1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknolojisi

Motor Yağı Değişimi Ne Zaman Yapılır? (5 Aşamada Kendin Değiştir)

Motor Yağı Değişimi Ne Zaman Yapılır? (5 Aşamada Kendin Değiştir)
Motor yağı nedir | 5 adımda yağ değişimi
0

Motor yağı değişimi ne zaman ve nasıl yapılır? Motor yağı değişimi Faydaları saymakla bitmez. Çünkü insan için kan neyse motor için yağ odur. Motor yağı değişimi gecikirse kısa vadede çok büyük sorunları göremeyebilirsiniz. Fakat, uzun vadede yaşayabileceğiniz büyük hasarların alt yapısını hazırlamış olursunuz. Motor yağının değişim fiyatlarının yükselmesi, yaşanılan ekonomik krizinde etkisiyle birleşince otomobil sahipleri bu durumu ötülebiliyorlar. Bizler de maliyeti binimize edebilmek için Motor yağı değişimi nasıl yapılır? Sorusunu aydınlığa kavuşturacağız. Bu sayede yalnızca motor yağı fiyatıyla, işçilik ödemeden işlemi tamamlamış olacaksınız.

Motor Yağı Nedir?

Motor yağı nedir? Motor yağı, birbirine sürtünerek çalışan metal parçalar arasında kaygan bir tabaka oluşturup sürtünmeyi en aza indirmekle görevli. Aynı zamanda parçaları temizleyerek erken aşınmasını geciktirir.  Motor çalışma prensibi itibariyle çok sayıdaki metalin bir birbirine sürtünmesi sonucunda belirli bir hareket üretir ve ürettiği bu hareketi aktarma organları vasıtası ile aracın diğer bölümlerine aktarır. İki metali bile birbirine sürttüğünüzde küçük talaşlar halinde parçacıklar dökülür. Motorun içinde de çalışma sırasında çok sayıda metal sürtünür, bu aşınmayı da motor yağı ile engelleriz.

Motor yağı Bu parçaları koruduğu gibi harici olarak da dışarıdan girebilecek dış faktörlere karşı da bir koruma kalkanı oluşturuyor. Akıcılık özelliği sayesinde her yere girerek bu dış etkenleri temizler ve motorunuzun zarar görmesini engeller. Bu kadar önemli bir parametrenin seçiminde nelere dikkat etmeliyiz? Sonuç itibariyle her yağı her motorda kullanamazsınız. Saydığımız bu etkenleri kusursuz bir şekilde sağlayabilmek adına motor yağları da kendi arasında kategorize olurlar. Şimdi de Motor yağı çeşitleri ve motor yağını seçerken dikkat etmeniz gerekenlere değinelim.

Motor Yağ Değişimi Ne Demek?

Motor yağı motorun can damarıdır. Yağ, motorun altına bağlı, arabanın altında bulunan yağ kraterinde bulunur. Motorun tüm dâhili (hareketli) parçalarının motor yağı ile yağlanması gerekir. Yetersiz yağlama, parçaların daha hızlı aşınmasına ve sonunda motor arızasına neden olur. Bir yağ filtresi, yağı temiz ve birikintilerden uzak tutar. Filtre düzenli olarak değiştirilmezse tıkanır ve motora yağ geçiremez.

Motor Yağı Nasıl Seçilir?

Motor Yağı Nasıl Seçilir? Şimdiye kadar görevini detaylandırdık. Görevini yerine getirebilmesi için bazı özelliklere sahip olması gerekli. Aksi durumda görevini yerine getiremeyecek ve ondan istediğimiz performansa erişmemiz mümkün olmayacaktır.Sizin için en uygun motor yağını belirleyebilmeniz için Motor yağı çeşitlerini kapsamlı bir şekilde ele alıp detaylandıralım. Günümüzde kullanılan motor yağları 3 ana kategori altında değerlendirirler. Bunları sıralayacak olursak;

  • Tam Sentetik Motor Yağları
  • Mineral Yağlar
  • Yarı Sentetik Motor Yağları

Yukarıdaki çeşitler ne anlama geliyor, kendi aracımda hangisini tercih etmeliyim sorularını duyar gibiyiz. Sizler için hemen konuyu detaylandıralım.

Tam Sentetik Motor Yağı

Tam Sentetik Motor Yağı grubun en önemlisi! Günümüz teknoloji araçlarının hemen hepsinde Tam Sentetik Motor yağı kullanılmaktadır. Nedeni ise bu yağlar laboratuvar ortamlarında uzman kimyagerler tarafınca özel olarak işlenir. Ham motor yağının dışında motor için özel tasarlanmış kimyasal ürünler kullanılmaktadır. Fiyat bazında bir kıyaslama yapıldığında Mineral yağlar ve Yarı sentetik motor yağlarına göre daha pahalıdır fakat çok daha iyi bir performans almanıza neden olurlar. Ayrıca ısıya çok daha dayanıklı bir yapı içindeler. Motor içinde yanma oluştuğunu ve çok büyük bir sıcaklık derecesine ulaştığını düşünürsek bizim açımızdan bir yağın ısıya dayanma oranı oldukça önemli bir hal almaktadır.

Mineral Yağlar

Bildiğiniz klasik, ham ve çok az işlenmemiş motor yağlarına verilen genel isimdir. Bu çeşitlerin üzerinde herhangi bir ek çalışma yapılmaz. Yapılan tek işlem yağın viskozitesini geliştirmek için basit bir katkı kullanır. Viskozite konusunu merak ediyorsanız okumak için takipte kalın. Aşağıda bu konuyu detaylı olarak ele alacağız. Fiyat açısından en ucuz yağ çeşididir. Fakat sağladığı performans ve motor yağından beklediğimiz verimi alabilir miyiz sorusunu soracak olursanız diğerleriyle kıyaslandığı zaman size en düşük performansı sağlayacaktır.

Yarı Sentetik Motor Yağı

Hakkında çok fazla yorum yapılır ama işin özünü en sade biçimde aktaracak olursa Tam Sentetik Motor Yağı ve Mineral yağın karışımı olarak genelleyebiliriz. Fiyat bazında da bu karışımından nasibini alır ve iki motor yağının ortasında bir rakama sahiptir. Takribi olarak %70 mineral Yağ ve %30 Tam Sentetik Motor yağının karışımıyla oluşurlar. Eğer uygun fiyatlı bir motor yağı arayışındaysanız bu yağları tercih edebilirsiniz.

Temel olarak motor yağ çeşitleri bunlardan ibaret. Tabi bunlarında kendi içinde kırınımları da bulunmaktadır. Bu yağlardan beklenen en önemli özellikle te yukarıda kısa bir şekilde değindiğimiz yağın viskozitesi özelliğidir. Hemen herkesin duyduğu fakat ne olduğunu tam olarak bilemediği bu temel özelliği sizler için ele alıyoruz.

Motor Yağı Değişimi Gecikirse Ne Olur?

Motor Yağı Değişimi Gecikirse Ne Olur? Motor yağlarının bir akıcılık özelliği vardır ve bu durum da teknik olarak Yağ Viskozitesi olarak adlandırılır. Viskozite, köken olarak İngilizce tabanlı bir kelime olmakla birlikte “Viscosity” kelimesinden doğan yabancı kökenli bir kelime. Visko kelimesi Türkçe’ye “akma” olarak çevrilmiş, Viscosity ise “akmazlık” olarak genellemiştir. Sözlük anlamı itibari ile bir maddenin akışkanlığı karşı direnç olarak genellemektedir. Biz bunu otomobillere de benzer bir yapıda kullanıyoruz.

Genel anlamda otomobil dilindeki çevrimini Katmanlar arasındaki sürtünmeyi engelleyen direnç olarak kullanılmaktadır. Yağın akıcılık özellikleri olarak ta ifade edilmektedir. İnce yağlar daha düşük değerlerde bir viskoziteye sahip olurlar ve yüksek viskoziteli kalın motor yağlarından düşük sıcaklıklarda daha kolay dökülme özelliği taşırlar. Kalın viskozite özelliğine sahip motor yağları ise ısıya karşı mukavemeti korumakta çok daha iyidirler.

thumbnail
Önerilen Yazı
Partiküllü Motor Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?

 Motor yağına baktığımız anda viskozite değerlerini tahmin etmeniz pek mümkün değil. Bu laboratuvar ortamlarında belirlenen bir özelliktir. Fakat kanuni olarak kullanılan her motor yağının üzerine Viskozite değerlerini yazmak zorundadırlar. Bu nedenle satın olacağınız yağ kutusunun üzerinde viskozite değerleri ve motor yağının çeşidini açık bir ifadeyle yazarlar. Kutunun üzerinde yalnızca bu ikisi yazmaz.

Motor yağı arayışına girmişseniz tamamında 0W- 20, 0W- 30, 10W- 30, 10W- 40, 10W- 50, 10W- 60, 15W- 40, 20W -50, 5W-20, 5W- 30, 5W- 40 gibi farklı terimlerle de karşılaşırsınız. Bu terimlerin tamamı yağın viskozite değerlerini açıklamaktadır. Peki bu rakamlar ve harfler ne anlama geliyor? Olayın mantığı tamamen şu şekildedir,

Kutu üzerinde görmüş olduğunuz W harfi “Winter” kelimesinin kısaltmasını ifade eder. Türkçe karşılığı olarak Kış demektedir.

W harfinden önce ve sonra görmüş olduğunu rakamlar ise ısı derecesini ifade etmektedir. “W” harfi önündeki değer kış derecesini “-“ alanından sonra görmüş olduğunuz değer ise yaz sıcaklık derecesini açıklıyor.

Gördüğünüz gibi üzerinde tek harf olmasına rağmen 2 ayrı derece bulunuyor. Akıllara hemen bir motor yağı 2 ay dereceye nasıl ulaşır sorusu gelebilir. Viskozite de kendi arasında ikiye ayrılmaktadır.

Bunlar,

  • Tek viskozite
  • Multi viskozite

Eğer belirli bir bölgede ve sabit bir sıcaklıkta ikamet ediyorsanız ya da ben yaz kış aynı motor yağını kullanırım derseniz Tek viskoziteli motor yağını tercih edebilirsiniz. Bu motor yağ tiplerinde tek ısı derecesi bulunur. Bütün sıcaklıklarda aynı viskoziteye sahiptirler, değişken bir yapıda olmazlar. Ne yazık ki ülkemiz şartlarında bu pek mümkün değil. O zaman mümkün olan ve en yaygın olarak Multi viskoziteli yağlar devreye giriyor.

Multi viskoziteli motor yağları ise günümüzde hemen hemen bütün motor yağlarında kullanılan tiptir. Hem kışın hem de yazın kullanılabiliyor olması onun tercih edilme oranı yükseltiyor. Ülke olarak değişen hava koşularına sahip bir yapıda olduğumuz için motor yağının da buna el verişli bir yapı içinde olabilmesi kullanılması için en önemli özellik olarak ön plana çıkıyor. Aksi durumda kalın bir yağ tercih edecek olursanız soğuk havalarda tamamen bir jel görünümüne girecek ve görevini tam olarak yapamayacak.

Ya da bunu ortadan kaldırmak için ince bir yağ tercih ederseniz soğukta olukça güzel akacaktır fakat çok yüksek sıcaklıklarda motor ve silindir arasındaki mevcut tabaka oldukça incelecek, neredeyse kalmayacaktır. Konuyu daha net ifade edebilmek adına örneklendirecek olursak,

Diyelim ki aracınızı soğuk bir havada çalıştırdınız ve çok uzun süreli bir seyahat yaptınız. Aracınızı stop ettikten sonra motor yağınız süzülmeye başlayacaktır ve alt kartere tekrar birikmeye doğru yönelecektir. İçindeki yağ devamlı döndüğü için belirli bir ısıya ulaşmış ve incelmiş olacak. Ani bir işiniz çıktı ve tekrar aracınızı kullanmanız gerekiyor. Marş yaptıktan sonra mevcut yağın motorun bütün parçalarına kadar ulaşması gerekli, fakat yeterince ince olduğu için kalınlaşamıyor. Bu durumda ne yapacaksınız? Biraz duralım da araca kalınlık özelliği yüksek motor yağı ile değiştirelim deme şansımız ne yazık ki yok.

Yağ kalınlaşması gereken bölümlerde kalınlaşamayacak ve ince kalacaktır. Bu da motorunuzun tekrar kullanılamayacak bir düzeye kadar ulaşmasına neden olabilir. Bu nedenle bu sorunu ortadan kaldırabilmek amacıyla tek viskozite özelliğine sahip motor yağlarının içine farklı polimerler eklenerek Multi Viskositeli motor yağları üretilmiştir.  Geliştirilmiş olan bu multi viskoziteli motor yağları ilk çalıştırmada motor soğukken ya da kış aylarında ihtiyaç duyabileceğiniz kadar ince, yaz aylarında ya da motor yüksek derecede bir ısıya ulaştığında kalın bir yapıya bürünürler. Özetlemek gerekirse neye ihtiyacınız var ise o şekle bürünebilirler. Ayıca Multi viskozite özelliğine sahip motor yağları aşağıda sıraladığımız oranda aracınıza ek bir katkı sağlamaktadır.

  • %3 oranında yakıt tasarrufu sağlamaktadır.
  • Hem düşük hem de daha yüksek sıcaklıklarda daha fazla koruma sağlarlar.

Tek viskoziteli yağlara eklenen polimerler bu kadar çok özelliği nasıl taşıdığı oldukça şaşırtıcı değil mi?  Polimer denilen aslına bakarsanız kimyasal bir madde. Motor yağının içine eklendiğinde su içinde yüzen bir top olarak düşünebilirsiniz. Motor yağı yüksek dereceye ulaşıp incelmeye başladığı anda polimerler çözülür ve kalın bir zincir katmanına dönüşür. Bu yöntemlerde yağın incelmesini önler ve kalın bir yapıya bürünmesini sağlar. Uzun uzun anlattık, artık her şeyi daha net biliyorsunuz. Peki hangisini seçeceksiniz?

Mutlaka Göz Atın!: Renault Yetkili Servis Bakım Fiyatlarını listeledik. Tüm araçların bakım rakamlarını inceleyebilir, tercihiniz kapsamında yetkili servislerde işlem yaptırabilirsiniz. Motor yağı fiyatları yüksek geliyor ya da motor yağı değişimini yetkili servislerde yaptırmak istiyorsanız tercih edebilirsiniz.

Hangi Motor Yağını Almalıyım?

Hangi Motor Yağını Almalıyım? Şunu hiçbir zaman unutmayın ki aradığınız şey en iyi motor yağı değil, aracınızla en uyumlu motor yağıdır. Bu uyum motorunuzun özellikleri dışında yaşamış olduğunuz ortamın dış hava sıcaklığı ile de doğru orantılıdır. Çok şık markadan çok şık kıyafetler alabilirsiniz. Eğer renk uyumunu sağlayamazsanız ortaya çıkan görüntü hiç hoş olmayacaktır. Motor yağı da aynı şekilde. Bulunduğunuz şehrin hava şartları, motor yağının tipi, ihtiyaç duymuş olduğunuz özellikler sizin tercih edeceğiniz motor yağında değişkenlik gösterebilir. Bu neden en iyi arayışından ziyade en uygun yağ arayışı içine girin.

Bahsetmiş olduğumuz ısı değerleri nedeni ile belki de hemen herkes aynı düşünce içine kapıldı. O zaman en düşük W değeri ve yanında yazan en yüksek ısı değeri en iyi yağdır. Olay aslında tam olarak öyle değil. Evet, motor yağlarında genel olarak soğukta ince, sıcakta ise kalın bir yapıda olması beklenir. Ama şöyle düşünün ki Erzurum gibi oldukça soğuk bir yerde yaşıyorsunuz 60 derecelik ısıya ulaşabilecek misiniz? Ya da Antalya gibi bir sıcak şehir kışın bile kaç kez 0’ın altında bir dereceyi görür? Bu nedenle yaşadığınız şehir seçeceğiniz viskozite değeri için oldukça önemli bir hal alıyor.

Isı derecesini belirlediysek, gelelim en küçük detaya. Aracınızdan ne bekliyorsunuz? Kimisi performans ister kimisi az yaksın ister her kesin ayrı bir beklentisi vardır. Motor yağlarının hemen hepsinde bu konu hakkında da küçük bir yazı bulunur. Bunun genel ismi, ACEA (Association of European Car Manufacturers) Sınıflandırmasıdır. Bunu sınıflandırma tek bir harf akabinde de bir rakam bulunur. Örnek; B3 gibi. Buradaki harf ve rakamların açıklaması şu şekilde,

Harflerin Anlamı

  • A – Benzinli motorda kullanılabilir.
  • B – Dizel motorda kullanılabilir.
  • C- Egzoz salınımı azaltmak için dizel partikül filtresi ile donatılmış araçlarda kullanılabilir

Rakamların Anlamı;

  1. Genel Amaç İçin
  2. Ortalama bir seviye için
  3. Yüksek performans için

Şimdi yukarıdaki verdiğimiz rakamları biraz örneklendirerek hangi yağa yönelmeniz konusunda size yardımda bulunalım.

0W- 20 & 30: Sıcaklık değerlerinin daha düşük olduğu ılıman iklimlerde tercih edilebilir. Oluşturduğu daha az ısı salınımları nedeniyle Honda marka araçlar için özellikle kullanıyor.

10W- 30 & 60: Genellikle 10 yaş üstü araçlar için tasarlanmıştır. Aracınız oldukça yüksek KM ya da yüksek bir yıl geçmişi var isse bu yağlara yönelebilirsiniz.

15w -40 & 20W-50: Km’si oldukça yüksek ve şehir içi trafiğinde daha yoğun araç kullanıyorsanız bu yağ tiplerine yönelebilirsiniz. Kalın olduğu için yağ sızıntılarını da önlemiş olursunuz.

5W- 20 & 30 & 40 Serisi: Günümüz teknolojik araçlarının performansı ve ülkemiz iklim sıcaklık değişimleri baz alındığında en çok kullanılan yağ tipi. Yeni bir otomobilin piston aralıkları çok daha incedir, haliyle ince yağ kullanırsanız hem sürtünmeyi minimize edersiniz hem de aralıkların dar olduğu için en mantıklı yağ tipidir. Renault hemen bütün araçlarında bu seriyi kullanır.

Benzinli araçları için 5W-40, dizel araçları içinse 5w-30’u öngörmektedir. Bir dip not daha aktaralım. Aracınızda partikül filtresi olup olmaması seçeceğiniz yağda büyük bir önem taşıyor. Aracınızda Partikül filtresi var ise mutlaka partiküllü motor yağlarını tercih etmeye özen gösterin. Motor yağının değişiminde mutlak süratle yağ filtresini de değiştirin. Artık konuya tamamen hâkimiz, neyi alacağımızı öğrendik. Her şey iyi güzel de peki ya fiyatları ne kadar?

thumbnail
Önerilen Yazı
Partikül Filtresi Temizliğini Sökmeden, Kendin Yap

Motor Yağı Fiyatları Ne Kadar?

Motor yağları sıvı bir yapıda oldukları için litre bazlı satışı yapılır. Tercih edeceğiniz motor yağının özellikleri ve içindeki kimyasalların yoğunluklarına göre rakamda değişiklik olması mümkündür. Ortalama motor yağının litresi 100- 150 TL periyodları arasında değişir. Aracınıza tabi ki 1 litre motor yağı eklemeyecekseniz. Birçok araba ortalama 4-4,5 Litre motor yağı kullanır, yani ortalama 1000 tl ile 1500 Tl arasında bir motor yağı fiyatı ile karşılaşacaksınız. Tabi bu bahsettiğimiz rakamlar binek araçlar için geçerli. Hafif ticari ve büyük ticari araçlarda bu fiyatlar daha da yükselecektir.

Motor Yağ Değişimi Nasıl Yapılır?

Motor yağı değişimi
Motor yağı değişimi

Motor Yağ değişimi Nasıl Yapılır? Motor yağı değişimi sandığınız kadar zor bir işlem değil. Hatta benzinliklerde motor yağının satın alınması durumunda  “Ücretsiz motor yağı değişimi” yapılır.  Fakat her ne kadar ücretsiz denilse de, benzinlikteki motor yağ fiyatlarının oldukça yüksek olduğu düşünüldüğünde, aslında işçilik bedelinin de parça giydirildiğini anlamak hiç de zor değil. Büyük marketlerde ya da internet sitelerinde karşılaştığımız yağ fiyatının X2 katı ücretler karşımıza çıkabiliyor. Bu nedenle yukarıda yaptığımız açıklama kapsamında motor yağının türünü belirleyin daha sonra işleme başlıyoruz.

  1. Aracınızı öncelikle düz bir alana ve sakin bir yere park edin. Aksi durumda gelip geçen ve bakan meraklı gözler dışında, dik rampadaki eğim sizleri işlem sırasında oldukça rahatsız eder.
  2. İhtiyacımız olan bir kova, yayvan bir kap… Amaç akan yağı içine bırakmak. Kabı alt kartelin bağlantı cıvatasının altına yerleştirin.
  3. 14 Açıkağız anahtarla, kartel cıvatasını sökün. Yağ aşağı doğru süzülmeye başlayacaktır. Acele etmeden, tamamen kaba süzülmesi için bekleyin.
  4. Şimdi kaputu açın ve yağ filtresinin kapağını çıkartın. Yağı buradan ekleyin.
  5. Aracı çalıştırın ve sistemde sızıntı olup olmadığını kontrol edin.

Motor Yağı Değiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Motor yağı değiştirirken dikkat etmeniz gereken önemli detaylar var.Fazla yağ koyayım, eksilmesin diye düşünmeyin. Yağın azı olduğu gibi fazlası da zarar. 4 litre yağ boşalttıktan sonra, yağ çubuğundaki MAX yazısını geçmeyecek şekilde aşama aşama ekleme yapın. MAX seviyesinin hemen altında durun. Aksi durumda fazla yağ turboya basar ve tamamen zarar görmesine neden olur.

  • Yağ değiştirildiğinde, daima yağ filtresini değiştirmeniz tavsiye edilir. Fakat, bu konu için olmazsa olmaz diyemeyiz. Eski nesil araçlarda hep 2 yağ değişiminde bir yağ filtresinin değişimi yapılırdı.
  • Yedek yağ, her zaman yukarıda anlattığımız aracınız için gerekli özelliklere uygun olmalıdır.
  • Yağınız değiştirildikten sonra, herhangi bir sızıntı olmadığından emin olmak için, aracı birkaç dakika çalıştırmalısınız.
thumbnail
Önerilen Yazı
Motor Yağına Su Karışması Sorunu Nasıl Anlaşılır?

Motor yağı değişimi ne zaman ve nasıl yapılır? Motor yağı değişimi Faydaları saymakla bitmez. Çünkü insan için kan neyse motor için yağ odur. Motor yağı değişimi gecikirse kısa vadede çok büyük sorunları göremeyebilirsiniz. Fakat, uzun vadede yaşayabileceğiniz büyük hasarların alt yapısını hazırlamış olursunuz. Motor yağının değişim fiyatlarının yükselmesi, yaşanılan ekonomik krizinde etkisiyle birleşince otomobil sahipleri bu durumu ötülebiliyorlar. Bizler de maliyeti binimize edebilmek için Motor yağı değişimi nasıl yapılır? Sorusunu aydınlığa kavuşturacağız. Bu sayede yalnızca motor yağı fiyatıyla, işçilik ödemeden işlemi tamamlamış olacaksınız.

Önemli NOT: Üretici tarafından sağlanan bakım programını takip etmek en iyisidir. Yağı ve filtreyi, her 15.000 km’de veya YILDA bir değiştirmenizi öneririz. (Hangisi önce dolarsa) Sentetik yağ (normal yağa karşı) uygun maliyetlidir. Yağlama özellikleri daha iyidir ve eskisi kadar sık ​​yağ değişimine ihtiyaç duymazsınız.
Garaj yolunuzda herhangi bir sıvı fark ederseniz, aracınızı hemen muayene ettirmelisiniz. Aracınızı düşük motor yağı ile sürmeyin. Motora ciddi şekilde zarar verebilir.

Motor yağı nedir, Motor yağı değişimi hakkında her konuya değindiğimiz, geniş bir içerik hazırladık. Siz de konu hakkında aklınıza takılanları, deneyimlerinizi, sormak istediklerinizi bizlere yorumlar bölümünden aktarabilirsiniz.

Beğendin mi?
  • 1
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

O.D.T.Ü Otomotiv Mühendisli tahsilatımın ardından uzun süre Renault'da görev aldım. Firmada alanında uzmanlaşmış arkadaşları bir araya toplayarak Renaultum.Com 'u kurdum. Amacım bir birlerine yardımcı olan, ÜCRETSİZ ve ÇIKARSIZ sorunları çözüp bilgilendirme yapılan TR'nin en büyük Renault Kullanıcı Ağını oluşturmak. SAYENİZDE bu yönde hızla ilerliyoruz!

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir