapmazsanız söktürüp yapmanız gerekir ya da manuel Rejenerasyon devreye girmek zorunda kalır.

Manuel Rejenerasyon Nedir?

Manuel Rejenerasyon neredeyse “Sistem kilitlendi” anlamına gelir. Partikülün içindeki kurum miktarı 40 grama kadar ulaştığı anda devreye girer. Bu konumda motor arıza lambasının dışında, kızdırma bujisi lambası da yanacaktır. E.C.U filtreye zarar vermek istemediği için, sisteme hiçbir şey yapmaz. Araç kullanıcısı inatla kullanmaya devam eder ve kurum miktarı 45 grama kadar ulaşırsa, partikülün temizliği mümkün olmayıp kesinle değişmesi gerekmektedir. Dizel partikül filtresi temizlenmezse Ne olur sorusuna da bu şekilde yanıt vermiş olduk: Bu yüzden bu aşamaya geçmeden 3 adımda partikül temizliği sistemini uygulamanız gerekiyor. Öncelikle partikül filtresi neden tıkanır sorusuna açıklık getirilelim. Eğer dikkat edip, tıkamazsanız temizlemek zorunda da kalmazsınız.

Partikül Filtresi Neden Tıkanır?

Partikül filtresi neden tıkanır tıkanmasa ve sürekli Partikül Filtresi Temizliğini kendi kendine yapsa olmaz mı? Sistem kendini devamlı yeniyor ve Partikül Filtresi Temizliğini fakat yetersiz kaldığı durumlar var. Otomobilinizi genel anlamda düşük hız ve düşük motor devirlerinde kullanıyorsanız, sistemin uygulamış olduğu rejenerasyon sistemi yetersiz kalacaktır. Çünkü o devamlı temizlemeye çalışırken siz sürekli dolduruyorsunuz. Yağmurda, suyu basan yeri kovayla boşaltmak gibi bir şey. Sizin doldurma hızınız onun temizleme hızından düşük kalıyor.

Sürücü sürekli kısa mesafe ve dur kalk sistemiyle araç kullanıyorsa, motor sıcaklığı ideal performansa ulaşamaz. Hatta içeri çekilen yakıt bile dönem dönem çiğ bir şekilde dışarıya atılır. Tabi, bütün bunlar atılamıyor ve partikül filtresinin içinde kurum olarak birikiyor ve Partikül Filtresi temizliğini zorunlu kılıyor.

Bunun dışında kullanılan yakıt kalitesi de DPF için bir etken. Eğer kaliteli yakıt kullanılmıyorsa, verimli bir yanma gerçekleşmez. Ayrıca, kullanılan motor yağı da DPF özellikli olmak zorunda. Yeni nesil araçların tamamında, kutunun hemen üst kısmında partikül ibaresini görürsünüz.  Bu yüzden seçimlerinizi, motorunuzla uyumlu yağ tipi doğrultusunda yapmaya da özen gösterin. Ayrıca bakımlarınızı zamanında yaptırmanız, yakıt deponuzu lamba yanmadan doldurmanız tetikleyici diğer etmenler olarak ön olana çıkmaktadır.

Eğer tüm dikkatlerinize rağmen tıkanmışsa ve DPF temizliği yapmanız gerekiyorsa bu işlemi yukarda anlattığımız Aktif Rejenerasyon sistemini kullanarak kendiniz yapabilirsiniz. İşte karşınızda 3 adımda DPF temizliği yöntemi!

Partikül Filtresi Temizliği Nasıl Yapılır?

Partikül Filtresi Temizliğini tıkandığı durumlarda Aktif Rejenerasyon sistemini kullanarak 3 adımda otomobil kullanıcısı kendisi temizleyebilir. Yapacağınız işlem ustalık gerektirmez, her zaman yaptığınızı yapacaksınız ve araba süreceksiniz. Tabi, normal şekilde değil; bizim tarif ettiğimiz şekilde.

Partikül Temizliği Nasıl Yapılır
Partikül Temizliği Nasıl Yapılır
  1. Otobana çıkın
  2. Üçüncü viteste motor devrini 3000 devire sabitleyin
  3. 45 dakika araç kullanın!

İşte yapmanız gereken bu kadar basit! Peki, bunu neden yapıyoruz? Buradaki amaç ne diye düşünebilirsiniz. Aktif Rejenerasyon sistemini üst kısımda detaylı bir şekilde açıklamıştık. Elektronik kontrol ünitesinin her hangi bir müdahalesi olmadan, egzoz belirli bir sıcaklığa ulaşınca devreye giren bir sistem. Bizim burada yaptığımız işlem tam olarak da bu! Otomobile destek sistemiyle bir temizlik işlemi uyguluyoruz. Aracınıza hiçbir zararı bulunmayıp, sayısız faydasından söz edebiliriz. Partikül Filtresi Nasıl temizlenir sorusunun en basit yöntemi budur!

3 adımda partikül filtresi temizliği tamamen yüksek ısı oluşturma sistemi üzerine kuruludur. Bildiğiniz gibi üst kısımda anlatılan nedenlerden dolayı partikül kurum kaplar. İç kısımda kaplanan kurumlar da Elektronik kontrol ünitesi (E.C.U) tarafından ölçümlenir ve 24 Gram’dan fazla bir değere ulaştığınız o meşhur DPF Arıza lambasını yakar. Yukarıda yaptığınız işlem sonucunda motor sıcaklığını 600 derecenin üstüne çıkacaktır. Oluşan sıcaklık da DPF içinde biriken kurumların yakılarak dışarıya gönderilmesi için gayet makul bir değer. Bu yöntemle yalnızca dizel partikül filtresini temizlemezsiniz, EGR valfi başta olmak üzere otomobilinizin kurum bağlayan tüm parçaları yüksek ısının etkisiyle tekrar yanarak, dışarı bırakılacaktır. Bu nedenle de partikül filtresi temizliği zorunlu oluyor.

Dizel partikül filtresi temizliği – 3 adımda temizlik yöntemdeki yüksek ısıya, otomobilimizi zengin karşım yöntemini uygulayarak çıkartıyoruz. Motorlar her zaman stabil şekilde çalışsalar da 3 farklı karışım yöntemiyle çalışırlar. Bunlar,

  • Fakir karışım: Bu karışımda yakıt oranı düşer, hava oranı artar. Genellikle sabit hızla giderken ya da rölanti de beklerken araç fazla yakıt kullanmasın diye tasarlanmıştır. Yakıtınızın az yanmasına neden olur.
  • Zengin karışım: Daha çok performans istenilen durumlarda devreye girer. Aracınızda yüksek hız yapıyor ya da yüklü bir şekilde yüksek devirde kullanıyorsanız yakıt oranı arttırılır, hava oranı düşürülür ki otomobil talebinize versin. Bu durum yakıtın fazla yanmasına neden olsa da kullanım şeklinize göre beklentilerinize yanıt vermeye yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
  • Normal karşım: aracın ihtiyaçlarına en ideal yanıt veren türdür. Normal yanmada hava yakıt karışım oranı 14/1 olarak tasarlanır. Aracınız talebinize göre zengin ya da fakir karşıma geçer.

3 adımda Partikül Filtresi temizliği sistemi, aracınızı zengin karışıma geçirir. Motor devrini 3000 ‘e sabitleyip, vitesi 3. Vitese takmanız motoru biraz sanayi diliyle “bağırsa da” içeriye alınan yakıtın fazlalı lığı ısıyı yükseltecektir. Oluşan ısı yüksekliği de kurumları yakıp, partikülü temizlemeye neden olacak. Dizel partikül filtresi temizliği devir yükseltme yönteminde dikkat etmeniz gereken çok önemli bir detay var. O da yaktığınız kurumun miktarı. Çünkü bu işlemi yeterli oranda yapmazsanız sık sık Partikül Filtresi temizliğiyle uğraşmak zorunda kalırsanız.

Yolda Partikül Filtresi temizliği yaparken mümkün olduğunca fazla kurum yakmaya çabalayın. Partikül filtresinin içinde önemli eşik vardır.

  • 18 Gram eşiği
  • 24 Gram eşiği
  • 40 gram eşiği

Buradaki ağırlık merkezi de partikülün içindeki kurum miktarını belirler. 18 ilk eşiktir ve yüksek denilebilecek bir düzey. İdeal değerleri 10 – 12 gram arasındadır. 24 Gram “Arıza” olarak tanımlayabileceğimiz bir değer. Dizel partikül filtresi rejenerasyonu nasıl yapılır konusunda bilgisi olmayan araç sürücüleri bu eşiğe ulaştığında arıza lambasıyla karşılaşırlar. Halen kullanmaya devam ederlerse de 40 Gram eşiği geçtikten sonra artık o partikül filtresi temizliği yapılamaz ve değişmesi gerekmektedir.

Yolda DPF temizliği temizliği yaparken, kurumları mümkün olduğunca çok yakmaya çabalayın. Örneklendirecek olursa, 24 gram kuruma ulaşmış ve arıza lambası yandıktan sonra  partikül filtresi temizliği devir yükseltme yöntemiyle 3 adımda temizlik yapan bir otomobil kullanıcısı, az bir şey yol yapıp kurumu 23 gram seviyelerine indirerek lambayı söndürdüğünde temizleme işlemini sonlandırabiliyor. Unutmayın ki yakmış olduğunuz 2 gramlık kurum, çok kısa süre içerisinde partikül iç kısmına tekrar doluşacaktır. Bu yüzden yakabildiğiniz kadar kurum yakın. Hatta takviye sistemler de kullanabilirsiniz. Partikül Filtresi Temizliğinin sıvısı olan Würth dizel partikül filtre temizleyici ( depoya atılır ) 300 ml. en az yarım depo yakıtla bu ürünü kullanabilirsiniz. Daha sonra yukarıdaki 3 adım sistemini uygulayıp, kurumları yakabilirsiniz.

Partikül filtresi temizliği, yetkili servislerde de benzer bir şekilde yapılıyor. Tek fark, bunu yolda değil de Clip cihazıyla yapıyorlar. Bilgisayar aracınıza bağlanıyor ve aracınıza gaz verilerek yüksek sıcaklığa ulaşması sağlanıyor. Tabi, bu işlemi yaptıktan sonra da partikül filtresi temizliği için yaklaşık 2000 TL ücret talep ediyorlar. Biz sizlere Partikül filtresi temizliği işlemini ücretsiz bir şekilde nasıl yapabildiğinizi öğrettik! Eğer kurum çok yüksek seviyelere ulaşmışsa ve uyguladığınız bu sistemde sonuç alamıyorsanız sökerek partikül filtresi temizliğini de sizlere açıklayalım.

Partikül Filtresi Sökerek Temizleme Yöntemi

Partikül filtresi sökerek temizleme yöntemi, sistemin değiştirmeden önce uygulanabileceğiniz son seçenektir. Eğer partikül kurum miktarı 40 Gram seviyelerinin altındaysa, sökerek temizledikten sonra sistem tekrar düzelecektir. Partikül filtresi sökerek temizleme sisteminde biraz el becerisi gerektiğini en başta belirtelim. Biraz yetenek ve yetkinliğiniz varsa, uzun uzun anlatımlarımızdan sonra kendiniz de sistem temizliğini rahat bir şekilde yapabilirsiniz.

Önce güvenlik önlemlerini alın, her şeyden önemlisi bu. Aracınızı gölge, düz bir ortama alın. Ayrıca akü kutup başını sökmeyi de ihmal etmeyin. Her hangi bir güvenlik riski yok. Fakat ne olur ne olmaz diyerek güvenliği ihmal de etmememiz gerekli.

Partikül Filtresini Kontrol edin!

Partikül Filtresini Kontrol edin! Bu gereksiz yapacağınız birçok çalışma ve harcayacağınız zamanın önüne geçecektir. Partikül filtresi kontrolü, oldukça zahmetsiz bir işlem. Buradaki tek amacımız partikül filtresi sağlam mı? Bunu kontrol edeceğiz.

  • Öncelikle temiz bir bez ya da karton temin edin. Bunu aracınızın arka kısmına doğru uzatın.
  • Elinize küçük bir tornavida alın ve uzattığınız bezin üzerine yatın. Kısaca aracın altına yatmamız gerekiyor.
  • DPF aracın egzoz sisteminden hemen önce, motora uzanan kalın boruların üzerindedir. Kare şeklinde gri bir parçadan oluşur.
  • Elinizdeki tornavida ile, DPF’ye alt kısımdan tıkırtı şeklinde birkaç kez vurun.
  • Eğer içeriden kırılma sesinin etkisiyle bir şeyler duyarsanız, işleme hiç başlamadan sonlandırın.
  • İçeriden gelen ses partikülün iç kısmında yer alan plakaların kırıldığı ve parçanın değişmesi gerektiğinin işareti. Bu nedenle de boş yere temizlemeyle uğraşıp, vakit kaybetmeyin.
  • Ayrıca yapacağınız fiziki kontrollerde dış kısmında kırılmalar, çatlamalar görüyorsanız da benzer bir şekilde işlemi sonlandırabilirsiniz.

Dizel Partikül Filtresi Nasıl Sökülür?

Dizel partikül filtresini sökmek, sandığınız kadar da zor bir işlem değil. Partikül filtresinin iki yanında 15 cıvata bulunur. Hemen üst kısımlarında da oksijen ve emisyon sensörünün giriş uçları. İşleme sensörleri sökmekle başlıyoruz. Fakat kabloya asılıp çekmeyin. Kabloların uç kısımlarında bağlantı soketleri var. Soketlerin başında da bağlantı tırnakları. Elinizi, soketin girdiği yere uzatın orada bir çıkıntı hissedeceksiniz. Aşağı doğru o çıkıntıya basınç uygulayın ve soketi yerinden çıkartın. Bu işlemi diğer sensöre de uygulayabilirsiniz. Daha sonra 14 açıkağız anahtarla partikülün etrafındaki cıvataları sökün ve güzelce yere bırakın.

Dpf Temizliği Nasıl Yapılır?

Dpf temizliği nasıl yapılır? Partikül filtresi temizliğinde en kritik süreç de burada başlıyor. Söktükten sonra partikülü elinize almışsanız işiniz oldukça kolay, yukarıdaki yöntemle basit bir şekilde sökebilirsiniz. Daha sonra yapacağımız ilk aşama FİZİKİ KONTROL. Dış kısmında vuruk, kırık, çatlak var mı kontrol edin. Elinizle hafif sallayın, iç kısmında kırılan parça sesi varsa petekler kırılmış ve parça değişmesi gerekli demektir. Fakat görünen bir sorun yoksa partikülün iç kısmını temizleyerek tekrar yerine takabiliriz.

DPF Temizliği
DPF Temizliği

DPF’yi temizlemeden kullanılan en yaygın yöntem tazyikli su ve basınçlı hava tutmaktır. Bunların her evde olmadığını bildiğimiz için çözüm önerisi olarak benzinlikleri tavsiye edebiliriz. Hemen her benzinlikte 3 TL attıktan sonra 3 dk süreyle tazyikli su akışı sağlayabiliyorsunuz. İşleme başlamadan önce tavsiyemiz DPF ‘yi tartmanız. Burada amaç temizlemiş olduğumuz kurum miktarını ölçmek. İşleme başlamadan ve işlemi yaptıktan sonraki ağırlığı, bizlere iç kısmından ne kadar kurum temizlediğimizin kanıtıdır. Fakat tartamasanız da çok sorun değil. Netice itibariyle mümkün olduğunca temizlemeye çabalayacağız.

Tazyikli suyu iç kısmına mümkün olduğunca uzun tutun. Hatta Partikül TEMİZLEME SIVISI gibi harici kimyasallar da kullanabilirsiniz. Fakat durulama işlemini düzgün yaptığınızdan emin olmak şartıyla! Eğer tamamen temizlediğinize eminseniz, artık kurulama kısmına geçeceğiz.

Dpf Kurulama İşlemi Nedir?

DPF’nizin yüzeyini başarıyla temizledikten sonra filtreyi durulamak için temiz su kullanın. Ancak bir DPF filtresini suyla nasıl temizlersiniz? Yüksek basınçlı ağızlığa sahip bir hortum veya musluk kullanmanız ve iyice temizlemek için DPF’yi dar hortumla püskürtmeniz önerilir. Suya her iki uçtan dışarı fırlayacak şekilde açı verin; filtreden bir kısmından kirli su akışı görmelisiniz, bu kir berraklaşıp temiz su gelene kadar işlemi uygulamaya devam edin.

Tamamen kurulamak için benzinliklerdeki havayı da uygulayabilirsiniz. Hatta temizliğine yönelik, makineyle partikül filtresi temizliği yapan firmalar var. Parçayı söküp elinize aldığınız için oldukça düşük bir maliyetle temizletip, tekrar aracınıza montajlayabilirsiniz.

Bir de tüm  bu işlemlerle uğraşmayıp, sistemi tamamen iptal eden kitle var. Bu işlemin nasıl yapıldığına da kısaca değinelim.

DPF İptali nedir, nasıl yapılır?

DPF İptali, sistemin tamamen kaldırılıp yanan gazların direkt olarak dışarı atılma sistemidir. Uygulayacağınız ilk yöntem Partikül filtresi temizliği olsun, eğer partikül filtresi temizliğinden istediğiniz sonucu alamazsanız DPF iptaline yönelin. Dpf iptali iki farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlar,

  1. Yazılımla
  2. Sökülerek

Yazılımla DPF iptali, sistemin Elektronik kontrol ünitesi (ECU) dan silinme yöntemiyle yapılır. Bu girişim bazı araçlarda olumlu sonuç verirken, bazıların da belirli bir süre sonra otomatik senkronizasyon nedeniyle işe yaramamaktadır. DPF, ECU’dan silindiğinde ECU onu görmeyeceği için kurum miktarını ölçmez ve gazın direkt çıkışına müsaade eder.

Sökülerek DPF iptali, parçanın tamamen sökülmesi süratiyle yapılır. Genelde söküldükten sonra ortaya çıkan boşluğa susturucu takılır ve gazın direkt geçişi sağlanır.

Partikül Fitresi Temizliği Neden Gerekli?

Partikül Fitresi Temizliği Neden Gerekli? Bir DPF (dizel partikül filtresi) filtresi, (yanmamış yakıt/yağlama yağını) yakarak emisyon değerlerini düşürmek için tasarlanmıştır. Yanmamış yakıtlar filtrenin arkasına itilir ve orada depolanır. Bu kurumlar zamanla birikir ve belirli periyotlarda temizlenmesi gereklidir. Filtrenizi düzenli olarak temizlemek ve bakımını yapmak, yalnızca filtrenin işlevselliğini korumak için değil, aynı zamanda yakıttan tasarruf etmek ve motorunuzu korumak için de önemlidir.

Partikül Filtresi Temizliği
Partikül Filtresi Temizliği

Dizel Partikül Filtresi Temizliği ne kadar sürede yapılmalı?

Dizel partikül filtresi temizliği araca ve kullanım tarzına göre değişkenlik göstermektedir. Fakat, her 100.000 KM ‘de bir yukarıda anlattığımız 3 adımda kendiniz temizleyin sistemini uygulayarak, sistemi temizlemesi tavsiye edilir

Partikül filtresi tıkalı olursa ne olur?

Partikül filtresi tıkalı olursa aracınız arıza lambasını yakar. Çekişten düşer ve yakıt tüketiminiz inanılmaz derecede yükselir. Partikül filtresi temizliği piyasada ortalama olarak 3000 TL ‘ye yapılırken, bizler ücretsiz bir şekilde 3 adımda Partikül filtresi temizliği işlemini nasıl yapabileceğinizi detaylıca anlattık.

Partikül filtresi temizliği konusunda aklınıza takılanları, geçmiş deneyimlerinizi bizlerle YORUMLAR bölümünden paylaşabilirsiniz.

Beğendin mi?
  • 1
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

O.D.T.Ü Otomotiv Mühendisli tahsilatımın ardından uzun süre Renault'da görev aldım. Firmada alanında uzmanlaşmış arkadaşları bir araya toplayarak Renaultum.Com 'u kurdum. Amacım bir birlerine yardımcı olan, ÜCRETSİZ ve ÇIKARSIZ sorunları çözüp bilgilendirme yapılan TR'nin en büyük Renault Kullanıcı Ağını oluşturmak. SAYENİZDE bu yönde hızla ilerliyoruz!

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir