Trafik cezasına nasıl itiraz edilir? Bazen, hiç geçmediğimiz yoldan bile kesilen cezalar ve “yanlışlıkla” olmuş diye basite indirgenen durumlar olabiliyor. Trafik cezasına itiraz nereye yapılır konusunda bilgi sahibi olmayan otomobil kullanıcıları zaman zaman uğraşmayım, ödeyip geçeyim yanlışına kapılabiliyorlar. Oysa, basit yöntemlerle trafik cezanıza itiraz edip, haklılığınızı ispatlayabilirsiniz. Trafik cezasına itiraz etmek sandığınız kadar da zor bir şey değil.
Otomobil sürücülerine trafik kurallarına uymadığı için mobeseler, radarlar, EDS sistemleri ya da çevirme yapan trafik polisleri tarafından haklı ya da kasız, bazen de “hayali” ceza kesilmektedir. Her ne kadar haklılık payları çok olsa da bazı durumlarda ise özellikle son teknolojiye uygun olarak kullanılan elektronik sistemlerin hata yapma sapmaları nedeniyle haksız cezalarla karşılaşabiliyoruz. Bu gibi durumlarda ise sürücülerin yasalarla belirlenen süreler içerisinde, bu trafik cezalarına itiraz etme hakkı her zaman için bulunmaktadır.
İtiraz sürecine değinmeden önce gerçekten ceza yediniz mi onu kontrol edin. Ortada olmayan bir cezaya itiraz şansınız da yok, uğraşmanıza gerek de yok. Bu yüzden önce plakadan trafik cezası sorgulama işlemini gerçekleştirin.
Konuları İncele
Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?
Trafik cezasını sorgulaması eskiden yalnızca Emniyet üzerinden yapılıyordu. Teknolojinin yaşamamıza girmesi nedeniyle alternatifler de çoğaldı. Arabanıza kayıtlı bir ceza var mı yoksa yok mu? 2 farklı alandan sorgulayabiliyorsunuz.
- E-Devlet trafik cezası sorgulama: E- devlet sistemi üzerinden trafik sorgulaması yapabilmek için Bu linki tıklamanız yeterli. Link sizi direkt ilgili sayfaya yönlendirecektir. Sorgulama sonucunda eğer cezanın haklı yazıldığını düşünüyorsanız aynı sayfa da trafik cezasını ödeme imkânınız da bulunuyor.
- Gib (Gelir İdaresi) üzerinden ceza sorgulama: Gib sistemi üzerinden ceza durumunuzu sorgulamak ve ödemek için BU LİNKİ tıklamanız yeterli. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken bir husus var. O da bu alandan sorgulama yapıyorsanız sorgulama yapan T.C kimlik numarası ve aracın sahibi aynı kişi olmalıdır. Yani, araç sizin değil kiralıksa bu ekrandan bir sonuç alamazsınız. Böyle bir durumda yukarıdaki E-devlet seçeneği üzerinden sorgulama yapmak sizler için çok daha sağlıklı bir sonuç ortaya çıkartır.
Tüm bunların dışında PTT Online sistemden de Trafik cezası sorgulama yapılabiliyordu. Fakat, sistem uzun süredir pasif durumda. Bu nedenle de yer vermedik. Yukarıdaki 2 seçenek cezanızı sorgulamanız için yeterli olacaktır. Sorgulamayı yaptınız ve haksız bir ceza karşınızda görünüyorsa, bu durumda itiraz aşamalarına geçebilirsiniz.
Hangi durumlarda trafik cezalarına itiraz edilir?
Hangi durumlarda trafik cezalarına itiraz edilir sorusundan önce “Haklı mıyım” sorusunun yanıtını düşünün. Trafik ekiplerinin olduğu bir alandan 200 KM hızla geçip, ceza yerseniz haksız olduğunuz için yapacağınız bütün girişim sonuçsuz kalacaktır. Tüm cezalara itiraz hakkınız bulunmaktadır. Fakat, yapacağınız itirazların tamamının kabul edileceği anlamına gelmiyor. Bu nedenle eğer haklıysanız girişimde bulunup, cezayı ödemekten kurtulabilirsiniz. Bizler genel anlamda itiraz edebileceğiniz durumlara değinelim. Bunlar dışında yaşadığınız özel istisnai durumlar kapsamında da trafik cezasına itiraz edebilirsiniz.
- Seyir halinde yolda giderken hız cezası yiyorsanız, o yolda mutlak suretle Radar uyarı levhasını bulunmalıdır. Eğer ceza yemişseniz yola gidip levhanın varlığını kontrol edebilir ve levhanın olmadığını ispatlayarak trafik cezasına itiraz ederek ödemekten kurtulabilirsiniz.
- Yediğiniz trafik ceza mevzuatlar kapsamında bazen yoruma açık türde olabiliyor. Bu nedenle yanlış kesildiğine inanıyorsanız, yine trafik cezasına itiraz edebilirsiniz.
- Trafik cezası yedikten sonra, bunu neden yediğinizi ispatlamak zorundalar. Yani, elinize bir Ceza tespit tutanağı iliştirip, hadi bunu öde diyemezler. Fotoğraf vb. ispat evrakının da sizlere tebliği edilmesi gerekmemektedir. Eğer böyle bir delil yoksa, cezanıza hemen itiraz edin.
- Trafik cezalarının büyük bir bölümünü Otopark yüzünden yiyoruz. Fakat, özellikle belediye bölgesinde; belediye yeterli otopark alanı tahsis etmediği sürece size kesilen cezanın haksız olduğunu biliyor musunuz? Yani, belediye yeterli alanı sağlamak zorunda. Aksi durumda, “yer vardı da ben mi park etmedim” diyerek trafik cezasına itiraz edebilirsiniz.
Trafik Cezasına nasıl itiraz edilir?
Trafik cezalarına mahkemeler üzerinden itiraz edilmektedir. İtirazının sonucunda onlara sunacağınız bütün deliller incelenir. Haklı bulunmanız durumunda cezanız iptal edilir. Haksız olmanız durumunda da ceza ücreti iptal edilmeyeceği gibi, dava masrafları da sizlere yansıtılacaktır. Bu nedenle kesinlikle haklı olduğunuzu düşünüyorsanız sulh ceza mahkemesine toplayacağınız delillerle birlikte itirazınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Trafik Cezasına İtiraz Nerelere Yapılır?
Trafik sürücülerine kesilen trafik cezalarına itiraz yerleri bulunmakta olup, bunlar sırasıyla şunlar olmaktadır;
- Adalet Bakanlığının bir uygulaması olan UYAP ile e-devlet üzerinden trafik cezalarına itiraz edilebilmektedir.
- Trafik cezasının yazıldığı yerde bulunan Sulh ve Ceza Mahkemelerine tebliğden sonra başvurulabilmektedir.
- Trafik Mahkemelerinde, kesilen trafik cezaları için itiraz edilebilmektedir.
Uyap üzerinden trafik cezasına nasıl itiraz edilir?
Trafik cezalarına, mahkemeye gitmeye gerek kalmadan Uyap üzerinden de itiraz edilebilmektedir. Adalet Bakanlığının bir uygulaması olan Uyap’a ise E-Devlet üzerinden kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Buna bağlı olarak trafik cezasına Uyap ile itiraz etmek için yapılması gerekenler şunlardır;
- Adalet Bakanlığı resmî web sitesi olan Uyap ‘a giriş yapmak
- Giriş yaptıktan sonra karşınıza farklı seçenekler çıkacak. Bunların arasından varsa E-imza ya da m-imza seçeneklerini seçebilir yoksa da E-devlet opsiyonunu kullanarak işleminize devam edebilirsiniz.
- Karşınıza çıkan ekranda “Trafik- İdari Para Cezasına İtiraz İşlemleri’ bölümüne giriş yapın.
- Öncelikle itiraz edeceğiniz mahkemeyi seçmeniz gerekiyor. Bu nedenle İtiraz edilecek mahkemenin bulunmuş olduğu bölgeyi ‘İl’ başlığından belirtilerek, adliye seçimi yapabilirsiniz.
- Karışınıza çıkan ekranda Taraf bilgisine “itiraz eden”, “kurum/kişi” alternatifleri arasından kişi seçimini yapıp T.C. kimlik numaranızı girin ve sorgula deyin.
- Kararına itiraz edeceğiniz kurumu ya da tarafı belirtmeniz gerekli. Bunun için ‘Taraf Sıfatı’ için ‘kararına itiraz edilen’ daha sonra da ‘Kişi/Kurum’ ibaresinden ‘kurum’ seçimini yapın. Burada kararına itiraz edeceğiniz kurumun seçimini yapmanız gerekli.
- UYAP Doküman Editöründe aşağıda sizlere aktarmış olduğumuz evrakların tamamını yükleyin ve “Gönder” butonuna tıklayın. Artık itiraz süreciniz başlamış oluyor.
E-devlet üzerinden trafik cezasına itiraz işlemi nasıl yapılır?
E-devlet üzerinden trafik cezasına itiraz işlemi sistemin sizin bilgilinizle UYAP sistemine bağlanması aracılığıyla yapılıyor. Bu işlemi nasıl yapabileceğinize aşama aşama değinelim
- Trafik cezasına Uyap ile itiraz etmek için ilk olarak E-Devlet’e T.C. Kimlik No ve şifre ile giriş yapmak lazımdır.
- Daha sonra açılan sayfadan Adalet Bakanlığı uygulaması olan Uyap’a giriş yapılması gerekmektedir.
- Uyap sistemine giriş sağlandıktan sonra ise menüde bulunan Trafik İdari Para Cezasına İtiraz İşlemleri sekmesine tıklanmalıdır.
- Daha sonraki aşamada ise itiraz edilecek olan mahkemenin şehir kısmı seçiminin yapılması lazımdır.
- Taraf bilgileri kısmına ise itiraz eden kişi olarak bütün istenen bilgilerin eksiksiz olarak girilmesi lazımdır.
- Bilgiler girildikten sonra ise kesilen trafik cezası tutanağı ile yazılan ilgili dilekçe dosya eki olarak yüklenmelidir.
- Bütün bu işlemlerin ardından trafik cezasına itiraz etme işlemi tamamlanmış olmaktadır.
Trafik cezasına itirazda istenen belgeler nelerdir?
Trafik cezasına itiraz etmek için sürücülerin ilgili yerlere başvurusu için bazı belgeleri önceden hazırlaması gerekmektedir. Buna göre trafik cezasına itiraz etmek için gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanmaktadır;
- Kesilen trafik cezasına itiraz nedeninin belirtildiği dilekçe
- Ruhsat fotokopisi
- Ehliyet fotokopisi
- Sürücüye ait olan kimlik belgesi
- Ödeme yapıldı ise ödemeye ait olan makbuz
- Trafik cezası karar tutanağı tebligatı ve fotokopisi
Bu belgelerin mahkemeye sunulmasından sonra trafik cezasının ve tebligat kağıdının asılları, trafik cezasının kesildiği sürücüde kalmaktadır. Bu başvuru sonucunda herhangi bir duruşma olmadan, alınan mahkeme sonucu trafik cezasına itiraz eden sürücüye posta yolu ile iletilmektedir. Bazı durumlarda ise hakimler tarafları dinlemek istediğinden dolayı mahkemeye çağırabilmektedir. Bu itiraz davalarının sonuçlanma süreleri ise ilgili olan mahkemenin yoğunluk durumuna göre farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle bazı davaların sonuçlanması ise 3 ay ya da 4 ay sürebilmektedir.
Trafik cezası dilekçesi nasıl yazılır?
Trafik cezasına itiraz dilekçesi, Trafik cezası itiraz dilekçesi e-devlet üzerinden ya da UYAP trafik cezası itiraz dilekçesi örneği ayrımı yapılmaksızın tek tipte yazılır. Dilekçe sabit olup, yazdığınız dilekçe sonrası başvuru yapacağınız yer değişkenlik gösterebilir. Farklı baş vuru kanalları olsa da başvuru her zaman cezanın kesilmiş olduğu bölgede bulunan Sulh Ceza Mahkemesi başlığıyla yazılması gerekli. Trafik cezasına itiraz dilekçesinde cezaya itiraz edenin bireyin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, annesinin adı, baba adı gibi kimlik bilgelerine açık ve okunaklı bir şekilde yer verilmeli.
Ardından cezaya neden itiraz ettiğinize ayrıntılı bir şekilde yer vermelisiniz. Ne kadar detay aktarırsanız, cezadan kurtulma şansınız da o kadar yüksek olacaktır. En sonunda da İsim ve Soy isminizi yazıp imzanızı atmalı ve dilekçenizi tamamlamalısınız. Eğer ben bunlarla uğraşamam derseniz de Trafik cezası itiraz Dilekçesi Örneği Word formatında indirerek, boşlukları doldurup işleminize devam edebilirsiniz.
Trafik cezasına itiraz süresi ne zaman başlamaktadır?
Trafikte olan sürücülerin yaptıkları, trafik hataları şehir güvenlik sistemleri, radar sistemleri ya da EDS gibi sistemlerle kolaylıkla tespit edilebilmekte ve araba plakaları üzerinden trafik cezaları sürücülere yazılmaktadır. Buna göre trafik cezasını kesen trafik polisi ise bu cezaya itiraz süresi aynı gün başlamaktadır.
Şayet bu trafik cezaları; mobeseler, radarlar ya da EDS sistemleri ile araba plakasına kesilen cezalar ise cezanın tebliğ edildiği anda, bu cezaya itiraz süresi de başlamış olmaktadır. Yasalara göre sürücülere kesilen trafik cezalarının, ilgili olan kişilere en geç 10 gün içerisinde tebliğ edilmesi gerekmektedir. Bu tebliğ tarihinden sonra ise en fazla 15 gün içerisinde, sürücüler kendilerine yazılan bu trafik cezalarının hepsine itiraz edebilmektedirler.
Trafik cezasına itiraz süresi kaç gündür?
Trafik cezasına itiraz süresi, ceza sizlere tebliği edildiği tarihten itibaren 15 gündür. Tavsiyemiz cezayı %25 indirimle, 15 gün içinde ödeyip sonra itiraz etmeniz yönünde. Bu sayede haksız olsanız bile hem ceza indiriminden faydalanacaksınız hem de cezanız mahkeme tarafından kesinleşirse ceza-i yaptırımdan zarar görüp üzerine bir de faiz ödemeyeceksiniz.
Trafik cezasına internetten nasıl itiraz edilir?
Trafik cezasına itiraz etmek için rakam değeri taşıyan mahkeme masrafı bulunmuyor. Yukarıda yapacağımız açıklamalar kapsamında bölgenizdeki Sulh Ceza Hakimliğine başvurunuzu yaparak, ücretsiz bir şekilde hakkınızı arayabilirsiniz.
Trafik cezası itirazı kaç günde sonuçlanır?
Trafik cezasına itiraz sonucu bulunduğunu lokasyona göre değişkenlik gösteriyor. Küçük şehirlerde 1 ay içinde netice alabilirken, büyük şehirlerde bu süreç neredeyse 1 yıla kadar da uzanabilir.
Trafik cezasına itiraz ettim kaybettim, ne yapmalıyım?
Trafik cezasına itiraz edip, kaybettiyseniz “En azından denedim” huzurunu yaşamanız gerekli. İtiraz hakkınız olsa da sonuç almanız, çok düşük ihtimal. Davayı kaybetmişseniz, eğer cezayı ödemediyseniz faiziyle birlikte yatırmanız gerekli. Ödeyip itiraz etmişseniz de sorun yok, hayatınıza devam edin.
Trafik cezası ne zaman düşer?
Trafik cezası, sistemde telefon numaranızın kayıtlı olması durumunda telefonunuza kısa bir süre içinde SMS olarak gelecektir. E- Devlet içinden kontrol etmek isterseniz de, sistem yoğunluğuna göre 7 iş gününe kadar ekrana yansır.