1. Anasayfa
  2. Genel

Hill Holder Ne Demek? Hill Holder Devre Dışı Uyarısını neden verir?

Hill Holder Ne Demek? Hill Holder Devre Dışı Uyarısını neden verir?
Hill Holder Devre Dışı
0

Hill holder Ne Demek? Yokuş kalkış desteği anlamına gelen Hill Holder, özellikle arabasını rampada geri kaçıran kullanıcıların en sevdiği otomobil özelliklerinin başında yer alır. Sistemin bu kadar kullanışlı olması, konforu arttırması harika bir özellikken Hill Holder Devre Dışı yazısıyla karşılaşmamız istemsiz bir şekilde panik yapmamıza neden olacaktır.

Hill holder arızasının yolda kalmanıza neden olacak ciddi bir arıza olmadığını en başta vurgulayalım. Hill holderi aktif etmek ve arızadan kurtulmanız gereken yapabileceğiniz çok basit yöntemler mevcut. Dilerseniz Hill holder nedir, ne işe yarar? Öncelikle bu konuya değinelim, daha sonra yapabileceklerinize yönelik bilgilendirmede bulunacağız.

Hill Holder Ne Demek? Hill Holder nedir?

Hill holder ne demek? Sorusuna kısaca otomobilinizin geri kaçırmasını engellemek adına kullanılan mükemmel bir sistem yanıtını verebiliriz. Dönem dönem lambalarda, bazen park alanlarında her birimiz rampalarda durmak ve sonradan da hareket etmek zorunda kalabiliyoruz. Bu durum, usta şöförler tarafından bir tedirginlikle karşılaşırken, acemi şöförler her zaman “Arabayı geri kaçırıp vuracağım korkusuyla” yaşarlar. Çünkü kalkış anında devriyaj pedalından ayağınızı çekip gaza basana kadar aracınız geri kaçırmaktır. Bu durum özellikle manuel vites araçlarda hiç de hoş karşılanmaz. Hill holder nedir sorusunu yanıtladığımıza göre, sistemi biraz daha detaylandıralım.

Hill holder nasıl çalışır?

Hill Horder sistemi, Layman koşullarıyla çalışmaktadır. Sistemin iki ana sensorü dışında mevcut fren sistemiyle birlikte koordineli bir şekilde çalışırlar.  Bu iki sensörün birisi aracın eğimini ölçümlerken, diğer sensör debriyaj konumu ölçümler. Araç kullanıcısı debriyaj pedalından ayağını çektiği anda sensörler enjeksiyon beynine sinyal gönderir ve fren mekanizması harekete geçerek aracı 4 saniye süreyle kilitler. Dolayısıyla da aracımız geri kaçırmaz ve sağlık bir sürüş sistemi elde etmiş oluruz. Sürenin kısa olmasına bakmayın, kalkış için yeterli bir süreç. Sürenin uzaması yakıtın tüketimini arttıracağı için en makul seviyede tutulmuş. Hill Holder’ın devrede olduğu konumları şu şekilde genelleyebiliriz.

  • Fren pedalı basılı – Vites boşta, debriyaja bastıktan sonra freni bıraktığınızda hillholder devrede
  • Fren pedalı basılı; debriyaja basarak 1.vitese taktıktan sonra  fren pedalını  bıraktığınızda hillholder devrede.
  • Fren pedalı basılı; debriyaja basmayıp direkt freni bırakırsanız hillholder aktif olmaz.
  • Fren pedalı basılı; debriyaja bastıktan sonra  4 saniyeden uzun bekleyip freni bırakırsanız hillholder aktif olmaz.
  • Fren pedalı basılı; Vitesi 1’e takıp hareket için 4 saniyeden uzun durursanız sistem yine devrede olmayacaktır.

Fakat sistemin devreye girebilmesi için dikkat etmeniz gereken bası hususlar bulunmaktadır.

Hill holder nasıl devreye girer?

Hill Holder sistemi, sensörlerin yardımıyla otomatik bir şekilde devreye girmektedir. Otomobil kullanıcısın sistemi çalıştırması için yapması gereken manuel bir şey yok, dikkat etmesi gereken küçük bir nokta var.

Hill Holder, debriyaj pedalını sürekli gözlemleyen bir sistem. Sağlıklı bir şekilde çalışması için, debriyaj pedalını en dip noktada bulundurmak zorundasınız. Halk arasında “Yarım debriyaj” olarak adlandırılan ve debriyajın orta konumda tutulması, Hill holder arızasının en büyük nedenidir. Çünkü otomobilin kalkacağını düşünür ve frenleme yapamaz. Siz kaldırmayacağınız için gaz vermezsiniz ve araç hareket etmez. Pedalının oranını biraz kaçırırsanız araç geri geri kaçıracaktır. Bu dikkatsizliğin devamı halinde Hill holder devre dışı ne demek konusunda araştırma içine gireceğinizden şüpheniz olmasın.

Hill Holder Ne Demek
Hill Holder Ne Demek

Hill holder devre dışı ne demek?

Hill holder devre dışı uyarısı almanız, sistemdeki bir arızanın habercisidir. Hill holder arızasının temel nedenini öğrenebilmek için aracın clip cihazına bağlanması ve sistemin bütün halinde gözden geçirilmesi gerekir. Fakat arızanın giderilmesi için yapabileceğiniz bazı şeyler de mevcut.

Hill holder arızası nasıl giderilir?

Hill Holder Arızası Nasıl Giderilir konusunda size yardımcı olacak en büyük araç, balata spreyi olacaktır. Hill Holder Devre Dışı uyarısını alıyorsanız muhtemelen fren müşirinizde bir arıza vardır. Sistem iki sensor ve fren pedalı özelinde çalışır. Sensörlerin arıza gösterme ihtimali çok düşükken, fren pedalına –özellikle de fren müşirine dikkat etmeniz gerekir. Sürücü tarafındaki paspas dönem dönem kayıp pedalların altına uzandığı için, pedal altlarına sıkışık ve oradaki tesisata zarar verebilir. Böyle bir durumda, linize bir balata spreyi alın ve fren müşirinin etrafına sıkın. Bir süre sonra arızanın kendi kendine gideceğini göreceksiniz. Özellikle Hill Holler Honda marka araçlarda bu arızayı sık sık verir.

Hill holder sonradan takılabilir mi?

Hill holder sonradan takılabilir mi? Özellikle de manuel vites otomobil kullanıcıları bu kullanım konforuna sonradan ulaşabilmek için araştırma içine girerler. Fakat, açık bir şekilde söylemeliyiz ki oldukça masraflı olacaktır. Sistem komplike ve birbirine bağlı olduğu için aracınızın bir çok parçasını değiştirmeniz gerekli. Bunu yapana kadar Hill Holder özellikli bir araç satın alıp onu kullanmanız hem maddi hem de manevi anlamda daha avantajlı.

Beğendin mi?
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Renaultum.com | Benim Renault'um & Bizim Sitemiz | Renault Araç Kullanıcılarının buluşma noktası...

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir