Antifiriz nedir? Antifriz kelimesi arabamızda duyduğunuz ancak bu sıvının ne olduğunu veya nasıl çalıştığını tam olarak bilmediğimiz kelimelerin başında yer alır. Antifiriz ne işe yarar? Sorusu günümüzde klişe oldu! Antifriz, motorunuzun işlevini arttırıp uzun ömürlü kullanım için kritik öneme sahiptir. Bu yüzden de asla ihmal etmemeniz gerekiyor. Devridaim sisteminin kalbi olan Antifrizin ne işe yaradığını, nerelerde dolandığını, yolda kalıp ciddi sorunları yaşamanızın önüne geçmek için neler yapmanız gerektiğini sizler için derledik!
Konuları İncele
Antifiriz Nedir?
Antifiriz, devridaim sisteminin en önemli parçasıdır. İçten yanmalı motorların içindeki yanma sonucunda ortaya çıkan yüksek ısı, performansın sürekliliği açısından soğutulması gerekli. Aksi durumda sıcaklık sonrasında motor yanar. ? Aynı zamanda da çok soğuk havalarda, motorunuz donar. Aracımızdaki sıcaklıkları düzenlemeye yardımcı olan kimyasal yapıdaki Antifiriz motorunuz ve radyatörünüzdeki sıcak suyun kaynamasının önüne geçerek, soğutma sistemini destekler. Sıcaklıklar düştüğünde, içindeki kimyasal oranına bağlı değişkenlik göstermekle birlikte sıfırın altındaki 30 derece gibi düşük sıcaklıklarda bile aynı suyun donmasını önler
Antifiriz ne işe yarar?
Antifriz motorun donmasını önlemek dışında, motorunuzda su pompası gibi çeşitli parçaların sorunsuz hareket etmesini sağlayan bir yağlayıcıdır. Bunu yaparken, motorunuza zarar verebilecek sürtünmeyi azaltır. Motor bölümündeki metal aksamın paslanmaması için savaşarak motorunuzda korozyonu önlemeye yardımcı olur. Çoğu motordaki alüminyum silindir kapakları korozyona karşı özellikle hassastır ve uygun antifrizi aracınızın sağlığı ve uzun ömürlülüğü için çok büyük önem taşır.

Bir madde olarak antifrizin sadece arabalar için kullanılmadığını da özellikle belirtelim. Suyun donma noktasını düşüren herhangi bir kimyasal madde antifriz olarak bilinir. Benzinde donmayı önlemek için kullanılan metanol veya izopropanol da antifriz türleridir ve bazı canlı organizmalar donma sıcaklıklarında hücrelerini ve dokularını korumak için gliserol ve diğer antifriz türlerini kullanır.
Antifiriz içinde ne var?
Antifriz esas olarak etilen glikol veya propilen glikolden oluşur. Antifriz, oksidasyon ve korozyonu önlemek için silikatlar, nitratlar, azoller veya boratlar gibi katkı maddeleri de içerebilir. Bu katkı maddeleri genellikle toplam çözeltinin %10’undan daha azını oluşturur. Ülkemizdeyse genel olarak etanol, metanol ve etilen glikol kullanılmaktadır. Antifiriz özellikleri ülke bazında değişkenlik gösterebilir. Örneğin çok soğuk ülkelerde motorun donmasını engellemek için kimyasal oranları daha da yükseltilebilmektedir.
Araçlar 50/50 antifriz ve su karışımı prensibiyle ilerler. Yani, yarısı antifrizken diğer yarısını da saf su oluşturmaktadır. Bazı antifrizler bu karışımla gelir, bu durumda da tamamını Antifiriz eklemeniz gerekir. Bu nedenle bir Antifiriz aldıktan sonra ilk bakmanız gereken “Etiketi” olsun. Çünkü içine su katmanız gerektiği ya da gerekmediği açık bir şekilde burada yazmaktadır.
Antifiriz Hangi Renktir?
Antifriz her zaman renklidir, ancak renk tonu bir üründen diğerine değişir. Antifrizin yeşil, mavi, pembe, kırmızı, turuncu veya sarı olduğunu görebilirsiniz. Ancak antifriziniz asla paslı bir görünüm almamalı ve içinde uçuşan partiküller olmamalıdır. Bu koşulları fark ederseniz, soğutma sistemini temizlemenin ve tamamen yeni antifriz eklemenin zamanı gelmiştir.
Antifiriz ne zaman değiştirilir?
Aracınızdaki antifriz seviyesini aracınızın modeline göre soğutma suyu deposuna veya radyatöre bakarak kontrol edebilirsiniz. Üzerinde açıkça işaretlenmiş bir dolum çizgisi olan şeffaf bir plastik kap göreceksiniz. Bu kap genelde motoru açtığınız zaman “Sol” bölümde kalmaktadır. En üstteki çizgi “MAX” en alttaki çizgi “MİN” Eğer en düşük seviyenin altına düşerse, en üst seviyeye kadar ekleme yapın.
Dikkat: Tam seviye ölçümü için aracınızı rampa olmayan, düz bir konuma bırakmanız gerekmektedir.
Fakat şunu da belirtmemiz gerekir ki aracınızdaki soğutma suyunu her 80.000 km’de bir değiştirmeniz gerekir. Kullanıcı el kitabınız, aracınızın markası ve modeli için size daha net bilgi verebilir. Bu değer ortalamalar baz alınarak aktarılmıştır. Bazı arabalarda soğutma sıvısını değiştirmeden 150.000 KM bile yol yapabilirsiniz. Fakat koruyuculuğu üst düzey olması şartıyla. Eğer ne zaman değişeceğini bilmiyorsanız aracın marka ve modelini belirtmeniz durumunda uzman ekibimiz sizlere hızlı bir şekilde yardımcı olacaktır.
Antifiriz nasıl değiştirilir konusunda bilginiz yoksa bizler size tarif edelim. Küçük bir el becerisiyle işleminizi kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
Antifiriz nasıl değiştirilir?
İlk olarak güvenliği sağlamak için motorun soğuduğundan tamamen emin olmalısınız. Çünkü motor sıcakken eliniz yanacağı için kesinlikle müdahalede bulunmayın. Eğer yeterince soğuduğundan eminseniz, aracınızı rampa olmayan düz bir zemine park ederek işlem öncesi hazırlığınızı tamamlayın. Sonra sırasıyla aşağıdaki işlemleri uygulayacağız.

- Her ihtimale karşılık el freninin çekildiğinden ve aracınızın birinci viteste olduğundan emin olun.
- Aracınızın önünü bir kriko yardımı ile kaldırın. Bu detay antifrizin tamamen boşalması için önemli
- Radyatörün alt kısmına bir kap yerleştirin ve tahliye vanasını açın. Tahliye vanası radyatörün alt kısmında yer almaktadır.
- Soğutma sıvısının tamamen boşaldığından emin olmak için sistemi gerektiği kadar yıkayın.
- Tahliye vanasını tekrar sıkın
- Şimdi doldurma kısmına geçtik. MAX. Yazısına kadar Antifiriz doldurmaya devam edin.
- En son aşamada da havasını alacağız. Motoru kısa bir süre çalıştırın, ardından soğutma sıvısını doldurun; iç kısma süzüldükçe siz doldurmaya devam edeceksiniz. Bu işlemi ta ki FAN açılana kadar uygulamaya devam edin. Aracın fanı açıldığında işlemi başarıl bir şekilde yapmışınız demektir.
Antifiriz nedir? Antifiriz nasıl değiştirilir? Konusunu sizler için derledik. Aklınıza takılanları, sormak istediklerinizi YORUMLAR bölümünden ulaşıp hızlı dönüş alabilirsiniz.