EGR Nedir? EGR’nin temel görevi, yanmış gazların sağlıklı bir şekilde egzoz yardımıyla dışarıya atılmasıdır. EGR sisteminin otomotiv üreticileri tarafınca geliştirilmesi, devletin otomobil üreticilerine koyduğu kriterler kapsamında ortaya çıktı. Otomobil üreticileri ülke bazında satış izni alabilmek için bazı kriterleri karşılamak zorundadırlar. Bunlardan en temel olanı da yanmış egzoz gazlarının salınım oranları.
Özetleyecek olursak dışarı atılan yanmış gazlar çok kirli olmaması gerekli. Çünkü, çevre kirlenir ve üst havada siyah bir duman tabakası oluşur. Bu yüzden de araçların egzoz emisyon değerleri emisyon gazları ölçüm sistemi (Bizlerin almış olduğu Emisyon pulu) kontrol altına alınır. Otomobil üreticileri de bu salınım değerlerini minimize etmek adına EGR sistemini kurmuşlar. Bu sistemin en kritik ve aynı zamanda arıza gösterme potansiyeli yüksek olan parçası da EGR Valfi’dir.
Konuları İncele
EGR Valfi Nedir?
EGR Valfi Nedir? EGR Valfi de yanma odasında ortaya çıkan yanmış gazları, direkt olarak egzoz sistemine göndermeden önce tekrar tepkimeye sokmakla görevlidir. Motor içinde sağlıklı bir yanma oluşması için hava – yakıt karışımına ihtiyaç duyulur. Bu karışım oranı da motorun ihtiyacı kapsamında değişir. Sağlıklı bir yanma aşamalarını inceleyecek olursak, 3 farklı karışım türünden söz edebiliriz. Bunlar,
- Fakir Karışım
- Normal Karışım
- Zengin Karışım
Bu karışım türleri aracın durumuna, sürücünün beklentisine göre otomatik bir şekilde devreye girerler. Atılan yanmış gazları daha net açıklayabilmek adına karışım oranlarına da kısaca yer ver verelim.

Fakir Karışım Nedir?
Fakir Karışım Nedir? Fakir Karışım aracın en az yakıt tüketimi gösterdiği mod olarak adlandırılır. Yakıt değeri mümkün olduğunca dip seviyelere getirilir ve düşürülür, paralelinde de içeriye alınan hava değeri yükseltilir. Ortaya çıkan bu tablo da yakıt tüketiminin minimize edilmesine neden olur. Özellikle havanın fazla soğuk olmadığı sıcak yaz akşamlarında ilk marşı yapıp rölantide beklediğinizde ya da 130 KM hızda giderken otomobilinizden performans istemeyip gazdan ayağınızı çekerek salınıma bıraktığınızda fakir karışım hep devrede olur.
“Fakir karışım iyiymiş, az yakıyor. Hep böyle kalsın” cümlesi aklınızdan mutlaka geçmiştir. Hep bu şartlarda araç kullanamayız. Rampa çıkarken, yük çekerken vs.. Bu gibi durumlarda Fakir karışımla motor çalışmaya devam ederse STOP Eder ve çalışmaz. Ya da siz gaz verirsiniz ama aracınız hareket etmez. Böyle durumlarda ihtiyacı olan diğer karışım tiplerine yönelecektir.
Normal Karışım Nedir?
Normal Karışım Nedir? Normal Karışım aracın en stabil durumudur. Ortalama hızlarda ve aracınızdan çok aşırı performans istemediğiniz durumlarda kullanılır. Normal karşımdaki hava oranı 14, yakıt oranı 1 birim şeklinde tanımlanır. Yani 14 birim havayla bir birim yakıt yanma odasına gönderilerek yanma zamanını başlatırlar.
Zengin Karışım Nedir?
Zengin Karışım Nedir? Zengin karışım motordan ciddi bir performans istenildiği durumlarda, aracınız fazla yüklü bir şekilde ilerlerken ya da ani kalkışlarda gaz verdiğiniz durumlarda devreye giren sistemdir. Böyle anlarda normal karışımdaki 14 Hava – 1 Yakıt oranında ki yakıt oranı genelde 3, hatta ihtiyaç duyulduğu anlarda 6 ‘ya kadar yükselmektedir. Hava oranı da içeri giren fazla yakıt oranına bağlı olarak düşer.
Yakıt tüketimi arttığı için yanma sonrasında dışarıya atılan yanmış ya da çeşitli nedenlerle yakılamamış gazların oranı da yükselecektir. Bu durum otomobilinizin performansının artmasına neden olurken, yakıt tüketiminin de yükselmesine yol açar. Ayrıca kışın çok soğuk havalarda motorun sağlıklı bir şekilde çalışması için de zengin karışımla çalışır. Belirli bir süre çalıştıktan sonra motor yeterli ısıya ulaştığı an da normal karışım hatta sakin kullanıyorsanız fakir karışıma geçiş yapar.
EGR Valfi Ne İşe Yarar?
EGR Valfi Ne İşe Yarar? EGR Valfi, yukarıda açıklamasını yaptığımız Zengin, Normal ya da Fakir Karışım sonrasında motordaki yüksek derecede yanmanın sonucunda ortaya çıkan zehirli gazların, zarar oranlarını düşüren çevre dostu bir sistemdir. Hava – yakıt karışım oranlarının en büyük ortak yanı dışarıya attıkları yanmış gazlardır. Yanma odasındaki hava ve yakıt, yanma işlemi tamamladıktan ve motor egzoz zamanına geçtikten sonra (NOx) ismindeki nitrik asite dönüşürler. Bu asit solunum yolları için büyük bir risk oluşturuyor. Bu riski ortadan kaldırmak da EGR Valfi’nin görevi…
EGR valfi, dışarıya atılmak istenilen egzoz gazının belirli bir oranını tekrar silindirin içerisine gönderir. Buradaki ana amaç, Yanan gazı TEKRAR YAKMAK! Geri gönderilen yanmış gaz, motorun iç kısmına gönderilen temiz havayla karıştırılır. Özetle, yanma odasında ihtiyaç durulan hava oranın bir kısmı yanan gazlardan giderilir. Bu sayede gaz tekrar tepkimeye girer ve devridaim tamamlanır. Ayrıca, motora gönderdiği yanmış gazların dışında kalan oranı da soğutarak ortaya çıkan nitrik oksit değerini düşürür ve atılan gazlar daha zararsız bir şekilde doğaya bırakılır. Bunu Nasıl Yapıyor?
EGR Valfi Nasıl Çalışır?
EGR Valfi Nasıl Çalışır? EGR Nedir bölümünde EGR’nin sürekli açınıp kapanan bir sistem olduğundan söz etmiştik. Çünkü, temiz hava yakıt karışımını direkt olarak motora göndermek için açılır. Motora gönderilen hava -yakıt karışım oranı, yanma odasında yanarak egzoz zamanına gönderildiklerinde ortaya çıkacak gazlar için tekrar kapanarak bir kısmının tepkimeye girmesine neden olur ve kalan kısmını da soğutur.
Özetle elektropnömatik yapıdaki bir vanadan söz edebiliriz. Motorunu ilk çalıştırdığımız anda bu vana sürekli kapalı konumda yer alır. Motor yeterli ısıya ulaşınca da vana açılır ve EGR Valfi devreye girer. Araç yavaşladığında veya durduğunda, egzoz salınım değerleri azalacağı için vana kapanacak ve EGR Valfi de tamamen kapanacaktır. Sistem de hep bu şekilde ilerler.
Hep aynı şeyi vurguladık, YANMIŞ GAZLAR geri gönderiliyor. Bu tabi ki mükemmel bir sistem ama bunun bir de dezavantajı var. O da ortaya çıkan KURUM! Haliyle EGR Sisteminde belirli bir dönemden sonra gazların bırakmış olduğu kurum EGR Valfinde birikiyor. Egr temizleme işlemi de bu yüzden popüler. Egr valfi temizliği için çok yüksek meblağlar talep ediyorlar. Güncel piyasa da yaklaşık 2000 TL civarında bu işlem yapılmaktadır. Fakat bizler kendimiz temizleyerek “Ücretsiz Egr temizliği” yapacağız. Bunun için aşama aşama aşağıdaki işlemleri uygulamanız yeterli.
EGR Valfi Temizliği Nasıl Yapılır?
EGR Valfi Temizliği sanıldığı düşündüğünüz kadar zor bir işlem değil. EGR Nedir bölümünde “Neden Tıkandığını” detaylıca anlattık, şimdi sırada temizliğinde… EGR Temizliğini hem sökerek hem de sökmeden yapabilirsiniz. Bizler sizlere 2 yöntemi de aktaracağız. Öncelikle sökmeden, en kolay yönteme değinelim.
EGR Valfi Temizliğini 3 Adımı Kendiniz Sökmeden Yapın!
EGR Valfi Temizliğini 3 Adımda yapabilmek için yüksek ısı oluşturma sistemini kullanacağız. Buradaki amaç, oluşan yüksek ısının etkisiyle EGR Valfi içindeki kurumları yakmak. Bizle yapacağımız işlem sonucunda motor sıcaklığını 600 derecenin üstüne çıkartacağız. Oluşan sıcaklık da EGR Valfi içinde biriken kurumların yakılarak dışarıya gönderilmesi için gayet makul bir değer. Anlayacağınız motoru standartların dışında bir ısıya ulaştırarak yakma yöntemiyle kurum temizliği yapımı. EGR Nedir konusunu tam olarak anladığınızı düşünerek EGR Temizliği Nasıl Yapılır konusunu 3 adımda kendinizin nasıl yapabileceğini anlatalım

- Otobana çıkın
- Üçüncü viteste motor devrini 3000 devire sabitleyin
- 45 dakika araç kullanın!
Zengin karışımla, kurumları temizlemek için şu şekilde ilerleyebilirsiniz. Otoban diye belirttik ama bizlere fren yapmayacağınız müsait bir yol da yardımcı olabilir. Aracınızı 3. Vitese sabitleyin. Motor devrinizi de tam olarak 3000 devir bandında tutun. Hızınızı yükseltmeden ya da düşürmeden aracınızı yaklaşık olarak 20 sürün. Motor ısısı epey yükselir ve neredeyse hararet moduna geçer. Fakat panik yapmayın soğutma sistemi devreye girecek ve motoru soğutacaktır. Her ne kadar soğutmaya çalışsa aşırı ısınan yanan gazlara hiçbir şey yapamaz. Aşırı ısınmış gazlar EGR Valfinin içi kısmından geçer ve iç burada biriken kurumu eritir. Bu da Egr valfi temizliği için valfi sökmeden yapılabilecek pratik bir yöntemdir.
EGR Valfi temizliğini 3 adımda bu şekilde pratik olarak yapabilirsiniz. Bizler sizi bilgilendirmek adına sökerek de nasıl yapacağınızı anlatalım. Eğer dilerseniz bu şekilde de de EGR Temizliği yapabilirsiniz.
Sökerek EGR Valfi Temizliği Nasıl Yapılır?
EGR Valfi Temizliğini Kendiniz Yapın, ustaya para ödemeyin! EGR nedir bölümünde yapısına değinmiştik, EGR yapısı itibariyle silindire bir parçadır ve kaputu açtığınızda motorunun sağ tarafına konumlandırılır. Lokasyon itibariyle değişkenlik gösterse de manifoltla bağlantılıdır bu yüzden de onun çevresinde yer alır.
EGR Nedir – EGR Sistemi Temizliğinde İhtiyacınız olan parçalar,
- Balata Spreyi ya da 1 Litre kadar benzin
- 13 Açık Ağız anahtar
- Kova
İnternet dışında bütün büyük marketlerden balata spreyini kolay bir şekilde temin edebilirsiniz. Eğer parça tedariği tamamlanmışsa artık işleme başlayabiliriz.
- İlk olarak aracınızı düz ve sakin bir ortama alın. Meraklı sorularla karşılaşmak yerine, gözlerden uzak sakin bir yer tercih edin.
- Kaputu açın ve EGR ‘nin yerini bulun. Siyah, silindir şeklinde bir parça. Bulamazsanız da sorun değil, biz yardım ederiz. Marka ve modeli Yorumlar bölümden yazın, anında dönüş alırsınız.
- EGR Valfinin etrafında bir soket olacak, öncelikle onu çıkartın. Dikkatli olun, soketin alt bölümündeki tırnağa basıp çıkartın yoksa kırılır ve tekrar kullanılamaz.
- EGR Valfinin alt kısmındaki vidayı 13 açık ağızla sökün.
- EGR artık temizlik için hazır. Üst kısmında bir conta ve iç kısmında 3 adet tane delik var. Bu deliklerden gazlar asıl kurum bağlayan parçalar tam olarak bunlar. Kurum da sizlerin sorun yaşamasına neden oluyor.
- Şimdi kovanın içine temin etmiş olduğunuz benzini koyun EGR’yi 15 – 20 dakika kadar bekletin. Eğer benzin yerine balata spreyini kullanıyorsanız da bu deliklerin içine ve EGR Valfinin üzerine balata spreyini iyice sıkıp temizleyin. Daha sonra da contaya sıkın ve tekrar üstüne bırakın.
- EGR Valfinin söktüğünüz vidasını geri takıp sıkın
- EGR Valfinin soketini tekrar takın
- Kaputu kapatın ve marşa basın.
EGR Valfi Temizliği sonrasında ilk marş aşamasında titremeler dışında motorun zor çalışma gibi bir sorunla karşılaşabilirsiniz olabilir. Biraz gaz verdikten sonra düzelecektir. Bu nedenle de panik yapmayın. Anlayacağınız panikle gaza da aşırı şekilde yüklenmeyin. Motor çalıştıktan aracınızı rölantide 10 -15 dakika bekletin. Daha sonra rölantide dalgalanmalar yaşansa da her şeyin normalleşmeye başladığını fark edeceksiniz.
EGR Valfi Temizliği gördüğünüz gibi oldukça basit bir şekilde yapılıyor. Ama, durduk yere ben bir “EGR Temizliği” yapayım demeyim. Sistemde bir arıza varsa otomobiliniz sizlere bunu ifade eder. Peki, bunlar nelerdir?
EGR Valfinin Arızası Nasıl Anlaşılır?

EGR Nedir, EGR Valfinin Arızası Nasıl Anlaşılır? Karşınıza çıkacak arıza belirtilerin neredeyse tamamı otomobilinizin performansıyla ilişkilidir. Çünkü EGR olarak yanma odasıyla ilişkili bir sistem. EGR’ nin tıkanması ya da tamamen arızalanması durumunda belirtilerle karşılaşırsınız.
- Motorunuzda düzensiz yanmanın etkisiyle sarsıntı, titremeler olur.
- Yeni nesil araçlarda mutlaka motor arıza lambasını yakacaktır.
- Otomobilinizin performansı, ivmesi düşer.
- Yakıt tüketiminiz oldukça artar.
- Emisyon değerleriniz yükselir, hatta emisyon pulu bile alamazsınız.
- Aracınızın içine kükürt ya da yakıt kokusu gelir.
- Egzozdan siyah duman atar
Tüm bunlar otomobiliniz üzerinde belirti gösteren olumsuzluklar. Eğer clip cihazı temin etme şansınız varsa, bağladığınızda aşağıdaki arıza kodlarıyla karşılaşırsınız. Bizler sizin için karşınıza çıkabilecek kodları ve açılımlarını listeleyelim.
Arıza Kodları
- P0401- EGR Akışının az olduğunu bildirir. Hava – Yakıt karışımı eksiktir.
- P0402- EGR Akışının az olduğunu bildirir. Hava – Yakıt karışımı düşüktür.
- P0403- EGR Devresi Arızası – Parçayı değiştirmeniz gerekir
- P0404- Egzoz Gazı Devridaim A Kontrol Devresi Aralığı / Performans
- P0405- EGR Sensörünün A Devresi Düşük Girişi
- P1404- EGR Valfinin Açık Durumda Sıkışmış Pozisyon
- P1406- EGR Valfinin Konum Sensörü Devresi Sorunu
Yukarıdaki olumsuzluklar sonrasında ilk aşamanız EGR’nin temizlenmesi olsun. Bu işlemi yukarıda anlattığımız gibi düzgün bir şekilde yaparsanız herhangi bir sorun yapamazsınız. Fakat, bazı kitle EGR Valfinin Temizliğini yapmak yerine EGR Valfi iptalini tercih ediyor. Peki, bu işlem nedir? Nasıl yapılır?
EGR Valfi iptali Nedir?
EGR Valfi iptali Nedir? Sistem EGR Valfinin otomobilden iptal edilmesinin genel ismidir. Yalnız, “Parçanın yeri kolaymış; onu sökeyim iptal olsun” algısına kapılmayın. Çünkü, bu işlemden sonuç alamazsınız.
Eğer EGR Valfi iptali için ECU yazılım okuma cihazları kullanılan kişi ya da kurumlardan yardım almanız gerekmektedir. Çünkü mekanik bir parça olsa da elektronik komutlarla yönetiliyor. EGR Valfi, tüm açılıp kapanmalarını; hareketini ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi) Beyninden alır. Sizin EGR Valfini sökmeniz, ECU’nun sinyal göndermesine engel değil. Çünkü onun oradaki varlığını biliyor. Sökerseniz yine sinyal gönderecek ve Valf işini yapmadığı için motor arıza lambası yanacaktır.
Bu nedenle EGR Valfi iptalini yazılımla yapmanız gerekir. Aksi durumda yapacağınız bütün girişimler sonuç vermez. Yazılım için de güvenilir bir uzmandan destek istemeniz gerekecektir.
EGR Valfi İptali Nasıl Yapılır?
EGR Valfi İptali Clip cihazıyla yapılır. Cihaz OBD’de”n girişinden araca bağlanarak senkronize olur. Daha sonra da yazılımla EGR Valfi silinir ve iptal edilir. EGR Valfi yazılımla silindikten sonra parçayı sökmenize gerek yok, arızalı olsa da yerinde durabilir. Çünkü, iptal edildiğinde VALF tamamen açılır ve EGR’nin hiçbir fonksiyonu kalmaz. Orada süs niyetine kalır dersek hiç de abartmış olmayız. EGR iptali yorumlarını incelediğimizde bazı kullanıcılar yakıt yönünden bir artış olduğunu belirtseler de bir olumsuzlukla karşılaşmadıklarını bildiriyorlar. Tabi, işlemi profesyonel bir şekilde yaptırmanız gerekir. EGR Valfi iptali sonrası araç muayenesinde de herhangi bir sorun yaşamazsınız, zaten anlamazlar.
Egr valfi tamir edilir mi?
EGR Nedir – EGR Valfi Tamir Edilir mi? Egr valfi tamir edilemez. Tamir girişimleri de sonuç vermez. EGR Valfi arızasının büyük oranı “Tıkanma” sorunudur. Bu nedenle de EGR Valfi arızalarında öncelikle EGR Temizliği işlemi uygulanmaktadır. Eğer bu yöntemden sonuç alınamazsa, EGR Valfinin değişebileceği gibi maliyeti nedeniyle iptali gibi yöntemler de piyasa da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
EGR valfi iptali muayeneden geçer mi?
EGR valfi iptali işlemini muayene istasyonunda anlayamazlar. “EGR İptal edilmiş mi, bakayım” diyen bir firma yok. Kaldı ki bu işlemin araca bir zararı da yok. EGR Valfi iptal edildikten sonra muayene gönül rahatlığıyla girebilirsiniz. Bu durum sizin muayeneden kalmanıza neden değil. Aracınızda farklı bir ağır kusur yoksa, EGR iptalini anlayamayacakları için muayeneden geçeceksiniz.
EGR Nedir?
EGR Nedir? EGR yabancı kökenli bir açılım olsa da dilimize egzoz gazlarının devridaimi şeklinde çevrildi. EGR devir daim işlemini EGR Valfi olarak yapar. Anlayacağınız EGR sistemi tek başına bir parça değil Valfle çalışan bir komplike sistemi ifade eder.
EGR Nedir, EGR valfi Temizliği nedir hakkında “Rehber” niteliğinde bir içerik hazırladık. Geçmiş deneyimlerinizi, aktarmak istediklerinizi bizlere “Yorumlar” bölümünden iletebilirsiniz.