Akü kutup başı nasıl sökülür ve neden sökülür? Akü kutup başı sökmenin faydaları da bulunur zararları da. Akü kutup başını sökmek zararlımı yoksa ihtiyaç dahilinde “Bir şey olmaz” düşüncesi kapsamında sökülmeli mi her zaman tartışılmıştır.
İhtiyaç halinde Akü tek kutup başını sökmek ya da her ikisini birden sökerek enerjiyi tamamen ekarte etmek ihtimalleriniz arasında. Bu işlem kesinlikle akünün ömrünü uzatır fakat diğer aksamlar? Elektronik donanımın yoğun olduğu araçlarda “Midyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olabilirsiniz”. Akü kutup başını sökmenin avantajları olduğu kadar dezavantajları da azımsanamayacak kadar fazla. Yeni nesil araçlar için kutup başını sökmek farklı sonuçlar doğurabilirken, eski nesil araçlarda avantaj bile sağladığından söz edebiliriz. EFB Akü olarak adlandırılan bu akülerde, her şey sanılanın aksi bir şekilde ilerleyebiliyor.
Konuları İncele
Akü Kutup Başı Nasıl Sökülür?
Akü Kutup Başı Nasıl Sökülür? Bir araç sahibiyseniz, otomobilinizin hakkında gerekli detaylara sahip olmanız önerilir. Buna teknik konular da dahildir. Akü kutup başı sökme ve takma işlemi şakaya gelmeyecek ve dikkatli yapılması gereken bir işlem. Aküler zaman içerisinde tortu ve kir biriktirirler. Bu durum mekanik problemlerin yaşanmasına neden olur. Bu durumların önlenmesi için temizleme gerekir. Eğer kutup başlarını nasıl sökeceğinizi bilmiyorsanız, şu işlemler yapılmalıdır;
- Aracınızı öncelikle düz bir alana ve sakin bir yere park edin. Aksi durumda gelip geçen ve bakan meraklı gözler dışında, dik rampadaki eğim sizleri işlem sırasında oldukça rahatsız eder.
- Arabanının kaputu açın. Eğer amortisörlüyse ve kendisi havada kalabiliyorsa ne ala, yok destek çubuğu barındırıyorsa bunu iyice yerine sabitlediğinizden emin olun -ki akü kutup başı sökme takma aşamasında kafanıza bir araba kaputu yemeyin.
- Akülerin konumu araç içinde genelde sağ tarafta bulunur. Fakat bu araçtan araca değişkenlik gösterebilir. Eğer baktığınızda karşınıza çıkmıyorsa çok fazla kurcalamayın. Kullanım kitapçığına bakın ya da otomobilinizin müşteri hizmetlerini arayarak bulunduğu yer konusunda destek isteyin.
- Akünün yerini netleştirdikten sonra akü muhafaza kapağını çıkartın.
- Akü artık karşımızda. Akü kutup başı sökme 15 açık ağız ya da yıldız anahtarla yapılır. Bu anahtarı temin ettiğinizden emin olun.
- Söküme başlamadan önce güvenlik önlemlerini alalım. Kıvılcım çıkma ihtimalini ortadan kaldırmalıyız, çünkü küçük bir kıvılcım bile yakıta sıçrayıp patlamaya neden olabilir. Bu neden le akünün +(pozitif) ucunu kontrol edin, sabit olduğundan emin olun ve üzerine ıslak bir havlu yerleştirin.
- Kaçak ihtimaline karşılık elinize temiz bir nemli bez alıp, aküyü komple yavaş yavaş silin.
- 15 açık ağız ya da yıldız anahtardan yardım alınarak –(negatif) kutup başının somunu gevşetin, ama akü kutup başını kaldırmayın.
- Daha sonra pozitif kutup başının somununu sökün ve kutup başını kaldırın.
- Son aşamada da Negatif kutup başını kaldırılın.
Akü Kutup Başı sökülürken nelere dikkat edilmeli?
Akü kutup başlarını sökerken dikkat etmeniz gereken en önemli detay, otomobilinizin sağlığından ziyade kendi sağlığınızı koruma altına alma zorunluluğunuz. Bu ne demek? Akü dediğimiz parçanın içindeki sıvıyı hepimiz biliriz. Bazı kitle ona “akü suyu” dese de oldukça tehlikeli bir asittir. Öyle ki kıyafetinize bile sıçrasa anında orada delik açabilir. Sökmek istediğiniz aküde farkında olmadığınız bir kaçak bulunması ihtimaller dahilinde. Yani, bir yerlerinden sıvı kaçırmış ve siz fark etmemiş olabilirsiniz. Söküm aşamasında da bu sıvı direkt size temas edebilir, hatta gözlerinize geldiğinizi bir an düşünsenize. “Allah korusun” diye içinizden geçirebilirsiniz ama önce siz kendinizi koruyun. Bu önlemi aldıktan sonra dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da akü kutup başı sökme sırası.
Bu nedenle de Akü kutup başı değiştirme ya da akü kutup başı sökme işlemine başlamadan önce akü muhafaza kutup başını bile kaldırmadan koruma gözlüğü temin edilip takılmalıdır. Asitlerin dışında sizlere zarar verebilecek farklı etmenler var. Mesela aküler, şarj işlemleri esnasında patlayıcı gazlar meydana getirir. Bu nedenle onu söküp şarj etmek istiyorsanız işlemlerin yapıldığı yerin düzgün bir şekilde havalandırması gerekir. Zira hidrojen gazları son derece yanıcı özelliktedir. Elektrik boşalması, sürtünme, kaynak, yanan sigara, alev ve kıvılcım gibi etmenler uzakta tutulmalıdır. Sırf bu nedenlerden dolayı gece şarja bağlanıp bırakılan aküler yüzünden birçok işletme de yangın çıktığını biliyor musunuz?
Kendi sağlığınıza yönelik dikkat etmeniz gereken unsurlara temas ettiğimize göre artık akü ve otomobilinizin sağlığını düşünmeliyiz. Çünkü, içinde elektrik barındırdığı için yapabileceğiniz yanlış bir işlem yangın ve istenmedik patlamaların sorumlusu olabilir. Aküyü sökmeye başlamadan öncelikle bilgileri harmanlayın, sonra söküme başlayın. Akü kutup başı sökme sırası baz alındığında Sökerken ilk olarak –(Negatif) kutup başı sökülmelidir. Akü kutup başı değiştirme işlemin de ise ilk olarak +(Pozitif) kutup bağlanmalıdır. Şarjda bulunan devreler doğrudan bağlanmamalı, sökülmemelidir. Kablo başlıklarını bağlarken ve çıkartırken, kıvılcım oluşmaması için test ve şarj cihazları kapatılmalıdır.
Sulu akülerde ise hangi yana olursa olsun, 45 derece üzerinde eğim yapılmamalıdır. Eğer ciddi yanıklara neden olabilecek maddeler ile temas yaşanırsa bol su ile yıkanmalı tıbbi kontrol için hastaneye gidilmelidir. Eğer akü donmuşsa bağlama öncesinde yaklaşık 15 dakika ısınması beklenmelidir. Akü voltajının doğru yönde olduğunu görmeden takmamanız gerekir.
Eğer aracı atlama kablosu ile çalıştıracaksanız, iki akünün + kutuplarına kablolar bağlanmalıdır. Ardından diğer kablo – kutuplarına entegre edilmelidir. Bağlantı işlemleri toprak kablosunun bağlı olduğu şaseden mümkün olduğunca uzakta gerçekleştirilmelidir. Araç çalıştırıldıktan sonra da işlemin tersi uygulanmalıdır. Akü kutup başı değiştirme için gerekli talimatlar okunmalı ve bunlara uyulmalıdır. Aksi durumda hiç hoş durumlarla karşılaşmazsınız.
Akü kutup başı nasıl takılır?
Akü kutup başları yeniden bağlanırken sırasıyla şu işlemleri yapın.
- Pozitif kutup başlığı pozitif bölüme yerleştirilir.
- Somun elle sıkılamayacak konuma gelene kadar sıkılmalıdır.
- Anahtar somuna yerleştirilerek somun iyice sıkılmalıdır.
- Pozitif kutup kapağı kapatılmalıdır.
- Eksi kutup – kısma yerleştirilir. Ardından da elle sıkılabilecek son yere kadar sıkılır.
- Somuna anahtar yerleştirilerek iyice sıkılır.
Akü Kutup Başı Sökmenin Faydaları Nelerdir?
Akü kutup başlarını sökmenin faydaları arasında en bilinir olanı akünün ömrünü uzatmasıdır. Akü kutup başını sökmek ne işe yarar sorusuna verilebilecek en kısa yanıt bu. Aynı zamanda dolaşan bir elektrik enerjisi olmayacağı için, otomobillerde istenmedik durum ve felaketlerin önüne geçer. Aküler elektrik enerjisini kimyasal enerji şeklinde saklarlar. Gereksinim olduğunda, aracın ihtiyaçları ve barındırdığı enerji potansiyeli doğrultusunda ilgili alana elektrik enerjisi gönderir. Akü tek kutup başını sökmek istenmesinin nedeni aracın aküsünü hızlı bir şekilde bitirmesinin önüne geçişmek istenmesi. Sürücüler genellikle bir çözüm olarak bunlardan birini sökerek, daha uzun süre dayanmasını amaçlamaktadır. Bunda diğer sürücülerden aldığı görüşlerin de etkisi bulunur. İşin bu kısmı avantajlı boyutları. Bir de dezavantajları var.
Akü Kutup Başını Sökmek Zararlı Mı?
Akü kutup başı sökmek zararlı mı? Eğer 20 yıl öncesinin teknolojisiyle ilerliyor olsak “Hiçbir zararı yok” yanıtını gönül rahatlığıyla sizlere aktarabilirdik. Bunun nedeni önceki nesil araçların daha yalın bir yapıda bulunmasıydı. Halen sokaklarda görmeye alışkın olduğumuz Brodway, Şahin, Doğan gibi araçlar çok fazla elektronik sistem barındırmadığı için aküden ilk marşta kuvvetli bir elektrik alır, sonraki ihtiyaçları daha minimal seviyelerde kalırdı. En fazla radyo dinler ve farları açardık.
Fakat günümüz araçlarındaysa olay bam başka seviyelere geldi. Aküler bile evrim geçirerek ismini “Akıllı akü” olarak değişmesi teknolojinin en net kanıtı. Bunun ana nedeni konforu arttırmaya yönelik oldukça fazla elektronik sistemin bulunuyor olması. Tüm bu elektronik sistemler de akünüzden sürekli akım çekiyor. Eski aküleri 10+ yıl kullanırken yeni akülerin 2-3 yıl ortalamayla ömrünü tamamlaması da bu durumun en somut kanıtıdır.
Yeni nesil aküler, sürekli akım gönderirler. Yani siz aracınızı çalıştırmasanız bile bazı özellikleri sürekli çalışır. Hazır komutta beklerler ve elektrik ihtiyaçları bulunduğu için de aküden akım çekerler. Akü kutup başı muhafazasını kaldırarak Akü kutup başı sökmek¸ akünün ömrünü uzatacaktır ama aracınızdaki birçok özelliğin senkronizasyonu bozulacaktır.
Akü değiştikten sonra bu özelliklerin tek tek tanıtım yapılması gerekebilir. Hatta bazı tip araçlar radyo kodu bile ister, bu bir nebze güvenlik önlemidir. Bu nedenle de Akü kutup başı sökmek kaş yapayım derken göz çıkarmak olarak nitelendirilir. Yani aküyü kurtarayım derken, otomobilin birçok alanında istenmedik durumların oluşmasına neden olabilirsiniz. “Ben illa sökeceğim” diyorsanız da bu işi düzgün yapmanız lazım, dikkat etmeniz gereken bazı ince detaylar var.
Akü kutup Başı oksitlenmesi nasıl temizlenir?
Akü kutup başı oksitlenmesini kutup başlarını söktüğümüz için rahat rahat yapabiliriz. Akü kutup başlarındaki oksit, kıskaçların çevresinde oluşan boşlukların zaman içinde nem ve diğer dış etkenler nedeniyle ile kimyasal tepkimelere girmesi yüzünden zamanla her arabada oluşur. Bu yüzden bunu bir arıza ya da otomobilinizdeki bir sorun olarak değerlendirmeyin. Akünüzün muhafaza kapağını sürekli kapılı da tutsanız bu oksitlenme oluşabilir. Çünkü havada çok yoğun miktarda nem var.
Akü kutup başları oksidi temizlerken kullanabileceğiniz en etkili kimyasal WD40. Yanımda yok, nerden bulayım diyorsanız da alternatif ve en etkili yöntem sıcak su- karbonat karışımıdır. Onu da bulamam diyorsanız asidik özelliği nedeniyle koladan da destek alabilirsiniz. Temizlemeye başlamadan önce oksitlere kesinlikle çıplak elle temas etmeyin. Netice de bir kimyasal tepkime ve ne çeşit zarar vereceğini bilemeyiz.
Elinize bir eldiven giyin. WD 40 almışsanız güzelce çevresine sıkın, oksidin gideceğini göreceksiniz. Ya da diş fırçası alın ve kola ya da sıcak su karbonat karışımınızı fırçaya sıkın, fırçayla da oksidi temizleyin. Yavaş yavaş sürttükçe oksitlerin oradan gideceğini görürsünüz. Silme işlemini sabırla yapmalısınız. Elinize bir metal alıp da “Ben şunu kazıyayım” demeyin, aküye zarar verir. Yavaş yavaş sildikçe oksitlerin gideceğini göreceksiniz. Söküp temizlediğimize göre, işimizi bitirdiğimiz için artık takma kısmına geçelim
Akü Kutup Başı Neden Oksitlenir?
Akü kutup başlarındaki oksitlenme kıskaçların çevresinde bulunan boşlukların zaman içerisinde nem ve diğer dış etkenler yüzünden, kimyasal tepkimeye girmesi yüzünden oluşur. Bu durum normal olarak değerlendirilir. Bu yüzden bunu bir arıza ya da otomobilinizdeki bir sorun olarak değerlendirmeyin fakat ara ara da temizlemeyi ihmal etmeyin. Akünün kutup başları oksitlenirse ve bu temizlenmezse akım geçirmez ve aracınızla bağlantılı çalışan elektrik aksamı sekteye uğrar. Temizlemek için WD40, Sıcak su- karbonat karşımı ya da kola en iyi alternatifler arasında yerlerini almaktadır
Sonuç olarak akü kutup başı sökmek eski araçlarda akünün ömrünü uzatırken, yeni nesil araçlarda diğer elektrik akşamların aküyle olan senkronizasyonun bozulup sağlıklı bir şekilde çalışmamasına yol açar. Bu nedenle çok çok uzun süre kullanmayacaksanız sökmenizi tavsiye etmiyoruz. Fakat oldukça uzun süre kalacaksa, kapalı bir ortamda muhafaza etmeniz ve akü kutup başını sökmeniz sizlerin avantajına olabilir.
Akü Sökülürken Önce Hangi Kutup Başı Sökülür?
Akü Sökülürken Önce Hangi Kutup Başı Sökülür? konusuna değinmeden önce asidik etmenleri göz önüne alarak sökmeden önce güzelce temizlemeniz gerektiğini hatırlatalım. Yüzeydeki asit elinizde tahribat bırakabilir. Akü kutup başını sökme işlemine – (negatif) kutup başını sökerek başlamalısınız. Bu durum elektrik kıvılcımının oluşup, yangın çıkartma ihtimalinin ortadan kalkmasına neden olacaktır
Akü kutup başı önce hangisi takılır?
Akü kutup başı takılırken önce + (Pozitif) kutup başı takılmalıdır. Eksi kutup montaj işlemini elektrik güvenlik önlemleri nedeniyle en son aşama olarak değerlendirmelisiniz. İşlemi tersten yapmanız istenmedik durumların, kıvılcım hatta yangınların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Akü kutup başı gevşerse ne olur?
Akü kutup başı gevşekse, oksitlenmelerin yoğun bir seviyede yaşanması dışında kutup başlarının hızlı bir şekilde erimesine hatta akünüzün patlamasına kadar uzanan bir sürece neden olabilir. Bu nedenle akü kutup başı sökme takma aşamasında iyi sıkıp, herhangi bir boşluk bırakmadığınızı mutlaka kontrol edin
Akünün artı kutup başı eksi kutup başına göre nasıldır
Akünün artı kutup başı eksi kutup başına göre nasıldır? Akü kablosunda çoğunlukla Artı (Pozitif) kutbun kablosu ve kutup başı kırmızı renkte tasarlanır. Eksi kutbun kablosu ve kutup başı rengi de genellikle siyah renkte olur. Bu ayırım amatör otomobil kullanıcılarının ihtiyaçları dahilinde takviye ya da söküm durumlarında sorun yaşayıp karıştırmamaları adına özellikle yapılmıştır