Rektifiye Ne Demek? Her otomobil kullanıcısının aşina olduğu rektifiye kelimesi, Motor yenileme anlamına gelmektedir. Her mekanik yapı gibi, otomobil motorlarının da belirli bir kullanım ömrü bulunur. Motor rektifiye sonrası performans artışı göstererek yakıt tüketimine kadar uzanan bir çok konuda iyileşme gösterir. Rektifiye fiyatları çok da hesaplı olmadığı içi sık sık yapmak yerine, ihtiyacı olduğunda yapılmasına özen gösterin.
Peki, tam olarak Rektifiye Ne Demek ve Nasıl Yapılır? Rektifiye kaç km’de yapılır? Rektifiye Fiyatları 2024 yılında ne kadar? Hepsini sizler için derledik.
Konuları İncele
Rektifiye Ne Demek?
Rektifiye Ne Demek? Motor bloğu, kullanıma bağlı olarak zaman ve yapılan kilometreye bağlı değişkenlik göstermekle birlikte, motorun performansını yükselip fabrikasyon değerlerine yükseltmek için yapılan bütün işlemlerin genel ismidir. Ömrünü tamamlayıp kullanılamaz durumda olan otomobil motorlarını değiştirmek yerine, daha az maliyetle daha yüksel performans alabilmek için motor rektifiye işlemi yapılmaktadır.
Rektifiye Nasıl Yapılır?
Rektifiye Nasıl Yapılır? Rektifiye sorusuna yenilenme yanıtını vermiştik. Yapılma şekli, ihtiyaçları kapsamında değişkenlik gösterebilir. Motorun yağ kaçırması, içerideki bir parçanın aşınması ya da kırılması motorun yağ yakması gibi farklı etkenler rektifiye yapılması için değişken etkenlerdir. Nedenler değişse de sonuçlar hep aynıdır. Bu nedenle de rektifiye yapılış aşaması aşağıdaki şekilde ilerler.
- Öncelikle motorun üst bloğu sökülür.
- Aracın altındaki yağ boşaltılır.
- Akü, marş dinamosu gibi motora bağlantılı parçalar sökülerek motor boşa çıkartılır.
- Çok ağır olan motor, kaldırma vinciyle yerinden alınır.
- Motor çalışma tezgâhına alınır ve krank mili, su pompası gibi ek parçalar ayrıştırılır.
- Motor çıplak bir konuma gelince arızalı parçalar tespit edilir.
- Arızaya göre blok, piston başları vs.. arızalı olan parçalar değiştirilir ya da taşlanır.
- Sağlam olan parçalar benzinle temizlenerek tekrar yerine montajlanıp, motor araca takılır.
Pek, bütün bu işlemler neden yapılmalı motoru rektifiye etmek ne demek hangi durumlarda gereklidir?
Arabanın Motorunun Rektifiye istediğini nasıl anlarız?
Aracın motorunun yenilenmesi gerekip gerekmediğini kendi yapacağınız kontrollerle de ortaya çıkartmanız mümkün. Bu sayede masrafa girmeden önce aracın gerçekten ihtiyacı var mı yok mu kontrol edebilirsiniz.
- Aran kaputunu açarak fiziki kontrol yapın. Yağ akma, koku, anormal bir şey var mı gözlemleyin.
- Conta kısımlarında yağlanmalar gözlemliyorsanız, yağ kaçırmaya başlamıştır.
- Su kapağını açın, kararma & içinde yağ varsa yağ, suya karışmıştır.
- Yağ çubuğunu çekip bakın. Seviyesi düşükse yağ yakıyordur, ayrıca duman çıkıyorsa bu da istenmedik durum.
- Aracın arkasına geçin ve dumanın rengine bakın. Diğer araçlardan farklıysa durum kötü.
Rektifiye ne kadar tutar?
Rektifiye ne kadar tutar? Konusu aracın markası, modeli ve yapılması gereken işlemlere göre değişir. Yalnızca üst kapak sökülüp yenilenirse 30.000 TL’ye yakın bir masraf çıkabilecekken, motorun komple yenilenmesi durumunda 100.000 TL’ye kadar uzanan rakamlarda bir maliyetle karşılaşabilirsiniz.
Motor rektifiye sonrası performans artar mı?
Motor rektefiye sonrası performansı kesinlikle artacaktır. Sonuçta motor bloğundaki bütün parçalar, aracınızın fabrikasyon değerine tekrar döndürülüyor. Bir biriyle sürtünen metal parçalar aşınır ve performansı düşer. Motor rektefiye sonra bütün parçalar, olması gerektiği standartlarda senkronize olacağından aracınızın performansını doğrudan etkileyeceğinden söz edebiliriz.
Motor rektefiye ne kadar sürer düşüncesine de ortalama 2 Haftalık süreçten bahsedebiliriz. Yapılan işlemler çok da hafife alınabilecek çapta değil. Rektifiye motoru yeniden inşa etmektir.
Rektifiye edilmiş motor alınır mı?
Rektifiye edilmiş motor alınır mı? Evet, kendi aracımıza yaptırırken sorun yok. Tüm süreçleri takip ediyor, ihtiyaçlar kapsamında hareket ediyoruz. Peki, aracı ikinci el alınca nasıl olacak? Motor rektefiye Nasıl anlaşılır? Motor rektefiye işlemini nasıl anlayabiliriz?
Motor rektifiye işlemi sonrasında performansında ciddi bir artış olur. Rektifiyeli motoru anlayabilmek için, onu zorlamanız gerekli. Yüksek devirde kullanmak, rampada çekiş performansını gözlemlemek gibi yöntemlerle, yenilenen motoru anlayabilirsiniz. Eğer işlem düzgün yapıldıysa Motor rektifiye yapılmış bir aracı satın almanız sizleri ek maliyetten kurtaracağı için menfaatinize olacaktır. İşlemin standartlar dâhilinde yapılıp yapılmadığını kontrol edebilecek kadar kendinize güvenemiyorsanız, ekpertiz yaptırmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede motorun performansı ölçülür ve sizlere yüzdesel anlamda bilgilendirme de bulunur. İstatiksel değerlendirmenize göre de aracı alıp almayacağınıza karar verebilirsiniz.
Rektefiye ne demek konusunda aklınıza takılan, sormak istediğiniz konular varsa YORUMLAR bölümünden dile getirip hızlı bir dönüş alabilirsiniz.