1. Anasayfa
  2. Genel

Arabanın Altını Vurdum, EYVAH! Demeden 3 Adımda Kendiniz Kontrol Edin!

Arabanın Altını Vurdum, EYVAH! Demeden 3 Adımda Kendiniz Kontrol Edin!
Arabanın altını sürttüm
0

Arabanın Altını Vurdum, Eyvah! Demeden önce sakin olun. Arabanın altını vurdum yağ kaçırıyor klişesinden başlayıp Arabanın altını vurdum motor sesi değişti feryatlarına kadar uzanan çok sayıda zerzenişlere her biriniz kulak şahidi olmuşunuzdur. Özellikle de görüş alanın oldukça kısıtlı olduğu gece şartlarında, istenmeden yapılan bir eylem sonunda çıkan sese “Aha gitti” diyebilirsiniz. Arabanın altını vurdum Ne olur bir şey olmasın dualarınızda sesli bir şekilde duyulabilir. Fakat, her şeyden önce sakin kalabilmek en önemlisi.

Arabanın altını vurmak bazen çok büyük sorunlara neden olabilirken, bazen de önemsiz diye adlandırabileceğimiz sonuçları doğurur. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaştığınızda sakin kalıp sırayla aşağıdaki adımları uygulayın.

Arabanın Altını Vurdum Ne Olur?

Arabanın Altını Vurduktan sonra panik yapmadan müsait olan ilk bölgeye aracınızı çekip, dörtlüleri yakın ve kısa bir süre bekleyin. Bu sürecin yaklaşın 5 dakika olması yeterli. Eğer otomobiliniz üzerinde olumsuz bir tablo varsa, bu süreç defoların ortaya çıkması için gayet makul. Daha sonra da 3 adımda kontrol yöntemini uygulayarak kritik bir zararın olup olmadığını kontrol edin.

Akıntı var mı kontrol edin

Akıntı var mı kontrol edin! Dikkat etmeniz gereken en önemli konu bu. Aracın altında darbe sonrası zedelenebilecek en kritik bölge karter. Karter aracın alt kısmında bulunur ve iç kısmı tamamen motor yağıyla doludur. Buradan alınan yağ, motor içinde gezinerek soğutma ve temizleme işlemi görür. Karterin delinme ihtimali sonucunda yağ akarsa, beklediğiniz süre boyunca mutlaka aşağıya doğru süzülecektir.

Eğer darbe sonucu yere koyu kahverengi ya da siyah bir birikinti sızarsa bilin ki bu motor yağıdır. Motor yağı bulunmayan bir aracı hareket ettirmeniz de imkânsız. Zorlayıp motoru çalıştıracak olursanız, yağsız kalacağı için piston ve segmanlar düzensiz çalışacak ve motor yatak saracaktır. Anlayacağınız darbe gören karter dışında, komple rektifiye etmeniz gereken motor da olacak ve rakamlar oldukça artacak.

thumbnail
Önerilen Yazı
Rektifiye Ne Demek, Rektifiye nasıl yapılır, Ne Kadar Tutar? ** 2025

Bu nedenle yerde yağ birikintisi görüyorsanız, kesinlikle aracınızı çalıştırmayın ve çekiciye yükleyip götürün.

Arabanın altını vurdum
Arabanın altını vurdum

Arabanın altını vurdum su akıyor şikâyeti de yoğun bir şekilde geliyor. Öncelikle şunu söyleyelim ki akan su, darbeye bağlı olmayabilir. Özellikle seyahat aşamasında aracın klimasını çalıştırıyorsanız, stop ettikten sonra içeride dönen su klima tahliyesi tarafından aracın altına bırakılır. Bu nedenle de su akması direkt darbeye bağlanmaz. Fakat çok şiddetli bir şekilde vurmuşsanız küçük bir ihtimal devir daimi patlatmış olabilirsiniz. Eğer akıntının su olduğundan eminseniz aracınızı hareket ettirebilirsiniz: Devridaim patlamışsa motor ısındıktan sonra soğutma yapamayacaktır, bu durumda yola devam etmeyin ve yine çekici çağırın. Fakat aracınızın harareti yükselmeden seyredebiliyorsanız, panik yapmanız gereken bir durum olmadığının işaretidir.

Kaputu açın kontrol edin!

Kaputu açın kontrol edin! “Ben ustamayım, ne anlayım” demeyin. Yapacağınız işlem basit bir fiziki kontrol. Motor kaputunu kaldırın ve üst kısımdan anormal bir şey var mı diye kontrol edin. Bu kontrol kopan, kırılan parça var mı yoksa yok mu onun üzerine kuruludur. Özellikle de kaputu açınca sol bölümdeki triger kayış kısımlarına dikkat edin. Kopma, parçalanma, sıyrılma durumları yoksa korkmadan yola devam edebilirsiniz.

Aracın altına bakın

Aracın altına bakın! Darbeyi alan ilk bölge sonuçta orası. Dizinizi yere koyup, aracın alt kısmını genel bir kontrole tabii tutabilirsiniz. Kırılan br parça varsa, mutlaka aşağıya doru sarkacaktır. Alt darbelerde genelde egzoz bölümü zarar görebilir.

Sonuç olarak Arabanın Altını Vurdum diye hayıflanmadan önce aracınızı fiziki açıdan güzelce kontrol edin. Eğer yağ akmadığına eminseniz yola devam etmenizde bir sakınca yoktur. Onun dışındaki her şey zarar bile görse, telafi edilebilir. Fakat yağ aktıktan sonra devam etmeniz çok büyük sorunlar yaşamanıza ve yüksek maliyetler ödemenize neden olacaktır.

Tabi yola devam edişiniz, yavaş ve kontrol altında ve en yakın yetkili servise kadar olmak zorunda. Görünürde bir şey olmasa da ileride sizlere yüksek maliyetler çıkartabilir. Bu nedenle de hem güvenliğinizi sağlamak hem de aracın daha fazla masraf çıkartmasını engellemek adına aracı bir uzman tarafınca mutlaka kontrol ettirin.

SSS – Arabanın altını vurdum

Bu alanda hazırladığımız içeriklere yönelik, siz değerli ziyaretçilerimizin uzmanlarımıza yönlendirmiş olduğu en sık sorulan soruları derledik. Özet niteliğinde okuyup, konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca Arabanın altını vurdum konusuna yönelik aklınıza takılanları, sormak istediklerinizi ya da deneyimlerinizi bizlerle YORUMLAR bölümünden paylaşırsanız yayınlamaktan mutluluk duyacağımızı bilmenizi isteriz. 

Aracın altında neler var?

Aracın altında “Alt takım” diye genelleme yapılan bütün ön takım parçaları bulunmaktadır. Ayrıca orta kısımda kritik bir yağ karteli ve arka kısımda da egzoz sitemi bulunmaktadır.

Arabanın altını vurduğunu nasıl anlarız?

Arabanın altını vurduğunu nasıl anlarız? Seyir halinde “Tak” diye bir vurma sesi ya da sürtünme sesi duymuşsanız otomobilin altına bir zarar verme olasılığınız yüksek. Bu nedenle hemen yukarıda anlattığımız 3 adımlı kontrol metodunu uygulayın.

Beğendin mi?
  • 2
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 1
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

O.D.T.Ü Otomotiv Mühendisli tahsilatımın ardından uzun süre Renault'da görev aldım. Firmada alanında uzmanlaşmış arkadaşları bir araya toplayarak Renaultum.Com 'u kurdum. Amacım bir birlerine yardımcı olan, ÜCRETSİZ ve ÇIKARSIZ sorunları çözüp bilgilendirme yapılan TR'nin en büyük Renault Kullanıcı Ağını oluşturmak. SAYENİZDE bu yönde hızla ilerliyoruz!

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir