1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknolojisi

Arabada Lastik Havası Kaç Olmalı? ** 2024 (Tüm EBATLAR)

Arabada Lastik Havası Kaç Olmalı? ** 2024 (Tüm EBATLAR)
Araba lastik basıncı
0

Arabada Lastik Havası Kaç Olmalı? Olur, olmadık anlarda karşımıza çıkan “Lastik basıncını kontrol ettirin yazısı” hepimizin canını sıkıyor öyle değil mi? Ya da yazı yazmadan “Şak” diye birden karşınıza çıkan bir arıza lambası. Her ne kadar inip baksak, sağlam lastiklerin varlığıyla mutlu olsak da ekrandan silinmiyor o yazı asla… Canımızı oldukça sıkan ve güvenliğimizi tehlikeye atan bu durumu ortadan kaldırıyoruz!

Lastik basıncı hesaplama araçlarını kullanarak, otomobilinizin olası lastik değerlerini olması gereken rakamlara sabitleyebilirsiniz. Fakat bu, bir matematik problemi çözmenizle eşdeğerdir. Oysa Lastik hava basınçları tablosu aracılığıyla hiçbir hesaplama yapmadan; direkt bir şekilde basınçlarınızı olması gereken değerlere ayarlamanız mümkün. Çözüm yollarına geçmeden önce bu durumla neden karşılaştığınıza vakıf olun. Çünkü bu durumun bilincinde olup çözüm yollarını araştırırsanız durmadan bu lambayla uğraşmak zorunda da kalmazsınız. Bu yüzden Arabada lastik havası kaç olmalı sorusundan önce lastik havalarının neden düştüğüne değineceğiz.

Lastiklerin hava basıncı neden iner

Lastik basıncı neden düşer konusunun birçok yanıtı var. Lastik basınç sensörü sürekli lastik hava basıncını ölçmektedir. Ölçümleme sonucunda istenilen değerleri gözlemleyememesi durumunda da havayı kontrol etmeniz gerektiğini sizlere bildirir. Lastiklerimiz fiziksel açıdan normal görünse de havanın ince ince kaçıp, değerin düşmesine yönelik bazı etkenler vardır. Bunların en bilinilirlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Lastik havasını düşüren etkenler

  • Lastiğinize bir çivi ya da harici bir cisim girmiş olabilir. Cisim orada kaldığı için havanız az az kaçar ve değer düşük seviyelere ulaşınca arıza lambasını yakar
  • Jantlarda eğrilik olabilir. Bu durum jant ve lastiğin arasının açıklığına neden olur ve oradan da hava kaçırır.
  • Lastik supabı arızalı olabilir. Buradan hava kaçıracağı için de lastiklerinizin değeri düşer.

Bu ihtimaller, havanızın az az kaçması üzerine kurulu. Bir de her şey harika olsa bile lastik hava basıncı tekrar yanabilir. Nasıl mı? Hava Osmozu yüzünden!

Hava Osmozu lastik hava basıncını düşürür

Hava Osmozu teknik bir terim olsa da havanın kaçışı olarak özetleyebiliriz. Yüzeysel açıklayacak olursak, lastik kimyasal bir yapıdadır. Farklı bileşkelerin birleşimiyle oluşur. Bu oluşum aşamasında minimal düzeyde boşluklar bulunmaktadır. Eğer lastiğin içindeki hava basınca, dışarıdaki basınçtan daha düşük olursa denge kanunu yüzünden bu hava dışarıya doğru kaçar. Bu durumu hangi olaylarda yaşayabilirsiniz?

  • Betona bırakma lastiğin havası iner sözünü duydunuz mu? İşte bunun nedeni hava osmozudur.
  • Bu durum özellikle kış aylarında sık başımıza gelir. Hava soğuk olduğu ve içerideki hava sıcak olduğu için genleşme/büzülme kanunun etkisiyle hava kendini dışarıya doğru iter. Maalesef bu duruma yapabilecek hiçbir şeyiniz yok, tekrar hava basmanız gerekmemektedir.

Lastik basınç sensörü arızalı mı?

Lastik basınç sensörü nasıl çalışır konusuna bir açıklık getirelim. Lastik basınç sensörü birçok araçta lastik supabının alt kısmına entegre bir şekilde çalışır. Bazı araçlar diye özellikle belirtiyoruz çünkü kimi arabalar lastik basınç sensörüyle değil, hava ölçümünü ABS beyninden aldığı bilgi ve lastiğin dönüş hızını harmanlamasıyla ölçümler. Lastik basınç sensörü ölçümlediği hava basıncını sürekli Enjeksiyon beynine gönderir. Enjeksiyon beyni de lastiğin ölçüsünü gözeterek olması gereken değerleri kontrol eder ve anormal bir durumda arıza lambasını yakar. Bu nedenle de her lastiğin ölçüsü bir olmadığı için insanlar Lastik basıncını hesaplama ya da Lastik hava basınçları tablosu üzerinden kendi ebatlarına göre arayış içine girerler.

Arabada Lastik Havası Haç Olmalı?

Araba Lastik Havası Kaç Olmalı konusu, arabadan ziyade lastiğin ebatlarına göre farklılık gösterir. Her lastiğin değerleri farklı olacağı için Lastik hava basınçları tablosu düzenlenir. Biz sık kullanan araçlar için bütün değerleri aktaralım. Ayrıca sizlere de bir sürprizimiz var! Değerleri kontrol etmenize gerek kalmaksızın aracınızın üzerinden kendiniz de okuyabilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınızı bilindik lastik ölçülerinin değerlerini aktardıktan sonra sizlere paylaşacağız. Ama önce otomobilinizin üzerindeki lastik boyutunun nerede yazdığının bilgisini paylaşalım ki, oradan kontrolünü yapıp en ideal değerlerde lastik hava basıncını ayarlayın.

Lastik ölçüleri nerede yazar

Lastik hava basıncı için lastik ölçüleri nerede yazar? Lastik ölçülerinizi öğrenebileceğiniz en ideal alan lastiğin üzeridir. Lastiğe baktığınız zaman lastiğin yanak kısmı diye tabir edilen alandan lastik ölçülerinizi okuyabilirsiniz. Tam olarak nerede yazdığını ve bu ölçülerin ne işe yaradığı daha net anlayabilmeniz için aşağıdaki resme göz atın.

Lastik boyutu nerede yazar
Lastik boyutu nerede yazar

Gördüğünüz gibi bu lastiğin boyutu 205/55/16. Değerlerin ne anlama geldiğine de kısa bir şekilde yer verdik. Açılımları oldukça teknik konular ve çok işa yaramaz. Genelde imalat aşamasındaki prosedürlerdir. Kafanızı karıştırmamak için detaylara değinmesek de, meraklı kitle varsa YORUMLAR bölümünden ulaşıp, bilgi isteyebilir. Yanıtlamaktan mutluluk duyarım.

185 65 R15 lastik havası kaç olmalı?

185 65 R15 lastik havası aracın dolu ya da boş olmasına göre değişkenlik gösterir. Bu ebat genelde sedan kasalarda kullanıldığı için aile aracı olarak bilinmektedir. Aracınızla sürekli olarak ortalama 2 kişi Seyahat ediyorsanız Ön ve Arka lastikleri 31 psi değerine sabitleyebilirsiniz. Eğer yüklü bir şekilde Seyahat ediyorsanız (İnsan ya da bagaj yükü hiç fark etmez) lastiğin yere basıncı artacağı için bu durumda 185 65 R15 lastik hava basıncı ön lastik için 35, arka lastik için 38 psi yapabilirsiniz.

Her yük durumunda lastik mi ayarlayacağım diyebilirsiniz. Bunlar ince nüanslar. Yani aracınızda sürekli yük taşıyorsanız ya da sürekli yalnız Seyahat ediyorsanız bu değerleri kullanabilirsiniz. Bu nedenle de lastik hava basıncını hesaplama değerleri ortalama olarak alınır. Normal bir araç kullanıcıysanız, dönem dönem aracınıza birileri binip iniyorsa bu durumda ortalama değerleri alıp 185 65 R15 lastik hava basıncı için önleri 32, arkaları 31 birime sabitleyerek konforlu sürüşün keyfini yaşayabilirsiniz.

205 55 R16 lastik hava basıncı kaç olmalı?

205 55 R16 lastik hava basıncı kullanacağınız değer aracın yüklü ya da boş olmasına göre farklılık gösteriyor. 205 55 R16 lastik Aracınızla sürekli olarak ortalama 2 kişi Seyahat ediyorsanız Ön lastikleri 36 psi, arka lastikleri de 34psi değerine sabitleyebilirsiniz. Eğer aracınızla (İnsan ya da bagaj) yüklü bir şekilde seyahat ediyorsanız lastiğin yere basıncı artacağı için havayı tekrar düzenlemelisiniz. Bu durumda 205 55 R16 lastik hava basıncı ön lastik için 36, arka lastik için 38 psi yapabilirsiniz.

Her yük değişiminde “lastik mi ayarlayacağım” diyebilirsiniz. Bunlar ince detaylar. Yani aracınızda düzenli yük taşıyorsanız ve ya sürekli kendiniz yolculuk ediyorsanız bu değerleri kullanmanız en mantıklı rakamlar. Her seferinde basınç ayarı yapmamanız için lastik hava basıncını hesaplama değerleri ortalama baz alınmaktadır. Normal bir otomobil kullanıcıysanız, ara ara aracınıza birileri inip biniyorsa ortalama değerleri baz alıp 205 55 R16 lastik hava basıncı için ön ve arka lastikleri 38 birim olarak sabitlemeniz tavsiye edilen değerlerdir.

215 55 R17 lastik hava basıncı kaç olmalı?

205 55 R17 lastik hava basıncı aracın dolu ve boş olmasına göre farklı şekillerde ayarlanmalı. Çünkü tamamen yük dolu bir araçla boş olan bir aracın yere basıncı aynı değildir. Oluşan basınç farklılığı oranında lastiklerinin havasını da düzenlemeniz gerekmektedir.

205 55 R17 lastik ebatları Passat’la yaşamımıza girdi. Ağırlıklı olarak o model üzerinde de kullanılsa da son dönemlerde farklı modellerde de karşımıza çıkmaya başıyor. Otomobilinizle sürekli yalnız ya da ortalama 2 kişi yola çıkıyorsanız Ön ve arka lastikleri 38 psi, arka lastikleri de 34psi olarak ayarlamanız gerekmektedir. Eğer yüklü bir şekilde Seyahat ediyorsanız (İnsan ya da bagaj yükü hiç fark etmez) lastiğin yere basıncı artacağı için bu durumda 205 55 R16 lastik hava basıncı ön lastik için 36, arka lastik için 38 psi yapabilirsiniz.

Arabada lastik havası
Arabada lastik havası

225 55 R17 lastik hava basıncı kaç olmalı?

225 55 R17 lastik hava basıncını aracın ağırlığına göre ayarlamanız gerekli. Nedeni tamamen yüklü bir otomobille boş olan bir otomobilin yere basıncı aynı değildir. Bu basınç farklılığı oranında lastiklerinin hava basıncını da da düzenlemeniz gerekmektedir.

225 55 R17 lastik ebatları için eğer aracınızı sürekli yüklü bir konumda kullanıyorsanız, Ön ve arka lastikleri 40 psi oranında hava basmalısınız. Sürekli yüklü bir şekil de seyehat etmeden –ki bu insan ya da her hangi bir bagaj ağırlığı olabilir aracınızı sürekli kendiniz ya da en fazla seyahat koltuğunda bir kişiyle birlikte kullanıyorsanız bu durumda da lastik hava basınçlarınız önler 38Psi arkalarsa 36PSi şeklinde ayarlanmalıdır.

225 55 R18 lastik hava basıncı kaç olmalı?

225 55 R18 lastik hava basıncı konusunda, lastiğe basacağınız hava oranı aracı kullanım şeklinize göre farklılık göstermektedir. Eğer aracı tam kapasite yolcu ya da bagajın full yükle kullanıyorsanız lastiklerinizin yere basıncı daha çok artacağı için daha fazla hava basmalı, yalnız başınıza seyahat ediyor ya da yanınızda en fazla 1 kişi bulundurarak otomobilinizi kullanıyorsanız da basacağınız hava oranı biraz daha düşük olmalıdır.

Bu kapsamda 225 55 R18 lastik hava basınçlarını aracınızda daha az yük varsa ön ve arka tekerleri 38 PSİ, aracınızı ağırlıklı olarak yüklü bir konumda kullanıyorsanız da ön ve arka tekerleri 40 PSi olarak ayarlayabilirsiniz. Durmadan “Lastik havalarını mı” ayarlayacağım düşüncesine kapılmış olabilirsiniz. Bunlar ekstrem durum, yük arabaları için ve uzun yola çıkarken dikkat etmeniz gereken değerler. Ortalama bir araç kullanımı için ortalama bir değer alarak lastik hava basınçlarını 39 PSi olarak ayarlayabilirsiniz.

235 55 R18 lastik basıncı kaç olmalı?

235 55 R18 lastik hava basıncı için otomobilinizin kullanım ağırlığına göre bir hava basıncı belirlemeniz gerekmektedir. Eğer aracı tam dolu yolcu ya da bagajı yüklü bir şekilde sürekli kullanıyorsanız lastiklerin yere basıncı çok fazla artacağı için basacağınız hava oranı daha fazla olmalı. Tek başınıza başınıza seyahat ediyor ve ya araçta en fazla bagajı boş bir şekilde aracınızı kullanıyorsanız bu durumda da basacağınız hava oranını düşürmelisiniz.

Bu bilgi doğrultusunda 235 55 R18 lastik hava basınçlarını aracınızı yüksüz bir şekilde kullanacaksanız 38 PSİ, aracınızı ağırlıklı olarak yüklü yüklü kullanacaksanız da ön ve arka lastiklerin hava basıncını 40 Psi olarak ayarlayabilirsiniz. Her seferinde “Lastik havalarını mı ayarlayacağım” diye düşünebilirsiniz. Bu verdiğimiz detaylar ince nüanslardan oluşuyor. Sürekli yük taşıyan ya da yalnız başına yaşayanlar bu değerlerde kullanması ideal. Ortalama klasik bir araç kullanımı için siz de ortalama bir değer alıp lastik hava basınçlarını 39 PSi olacak şekilde hava basınçlarını ayarlayabilirsiniz.

245 40 R18 lastik hava basıncı kaç olmalıdır?

245 40 R18 lastik hava basıncı otomobilin boş ya da dolu olmasına göre değişkenlik gösterir. Fakat ortalama bir otomobil kullanımında lastik hava basınç değerlerinin de hesaplamasını yapmaktayız. Bu kapsamda 245 40 R18 ebadı için ön lastiklere 40 psi ve arka lastiklere de 42 psi hava basarak aracınızı kullanabilirsiniz. Genel olarak Opel insignia aracında karşımıza çıkan bu lastik ebadı, farklı marka otomobillerde de kullanılmakla birlikte en ideal değerlerinin bu olduğunuz söylemek mümkündür.

Lastik Hava Basınç Tablosu

Lastik basıncı tablosu
Lastik basıncı tablosu

Tüm ebatlar için arabada lastik hava basıncı hesaplama yöntemini kullanarak lastiklerin boyutlarına bile bakmadan lastik hava basınçlarınızı en ideal değerlere göre ayarlamanız mümkün. Otomobil üreticileri, kanuni zorunluluklar kapsamında lastik hava basıncını otomobilin üzerine yazmak zorundadırlar. Bunu da hemen hemen her firma şöför kapı cebine yerleştirdiği etiket yardımıyla yapar. Şöför kapısını açın ve kapının açıldıktan sonra kilidin kasayla birleştiği alana bakın. Orada aşağıdaki gibi bir etiket göreceksiniz.

Bu bilgilere otomobilinizin kullanım kitapçığından da erişebilirsiniz. Gördüğünüz gibi ayrı ayı 2-3-5 kişilik kullanım durumlarında kaç PSİ hava basmanız gerektiği bilgisi sizinle paylaşılmış. Bu rakamlar aracınızın için en ideal lastik hava basınç oranıdır. PSI değerinden söz edilse de bazın araçlar bu bilgiyi paylaşmaz, yalnızca BAR olarak değer yazar. ÖRN: 2 bar. Peki, barı nasıl PSİ’ye çevire bilebilirim derseniz; o konuda da bilgilendirelim.

1 bar kaç psi?

1 bar kaç psi konusunda biraz matematik hesabı yapmanız gerekir.  1 bar = 14.504 PSI. Bu kapsamda aracınızda 2 Bar ya da 2.3 bar yazarsa sizlerin okumuş olduğunuz değeri 14.504 rakamıyla çarparak PSI karşılığını bulmanız ve benzinlikte hava basıncını bu doğrultu da ayarlamanız gerekmemektedir. Şimdiye kadar hep olması gereken lastik hava basınç oranlarından ve kullanmanız gereken ideal rakamlardan bahsettik. Peki, bu rakamlara riayet etmezseniz ne olur? Lastik hava basınç değeri neden bu kadar önemlidir?

Lastik hava basıncı yüksek olursa ne olur?

Lastik hava basıncın yüksek olursa hem otomobile, hem de otomobil kullanıcısına olumsuz sonuçlar doğurur. Düşük havayla hiç uğraşmayım basayım bolca, kafam rahat olsun düşüncesine kapılmayın. Havanın olması gerektiğinden fazla olması lastiğin yere temas ettiği yüzeyin olması gereken değerlerden fazla olmasına neden olur –ki bu gelişme de sizlere aşağıdaki sonuçları doğurur. Durumunda lastiğin temas ettiği yüzey idealin üzerinde olur. Bu durumda da;

  • En önemlisi aracın içindekiler hoplayarak gezer. Hava basıncı fazla olduğu için lastiğin yola teması düşük olur ve en küçük çukurda kendinizi semalarda hatta kafanızı aracınızın tavanında hissedebilirsiniz.
  • Virajlara sert girerseniz aracınız kesinlikle savurur. Çünkü neredeyse yola temas etmeyecek düzeydedir.
  • Direksiyonu kolay kontrol edemezsiniz. En ufak manevralar sizlere geniş açı olarak döner.
  • Lastiğin yanak kısmından ziyade diş kısmı yere temas edecektir ve bu da sizlerin lastikleri daha kısa süre kullanmanıza neden olacaktır. Çünkü lastikleriniz çabuk aşınır.
  • Tüm bunlara paralel bir şekilde yakıt tüketiminiz de oldukça artar.

Fazla olması bu sonuçlara neden olurken, düşük olması da farklı durumları beraberinde getirir.

Havasız lastikle ne olur?

Havasız lastikle hem aracınıza hem de kendinize biraz eziyet edersiniz. Havaların olması gereken değerlerden düşük olması durumunda aşağıdaki sonuçlara neden olacaktır.

  • Lastik yere fazla bir basınçla yapışır, kaygan zeminlerde otomobilinizi kontrol etmekte zorlanmanız kuvvetli bir ihtimal.
  • Lastik yere çok fazla basacağı için direksiyon ağırlaşır. Dönmek istediğinizde direksiyonu çevirdiğiniz zaman biraz insan üstü efor sarf ederek direksiyonunuzu çevirmek için uğraşırsınız. Kas yapmak istiyorum derseniz sizin için farklı bir alternatif olabilir. J
  • Yoldaki engebeleri amortisörden önce lastikler absorbe edeceğinden araç konforunuz da sekteye uğrayacaktır.
  • Lastiğin direnci yükselip yere fazla temas edeceği için yakıt tüketiminiz olması gereken değerlerin çok çok üzerine çıkacaktır.

 

Beğendin mi?
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

O.D.T.Ü İletişim Fakültesinden mezun oldum. Yurtdışında Renault Satış Danışmanı olarak başladığı yolculuğum, önce Satış Sorumlusu sonra da Satış Bölge Sorumlusu pozisyonlarıyla taçlandı. Türkiye'ye döndükten sonra da deneyimlerimi, tecrübelerimi Benim Renault'um diyenlerle paylaşıyorum.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir