1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknolojisi

Araba Neden Çok Yakar? ** 2025

Araba Neden Çok Yakar? ** 2025
Araba çok yakıyor
0

Araba neden çok yakar? Artan yakıt fiyatları hepimizin belini büktü. Otomobiller artık lükse girip, neredeyse binilemez bir hal aldı. Bir de buna aracımızın standartlardan fazla yakması eklenince durum iyice içinden çıkılamaz bir hal alır. Benzinli araba neden çok yakar ya da Dizel yakıt tüketimi nasıl azaltılır soruları bizlere yoğun bir şekilde yöneltiliyor.

Bizler de sizin için konuyu detaylı bir şekilde analiz ettik. Araba neden çok yakar? İşte çok yakmasının nedenleri ve yakıtı en minimize seviyelerde kullanma yöntemleri.

Yeni Araba Neden Çok Yakar?

Yeni araba neden çok yakar? Hepimizin diline klişe olmuş bir terimdir. Sıfır araç alımlarında söylenen ortalama yakıt değerleri, nedense bir türlü yakalanamaz. Her biriniz görmüşünüzdür, Uzun yolda X, şehir içi Y değerinde yakar ibarelerini. Bizler rutin kullanımlarımızda bu rakamlara ulaşmak istesek de bunda ne yazık ki çok başarılı olamayız. Bizlere aktarılan yakıt değerleriyle, tükettiğimiz değerler arasında neredeyse 2 katı fark olur. Tabi ki bu durumun sürekliliği yok, belli şartların oluşması sonrasında değerler aşağı doğru ivmelenecektir. Peki, nedir bunlar, neden kaynaklı ve ne zamana kadar devam edecek?

Sıfır araba yakıt tüketimi ne zaman düşer?

Sıfır araba yakıt tüketimi ne zaman düşer sorusuna verilecek en net yanıt “Yağ bakımına girdikten sonra” olur. Bu cümleyi okuyunca “Aaa. Hemen bakıma gireyim, yakıt değerlerim düşsün” düşüncesine kapılmayın. Yeni arabaların her ne kadar eskisi gibi rodaj dönemi olmasa da yine de bir alışma evresi illaki olacaktır. Fabrikada bu süreç her ne kadar minimize edilme çabasına girse de, kullanıldıkça birbirine alışan bazı metal parçalar bulunur. Bu parçalar sürtünme esası kapsamında, zaman içinde bir birlerine alışırlar –ki aracınızın ortalama yakıt değerlerine ulaşabilmeniz için teknik açıdan ilk bakımına girip, süreci tamamlanması gerekmektedir.

Dizel araç çok yakmaya başladı

Dizel araç çok yakmaya başladığına göre, biraz yıllanmış motorlardan söz edebiliriz. Motorin, performans olarak gayet tatminkâr seviyelerdeyken; tüketim açısından oldukça düşük değerlerde olmasının etkisiyle en çok tercih edilen akaryakıt türlerinin başında yer alır. Her ne kadar tüketim seviyeleri düşük olsa da bakım/onarım maliyetlerindeki yükseklik en önemli dezavantajı olarak kendisini ortaya çıkartır. Dizel arabaların yakıt tüketim değerlerini arttıran en bilindik etken, hiç şüphe yok ki ateşleme sistemindeki sorundan kaynaklanır. Peki, bu neden oluyor ve neler yapılabilir?

Dizel yakıt tüketimi nasıl azaltılır?

Dizel yakıt tüketimini azaltmak için he otomobilde olmazsa olmaz diyebileceğimiz dikkat etmeniz gereken konular olsa da bazı maddeler dizel otomobile özel ve bu doğrultuda dikkat etmeniz gereken konular olarak ön plana çıkıyor. Bunları madde madde sıralayacak olursak,

  • Dizel aracın yakıt tüketimini düşürmek için en önemli konu, aracınızı düzenli olarak bakıma sokma zorunluluğu. Kirlenmiş ve tıkanmış filtreler, tüketimi inanılmaz derecede arttıracağı gibi aynı zamanda motorunuzun kullanım ömrünü de çok büyük oranda düşürecektir.
  • Mevsimlik lastik kullanımı oldukça önemli bir konu. Bu güvenliğinizi direkt olarak etkilediği gibi, otomobilinizin yakıt tüketim değerlerine de endirekt olarak etki edecektir. Mevsimine göre tercih edeceğiniz yazlık ya da kışlık lastikler lastiğin yola sürtünme durumundan kaynaklı enerjinin harcanmasını en düşük seviyelere çekerek, yakıt tüketim değerlerine katkıda bulunurlar. Lastik seçim dönemlerinizi de hava sıcaklık durumuna göre baz alabilirsiniz. Hava sıcaklığının 7 derecenin üstüne çıktığı durumlarda yazlık, altına düştüğü durumlarda da kışlık lastik tercih edilmeli. Ayrıca lastiğin diş derinliklerinin en az 3 MM olması ve kauçuk bir malzemeden yapıldığı için de lastik üretim tarihinin 4 seneden fazla olmaması gerekmektedir. 1.5 MM’nin aşağı düşmesi durumunda da Tuvtürk muayenesinde ağır kusurlu sayılacağınızı da hatırlatalım.
  • Dizel motorlar, benzinli motorlar gibi seri bir yapıda ve güçlü değildir. Özellikle ilk kalkışlarda güçlü bir benzinli motorun performansını almak için gaza sonuna kadar basarak, hızlı bir şekilde ivmelenmesini istemeyin. Sürekli gaz ve fren yapmanız tüketiminizi oldukça arttırır. Bu nedenle mümkün olduğunca hızlanmalarınızı yavaş ve stabil, frenlemelerinizi de motorun gücünü boşa harcamamak adına düşürmeye çabalayın.
  • Aşırı hız yapmak karışım oranını arttıracağı için yakıt tüketiminizi oldukça yüksek seviyelere çıkartacaktır. Otomobillerin motorlarının her zaman karışım düzeyleri vardır. Normal karışımda bu rakam 14/1 olarak kabul edilmektedir. Yani, 14 birim hava girerken 1 birim yakıt girer ve yanma oluşarak güç elde edilir. Çok yüksek hızlara ulaştığınızda 1 birim olan yakıt değeri, motordan yüksek performans istediğiniz için 2-3 birimlere çıkar –ki bu durum da yakıt sarfiyatınızın inanılmaz oranlarda yükselmesine neden olacaktır.
  • Vites kullanımınız çok önemli. Yüksek devirlerde otomobil her zaman fazla yakacaktır. Bu nedenle ortalama olarak 3000 devirin üzerine çıkmamaya yeltendiğinizde karışım düzeyiniz yine zengin karışıma yükselecek ve aracınız fazla yakacaktır.
  • Eğer klimaya ihtiyacınız yoksa kapatın. Hem klimayı hem de camları açmayın, hem serinlemezsiniz hem de aracın fazla yakmasına neden olursunuz.
  • Rölantide beklerken “nede olsa yakmıyor” düşüncesine kapılmayın. Rölantide bekleyen araçlar özellikle motor soğuksa normal kullanımdan daha fazla yakarlar. Bu nedenle, her hangi bir yerde bekleme yaparken motoru rölantide çalıştırmak yerine stop ederek beklemeyi tercih edin.
  • Özellikle soğuk havalarda ısınsın diye yüksek devirlerde gaz vermeyin. Bu durum motora zarar vereceği gibi yakıt tüketiminizin de yükselmesine neden olacaktır.

Dizel motorlarda durum böyleyken, benzinli motorlarda emsal durumlar olsa da kendi yakıt türüne göre içeriğinde özel durumlar da bulunmaktadır.

Araba neden çok yakar
Araba neden çok yakar

Benzinli aracım çok yakmaya başladı

Benzinli aracınız çok yakmaya başladı şikâyetini dillendirmeye başlamışsanız aracınızda dikkat etmeniz gereken küçük nüansları göz ardı etmeye başlamışınız demektir. Bazı ötelediğimiz ya da görmezden geldiğimiz küçük detaylar aracınızın performansı, yakıt tüketimi gibi temel unsurlara direkt olarak etki eder. Bu önemli hususları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Aracınızın bakımını yaptırın. Tıkanan filtreler, eskiler ve özelliğini yitirmiş yağlar aracınızın hem performansını hem de yakıtını direkt olarak etkilemektedir.
  • Yakıta yönelik benzinli araçlarda en önemli huşu supap ayarıdır. Bu ayarın kritikliği nedeniyle yeni nesil araçlar sahip oldukları teknoloji sayesinde bu ayarı otomatik bir şekilde yapabiliyor olsa da, eski nesil araçlarda bu durumun ne yazık ki manuel yapılması gerekli. Otomatik yapılıp yapılmadığını öğrenmek için üretici firmanın yetkili servislerinden destek isteyebilirsiniz. Eğer manuel sisteme sahipse mutlak suretle belirli periyotlarda supap ayarını yaptırmayı ihmal etmeyin. Ortalama olarak her 10.000 KM’de bir bu ayarı yaptırmanız sizlerin faydasına olacaktır.
  • Manuel araçlarda debriyaj baskı/balatası oldukça büyük önem arz eder. Aşınmış bir balata hem motorun ömrünü düşürür hem de yakıt tüketimini arttırır.
  • Lastiklerin havalarını kontrol edin. Düşük olup yüksek bir basınçla yere tutup bırakmaması yakıtı etkileyebileceği gibi, yüksek olup yola yüzeysel temas etmesi de sakıncalı bir durum. Katalog değerlerinde lastik basınçlarına sahip olmaya özen gösterin. Bu detay yakıt olduğu kadar güvenliğinizi de direkt olarak etkileyen bir durum.
  • Bujiler benzinli araçlarda oldukça önemli. Çatlak, görevini görmeyen bujiler yakıtınızı oldukça yükseltir. Bu nedenle her 10.000 Km’de bir değişimini yapmanız, sizlere oldukça fayda sağlar.
  • Bazı araçlar enjeksiyon sistemine sahipken eski nesil araçlar karbüratör sistemine sahiptir. Bu sistem direkt olarak aracın içeriye alınan hava yakıt karışım oranını etkilemektedir. Benzinli araçlarda bu oran ortalama 14/1 olarak temel alınmaktadır. Bu oran normal karışım olarak adlandırılır ve 1 birim yakıt girişi sağlanırken, 14 birim de hava girişi yapılır ve içeride bir yanma oluşturulur. Araç rölantide beklerken ya da güç geçmediği durumlarda hava girişi arttırılarak yakıt girişi düşürülür ve tasarruf sağlanır –ki bu da fakir karışım olarak adlandırılır.

Otomobilinizi yüksek performansla kullanıp, düzensiz devirle güç istediğinizde bu sefer yakıt oranını arttırıp, hava oranını düşürerek zengin karışıma geçecektir. Bu yüzden fazla yakmaması için aracınızı devirli kullanın ve yüksek surat yapmayın derler. Çünkü yakıt oranı yükselir ve paralel bir şekilde tüketiminiz artar. İşte tüm bu karışım türlerini karbüratör ayarlar. Rölantide zengin karışıma geçip, yüksek hızda fakir karışımda gitmeye çalıştığınızı düşünsenize? Hem performans hem de yakıtınız etkilenir. Bu nedenle her 20.000 KM’de bir bu ayarı yaptırmanız gerekmektedir. Ayrıca bu ayarı yaptırırken kelebek boğazını temizletmek de dikkat edilmesi gereken önemli bir detay olarak kendisini ön plana çıkartıyor

Arabam ne kadar yakar? 

Arabam ne kadar yakar?  Bu konuya özellikle değindik. Çünkü bir aracın az mı yoksa çok mu yaktığını tespit edebilmeniz için öncelikle ne kadar yaktığını bilmeniz gerekli. Yeni nesil otomobiller de ortalama ne kadar yaktığını görürsünüz. Gösterge panelinde örneğin 6,1 yazar. Bu değer aracınızın 100 KM’de yaktığı yakıtın litre bazında ortalamasıdır. Yakıtın ortalama 45 TL olduğunu düşünürsek, 6,1 * 45 = 275 TL’lik bir yakıt gideriniz oluyor. Yani, KM’de yaklaşık 4,5 TL yakıyor demektir. Bu rakam ortalama yakıt tüketimini ifade eder. Şehir içi/şehir dışı kullanımlarda farklılık gösterse de çok da büyük değişimler beklemeyin.

Sonuç olarak Araba neden çok yakar sorusu üzerinden arabada yakıt tasarrufu nasıl yapılır araştırmasına girmişseniz aracınızın motor tipine özel kategorize ettiğimiz detaylara rivayet etmeniz gereklidir. Unutmayın küçük detaylar hem yakıt tüketim oranınızı düşünür hem de motor performansınızı yükseltir.

Beğendin mi?
  • 1
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

O.D.T.Ü Otomotiv Mühendisli tahsilatımın ardından uzun süre Renault'da görev aldım. Firmada alanında uzmanlaşmış arkadaşları bir araya toplayarak Renaultum.Com 'u kurdum. Amacım bir birlerine yardımcı olan, ÜCRETSİZ ve ÇIKARSIZ sorunları çözüp bilgilendirme yapılan TR'nin en büyük Renault Kullanıcı Ağını oluşturmak. SAYENİZDE bu yönde hızla ilerliyoruz!

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir