Noter Satışı Yapılan Aracın İadesi Mümkün Mü? Otomobil günümüzde en büyük ihtiyaçlar arasındaki yerini aldı. Otomobilin satışını üzerimize alma aşamasında noter süreçleri de yer alır. Ancak farklı sebeplerden dolayı noter satışı yapılan aracın iadesi talebi olabiliyor. Bu işlem mümkün olmakla birlikte keyfi olarak “Aracı geri veriyorum” diyemezsiniz. Sahibinden alınan araç iadesi için üründe gizlenen bir ayıp, kusur olduğunu beyan edip Ayıplı 2.el araç iadesi süresi içeresinde noter devir işlemlerini başlatmanız gerekmektedir. Kusurlu sıfır araç satışı yapılmışsa bu durumda muhatabınız satın almış olduğunuz bayii. Süreç, onlarla senkronize bir şekilde ilerleyerek çözülür.
Konuları İncele
Şahıstan Alınan Aracın iadesi
Bugün özellikle büyük şehirlerde ulaşım oldukça sorunlu olabiliyor. İşe zamanında, hızlı bir şekilde gidebilmek ve pandemi koşulları kapsamında topluluk içinde bulunmayıp, toplu taşıma araçlarından uzak durabilmek için kişisel araçlar büyük önem taşır. Bunun haricinde farklı bir ile sınava gidilmesi gerekiyorsa, sağlık sorunları sebebiyle farklı ile ya da hastaneye acil gidilmesi gerekiyorsa otomobil her zaman aranan büyük bir ihtiyaç oluyor. Tüm ihtiyaçlarımızı gidermek için bir otomobil alıyoruz ve ayıplı ürünle karşılaşabiliyoruz.
Şahıstan alınan aracın iadesine yönelik ayıp ortaya çıkmışsa ne yapılması gerektiği sıklıkla sorulur. Bu durum satılan üründen beklenen faydaları azaltan veya kaldıran eksiklerin bulunmasıdır. Örnek olarak bir bakışta araçta görülebilen hasarlar, açık bir ayıba işaret etmektedir. Farlardan birinin olmaması, çizikler de açık ayıp sınıfındadır. Buna ek olarak gizli ayıplar da vardır. Bunlar ilk bakışta anlaşılamayan hasarları tanımlamaktadır. Gözle görülemeyen, doğrudan tespit edilemeyen yapısı vardır. Bu durum başınıza sıfır araçlarda olduğu gibi Sahibinden, 2. El al almış olduğunuz ürünlerde de başınıza gerekebilir. Alım yaptığınız yer her neresi olursa olsun Noter satışı yapılan aracın iadesi kusurlar kapsamında mümkün kılınır.
İkinci El Araçlarda Ayıplı Satışlar
Türkiye’de birçok kişi 2. el aldığım araç arızalı çıktı sorununu belirtiyor. Çünkü bu durum özellikle pandemi başlamadan önce fazlalıkla ayyuka çıktı. Bunun temel nedeni birçok araç sahibinin aracı ayıplı bir şekilde satmaya çalışmasıdır. Bu hem açık hem de gizli şekilde olabilmektedir.
Eğer aracı aldıktan sonra bunları fark etmişseniz, ne yapılması gerektiği doğal olarak aklınıza gelen ilk soru olacaktır. Burada vakit kaybetmeksizin satıcıya durumun bildirilmesi şarttır. Bunun için noter aracılığı ile bildirim yapmak mümkündür. Ayıplı aracın iadesine yönelik noterden ihbar çekebilirsiniz. Aynı zamanda telefon, mail ya da tanık üzerinden de birim gerçekleştirilebilir. Bu girişimleriniz Noter satışı yapılan aracın iadesine yönelik sonuç almanız açısından oldukça önemli.
Bildirim yapmak, ona karşı açılacak davanın sonucu bakımından oldukça önemlidir. Tabi, davayı açmadan önce sizin de bilmeniz gereken zaman aşımı süreci söz konusu. Ayıplı 2.El araç iadesi süresi, ayıbın ortaya çıkması durumunda satılan aracın satıldığı tarihten itibaren iki sene sonra hak zaman aşımına uğrar. Buna karşılık satıcı ağır kusurluysa satıldığı tarihten sonra 10 yıl süre vardır. Eğer aracı almış ve sonrasında bir kusur fark etmişseniz, en kısa sürede işlem yapmanız gerekir.
Ayıp öğrenildikten sonra neler talep edilebilir?
Her ne kadar araç alma önemli olsa da kişilerin en büyük endişelerinden bir tanesini kusurlu mallar oluşturur. Kusurlu araç iadesi bu bakımdan en çok sorulan sorular arasındadır. Araçtaki hasar sonucunda şu gibi seçim hakları vardır. Dilerseniz aşağıdaki alternatiflerden birisini seçebilir dilerseniz de Noter satışı yapılan aracın iadesini talep edebilirsiniz.
- Satış bedelinde indirim talebinde bulunma
- Satın alan kişiler, satın alma esnasında farkında olmadan yüksek ödediği için aradaki farkı talep edebilir.
- Ücretsiz onarım talep edilebilir.
- Araç onarımı mümkünse, satıcıdan ücretsiz onarım talep edilebilir.
- Satılan malın, ayıpsız benzeri ile değişimi talep edilebilir.
- Satıcının elinde varsa, alıcının talebi üzere hasarsız araç ile değişim yapılabilir.
- Sözleşmeden dönme gerçekleştirilebilir.
Buna karşılık bazı durumlarda bazen bu gibi seçimler mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda da alanın sözleşmeden dönmeye hakkı her zaman vardır. Uygulama genel olarak birlikte maddi-manevi tazminat ile gerçekleştirilir. Bunun için yetkili mahkeme tüketici mahkemeleridir. Avukatlardan da yardım alınması tavsiye edilir. Noter satışı yapılan aracın iadesine yönelik yapmanız gerekenleri daha net açıklayalım.
Noter satışı yapılan aracın iadesi nasıl yapılır?
Günümüzde birçok kişi aracı satın aldıktan sonra motorunun bitmiş olduğunu ya da arızalı olduğunu başına gelen acı tecrübeler sonucunda fark edebiliyor. Bu gibi durumlarda kusurlu araç iadesi en çok merak edilen konular arasındadır. Aracın noter satışı yapılmışsa, kişilerin vazgeçme şansı bulunmaktadır. Eğer bunu geri iade etmek istiyorsanız, ilgili mevzuat hükümleri kapsamında iade işlemleri yapılabilmektedir. Noter satışı yapılan araçların cayma süreci yer almamaktadır. Bunun için bir avukat bürosuna da giderseniz, gerekli ayrıntıları öğrenebilirsiniz. Süreç dahilinde başvurunuz gerçekleştirmişse ve zaman aşımına uğramadıysanız Noter satışı yapılan aracın iadesi imkanlar kapsamındadır.
Sonuç olarak Noter satışı yapılan aracın iadesi ancak yasal yollarla mümkün kılınmaktadır. Notere girip “Geri vereceğim” diyemezsiniz. Eğer istiyorsanız bir Noterle de görüşerek içinizi rahat ettirebilirsiniz. Hatta çalışıyor ve zaman bulamıyorsanız Nöbetçi noter uygulamasından da yararlanabilirsiniz. Kusur kapsamında aldığınız kişiyi bilgilendirin, noterden ihbar çekin. Davanızı açın haklı çıkıp paranızı alma ihtimalinizi oldukça yüksektir.