1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknolojisi

Airbag Ne Demek ? Airbag Tamiri Mümkün mü?

Airbag Ne Demek ? Airbag Tamiri Mümkün mü?
Airbag Nedir
1

Airbag Ne Demek? Arabada, Hava yastığı olarak adlandırılır ve en önemli güvenlik argümanlarının başında yer almaktadır. Airbag nedir sorusuna kısaca “Kaza anında yolcuları koruyan güvenlik sistemi” yanıtını verebiliriz. Güvenlik açısından büyük önem arz eden bu sistem, genelde illegal şekilde yapılarak, güvenliği tehdit eden Airbag tamiri gibi yöntemlerle anılır. Kaza yapılmadığı halde karşınıza çıkan kocaman kırmızı lamba, sürücülerin canını sıkar ve güvenliğini tehlikeye atar.

Airbag Ne Demek?

Airbag ne demek? Airbag, sürücü başta olmak üzere, otomobilin içinde seyahat eden tüm bireylerin büyük kaza anında hayati tehlikelerini minimize edebilmek için geliştirilen özel bir güvenlik sistemdir. Geçmişte yalnızca sürücü bölümünde 1 adet bulunan hava yastığı, günümüzde kimi araçlarda 10 Âdete kadar çıktı. Renault araçlarda da aracına göre ortalama 8 adet hava yastığı bulunmaktadır. Bu durum da aracın içindekileri darbe anında her açıdan koruyarak daha güvenli bir yapıya büründürüyor.

Airbag Nedir, Nasıl Çalışır?

Airbag Nedir konusuna, kaza anında darbeyi emen sistem genellemesi yaptığımıza göre Airbag’ın nasıl çalıştığına değinelim. Airbag çalışma prensibi itibariyle 4 ana parçaya ayrılmaktadır. Bunların şu şekilde sıralayabiliriz,

Airbag parçaları

  • Yastık
  • Tüp
  • Elektronik Kart – Beyin
  • Sensör

Hava yastığı nasıl çalışır? Sorusunun yanıtı yukarıdaki parçalardan ibaret. Buradaki Yastık, meşhur Hava yastığı. Hava yastığı insana temas eden direkt sistem olmakla birlikte, çarpışma anında devreye girerek şişer ve araç kullanıcısının kafasını sert bir yere çarpmasını ya da arabadan fırlamasını engeller. Yumuşak bir zemine çarptığınız için de daha az hasar alırsınız. Hava yastığı gazı sönümlemek için naylon iplikten yapılmaktadır. Bu iplik, hasar anındaki yüksek hava yastığı gaz basıncına dayanıklı bir şekilde dizayn edilir. İç kısmında küçük gözenekler bulunur, bu gözenekler yardımıyla da şişip hava yastığı patlaması meydana gelir ve darbeyi sönümledikten 1 saniye sonra söner ve görevini tamamlamış olur. Sönmezse araç kullanıcısı içeride sıkışabileceği için tasarımı bu şekilde yapılmıştır.

Arabada hava yastığının şişip, darbeyi emmesi Tüp sayesinde gerçekleşir. Tüpün iç kısmı Sodyum azide gazıyla doludur. Bu yanıt da otomobillerde hava yastıklarının şişmesi için kullanılan gaz hangisidir? Sorusuna cevaptır. Hasar anında elektronik beyin, gerekli şartların oluşması koşulunu gözeterek sensörlere emir gönderir ve tüp yastığı şişirerek açılmasını sağlar. Hava yastığı çalışma prensibi kapsamında her kaza anında hava yastığı açılmaz. Hava yastığı içindeki gaz belirli şartlar oluştuktan sonra sodyum azide gazını gönderip patlayacaktır. Peki, hava yastığı patlaması nasıl oluşur?

Airbag Ne Demek
Airbag Ne Demek

Airbag Patlaması Nasıl Gerçekleşir?

Airbag patlaması, sensörlerin devreye girmesiyle hava yastığı gazının basılmasıyla gerçekleşecektir. Sensörler geçmiş dönemlerde yalnızca ön kısımda olsa da günümüz araçlarınında yanlarında ve arka kısımlarında da yer almaktadır. Sensör çapmanın şiddeti oranında elektrik sinyali üretir. Airbag patlaması da üretilen elektrik sinyalinin yüksek olmasıyla gerçekleşeceği için her kazada airbaglar açılmaz. Sinyalin şiddetini Elektronik Kartın üzerine yer alan bir inventör ölçümler. 25 KM hızın üzerinde ve yüksek elektrik oranı algılarsa derhat sistemi çalıştırır ve hava yastıkları açılır.

Araba Hava Yastığı Ne Zaman Açılır?

Arabada hava yastığının açılması ve hava yastığının patlaması darbenin şiddetine göre gerçekleşir. Araba hava yastığı aşağıdaki durumlarda hiçbir şekilde açılmayacaktır.

Hava yastığının açılmama nedenleri,

  • Kazananın yeri fark etmeksizin hafif bir şekilde gerçekleşen maddi kazalar.
  • Darbenin boyutu fark etmeksizin arka kısımdan alınan hasarlar.
  • Aracın devrilmesi – (Aracın içinde sıkışmaması için)
  • Sistemin arızalı olduğu durumlar

Son madde oldukça önemli. İkinci el aracın geçmişini bilmemeniz ve tarihçesinde bulunan airbag tamiri ya da görmezden geldiğiniz hava yastığı lambası ihtiyaç anında devreye girmemesine ve hiç de istenmedik durumlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Bu arızalı durumlarda airbag lambası yanar ve siz de arızanın nereden kaynaklandığını bilmediğiniz için airbag lambası neden yanar diye düşünebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Renault‘un güvencesi altındaki, Renault Renew sistemini incelediniz mi? Sıfırlanmış, ikinci el araç kullanmak bütün sorunlarınızı çözebilir.

Airbag Lambası Neden Yanıyor?

Airbag Lambası Neden Yanıyor? Konusunda endişelenip, araştırma yapmakta haklısınız. Lambanın yanması airbag arızasının habercisidir ve kaza anında devreye girmez. Bazı araçlar da Airbag fehler uyarısı verir ve bu da airbag arızası demektir.

Airbag lambasının yanmasının nedeni net tespit etmek için otomobilin clip cihazına bağlanıp arızanın neden kaynaklandığı kontrol edilmelidir. Hava yastığı yanmasının temel nedeni, koltuğun altında yer alan tesisatın soketinin çıkması ya da döner kondaktör içindeki sargının kopması sonucu olabilir. Bunu Megane 2 Airbag hatasını sık sık yaşayan otomobil kullanıcıları yakinen bilirler.

Bu durumiyi ihtimalken, olayın kötü seçenekleri de araç üzerinde yapılan bir airbag tamiri. Tamir aşamasında araca direnç atılır ve airbag lambası söndürülerek sistem sağlıklı bir yapıdaymış gibi gösterilir. Fakat bir süre sonra tekrar arıza verecektir.

Airbag Tamiri Nedir, Nasıl Yapılır?

Airbag Tamiri Nedir sorusu arızalı parçanın yenilenme olayının yanıtıdır. Bu yenileme, legal şekillerde yapılabildiği gibi illegal şekillerde de karşımıza çıkabilir. Hava yastığı patlaması oluştuktan sonra değişmesi gereken parçalar bulunur. Sistemi komple yenilemek gerekir. Fakat, bazen illegal yöntemler kullanarak emniyet kemerlerine direnç atıp hava yastığı varmış görüntüsü verilebiliyor.

Airbag tamiri mümkün mü?
Airbag tamiri mümkün mü?

Bu durum aracın geçmişinde büyük bir kazaya karıştığı ve emniyet kemerine direnç atarak sistemin tüm parçalarının ekarte edildiği sistem olarak bilinir. İşlem ekspertiz hizmetlerinde rahat bir şekilde anlaşılabileceği için mutlaka aracınızı almadan önce ekpertiz yapmanız tavsiye edilir. Direnç dışında uygulanan bir başka yöntem de airbag sargısının tamiridir.

Airbag Sargısı Tamiri Nedir, Nasıl yapılır?

Airbag sargısı tamirine ayrı bir şekilde değindik, çünkü her araçta bulunmuyor. Megane 2 Airbag Sargısı kopan en meşhur araçtır. Direksiyonun içi kısmında yer alan döner kondaktör denilen parçanın içnde metal sargılar bulunur. Bu sargının kopması da airbag arızası vermesine neden olur. Direksiyonu çevirdiğinizde gelen “kırt” şeklindeki sesten de bu kopmayı anlayabilirsiniz. Arızayı gidermek için kimi teknisyenler direksiyonu ve döner kondüktörü sökerek, sargı içindeki kopuk parçayı tespit edip daha sonra da onarma yöntemini benimseyebiliyorlar.

Airbag sargısı tamir edildikten sonra çok sağlıklı bir sistem olmayacağını ve değiştirmenin sizin için daha güvenli olacağını da özellikle belirtmek isteriz.

Airbag Fiyatları Ne Kadar?

Airbag fiyatları aracın marka, modeline göre değişkenlik göstermektedir. Hava yastığı fiyatları için 3250 TL’den başlayıp 20.000 TL’ye kadar uzanan değişken rakamlardan söz edebiliriz. Bu rakam yalnızca direksiyonun orta kısmında yer alan hava yastığı için aktarılmıştır. Bunun dışında tesisat, sensörler ya da elektronik kart aksamında her hangi bir arıza varsa rakam da arıza doğrultusunda değişkenlik gösterecektir.

Sonuç olarak, airbag yani hava yastığı güvenlik anlamında ihmal edilmemesi gereken en önemli parçaların başında yer alır. Bu nedenle hata anında mutlak suretle müdahale etmeli ve airbag onarımı yaptırmak yerine arızalı olan parçayı değiştirmelisiniz. Aksi taktirde bu lamba nedeniyle hem güvenliğinizi tehlikeye atar, hem de araç muayenesinden geçemezsiniz. Airbag Ne Demek, Airbag Nedir konusunda aklınıza takılanları ya da sormak istediklerinizi YORUMAR bölümünden dile getirebilir ve uzmanlarımızdan ücretsiz & hızlı bir şekilde destek alabilirsiniz.

Beğendin mi?
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

O.D.T.Ü Otomotiv Mühendisli tahsilatımın ardından uzun süre Renault'da görev aldım. Firmada alanında uzmanlaşmış arkadaşları bir araya toplayarak Renaultum.Com 'u kurdum. Amacım bir birlerine yardımcı olan, ÜCRETSİZ ve ÇIKARSIZ sorunları çözüp bilgilendirme yapılan TR'nin en büyük Renault Kullanıcı Ağını oluşturmak. SAYENİZDE bu yönde hızla ilerliyoruz!

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 5 Şubat 2024

    Megane 2 Airbag hatası meşhur olmuş, Airbag görünce aklıma hep o geliyor. :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir