Rotil nedir, Rotil ne işe yarar? Otomobilde ön takımlar ismiyle tabir ettiğimiz farklı görev ve isimlerde birçok parçası bulunur. Bu parçaların bazıları hareketi sağlamak ve aktarmak için kullanırken, bazıları da araç içindeki konforu yükseltme amacıyla tasarlanmıştır. Rotiller de bu kapsamda lastiğin otomobile bağlantısı açısından büyük bir önem taşıyor. Peki, bu kadar önemli bir parçanın görevi tam olarak nedir, bozulursa ne olur Rotil arıza belirtileri nelerdir?
Konuları İncele
Rotil nedir, Rotil ne işe yarar?
Rotil Nedir? Sorusuna kısaca lastiklerin dönen açıları kapsamında, her ne açıda olursa olsun aks ile bağlantısının sürekliliğini sağlayan parçanın ismi olarak yanıt verebiliriz. Kimi kesimlerce rot başıyla karıştırılsa da farklı görevlerdeki iki ayrı parçadan söz edilmektedir.
Rotil yardımıyla, otomobil parçaları birbirinden ayrılmadan, komplike bir şekilde hareket ederler. Eğer rotil olmasaydı herhangi bir tümsekten geçtiğinizde lastikler yerde kalmaya çalışır ve arabanız yukarı doğru ivmelenme çabasında olurdu. Rotiller böyle durumlarda aksı yukarı doğru hareket ettirir ve parçaların birbirinden ayrışmasını engeller. Bu dengeyi dikey anlamda sağladığı gibi, sert bir viraja girdiğinizde lastikleri tamamen çevirmeniz sonucunda yatak olarak da sağlayacaktır.
Parça bu denli kritik bir görevi üstlendiğine göre, arıza durumlarında başınıza gelebilecek tehlikelerde paralel bir şekilde risk teşkil eder. Bu kapsamda rotil arızaları ve rotil arıza belirtilerini aktaralım.
Rotilin arızaları nasıl anlaşılır, arıza belirtileri nelerdir?
Rotil arızasını tespit etmenin en ideal yolu aracı lifte kaldırıp fiziki açıdan kontrol etmek. Araç lifte kaldırılır ve öncelikle lastikler elle sağ-sol ve ileri-geri hareketleriyle boşluğu kontrol edilir. Lastikteki salınım yüksek seviyedeyse rotildeki boşluktan söz edebiliriz ki bu da karşımıza çıkan arıza belirtilerinin en yoğun olanıdır.
En ideal kontrol mekanizması bu yöntem olsa da otomobilin kullanım aşamasında şoförüne hissettirdiği bazı olumsuzluklardan da rotil arızası anlaşılabilir. Hızlı bir ivmelenmeyle kalkışlarınızda ya da sert frenlemelerinizde “tık” tarzında bir ses duyabilirsiniz. Bu ses boşluk nedeniyle rotilin sabitlemesini yaptığı parçalardan bir ya da birkaçının boşluk yüzünden sabitlenemeyip, hareket ettiğine delalettir.
Eğer arızayı tespit ederseniz vakit kaybetmeden parçanın değişimini yaptırın. Sorunu gidermeden inatla kullanmak isterseniz, aşağıdaki sonuçlara katlanmak zorunda kalırsınız.
Arızalı rotili değiştirmezsek ne olur?
Arızalı rotili ısrarlı bir şekilde kullanmanız sonucunda çıkabilecek ses seviyesinde ciddi bir yükselme olabileceği gibi, bağlantısını sabitlemiş olduğu parçaların yerinden çıkmasına hatta fırlayıp gitmesine kadar uzanan süreci yaşayabilirsiniz. Bunlar tabi ki her birimizin istemediği durumlar. En iyi ihtimalle lastiklerinizin açı derecelerinin kayması nedeniyle iç ve taban kısımlarında bozulmalar yaşayabilir. Yola tutunma sertliğinde zayıflamalara şahit olabilirsiniz. Bu kapsamda ivedi bir şekilde onarımı yaptırıp yeni bir rotili hemen temin etmeniz gereklidir.
Rotil fiyatları ne kadar, rotil nasıl takılır?
Rotil fiyatları göz korkutacak kadar yüksek rakamlarda değil. Aracınızın marka ve modeline göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama bir rotilin fiyatı Hepsiburada gibi siteler de 1250- 1550 TL aralığında. Rotil değişimi için ön tekerlerin sökülmesi gerekli. Bu işlemi bireysel çabalarınızla belki yapabilirsiniz ama lastikleri söktükten sonra rotile erişim sağlamak biraz zahmetli. Kaldı ki kaynayan metalin etkisiyle, bağlantı cıvatalarını sökseniz bile rotili kolay bir şekilde yerinden alamayabilirsiniz.
Profesyonel işletmelerde bu gibi metal sökümlerinde çoğunlukla pas sökücü spreyler kullanılmaktadır. Daha sonra da metale metalle vurulmayacağı için plastik çekiç yardımıyla rotil yerinden sökülür ve yenisi aynı yere konumlandırılır.
Sonuç itibariyle rotiller, görünmeyen gizli kahramanlardır. Boşluk yapıp size bunu bir şekilde hissettirdiklerinde hiç vakit kaybetmeden satın alacağınız rotilleri, profesyonel bir işletmeden destek alıp küçük bir işçilik karşılığında değiştirtebilirsiniz. Konu hakkında aklınıza takılan tüm soruları YORUMLAR bölümünden bildirip, uzmanlarımızdan destek isteyebilirsiniz.