1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknolojisi

Yağ Yakan Araç Muayeneden Geçer Mi? Ücretsiz Çözüm! ** 2025

Yağ Yakan Araç Muayeneden Geçer Mi? Ücretsiz Çözüm! ** 2025
Motorda yağ kaçağı
0

Yağ yakan araç muayeneden geçer mi? En çok yöneltilen soruların başında yer alıyor. Her ne kadar “kusursuz” bir motorumuz olsun istesek de, bazen her şey gönlümüzce olmayabiliyor. Yağ yakan motorlar, Muayenede motor yağ kaçaklarına yönelik yapılan kontroller kapsamında değerlendirmeye alınıp “Hafif kusurlu” ya da “Ağır kusurlu” tanısı konur ve teknisyenin inisiyatifine kalırsınız.

Oysa durumu hiç riske etmeden, WD40 kullanarak kusurlarınızı örtbas etmeniz ve riski minimize etmeniz mümkün. Öncelikle yağ kaçağının neden olduğunu ve neler yapılabileceğine yönelik bilgiler verelim, sonuç alamazsanız da durumu nasıl gizleyip muayeneden sorunsuz bir şekilde geçebilmenize yönelik ince detaylara değineceğiz.

Motorda yağ kaçağı neden olur?

Motorda yağ kaçağının en temel etkeninin, bakımsız bir motor olduğundan söz edilebilir. “Ben düzenli bakıma giriyorum” cümlesini duyar gibiyiz. Fakat bakıma girmek demek rutin bir şekilde yağ ve filtreleri değiştirerek aracınızı kullanmak demek değildir. Tabi ki bunları da aksatmadan yapmanız gerekiyor. Yoksa durum içinden çıkılamaz bir hal alacaktır.

Her ne kadar düzenli bir şekilde yağını suyunu değiştirseniz de özellikle soğuk/sıcak hava değişimlerinin çok daha üst düzey olduğu bölgelerde; bu değişimlerden zaman içinde etkilenen oldukça kritik motor parçaları bulunur. Buna bir de motorun mevcut vibrasyonunun yıllarla birleşmesini eklediğimizde ister istemez bazı parçalar misyonunu tamamlayacaktır.  Motorunuzdaki kayış setleri gibi kauçuk malzemeler, hava filtre kutusu ya da aracınızda turbo varsa turbo borusu gibi parçalar hava değişimleri ve vibrasyonlara yıllar içinde direnemeyen parçaların başında yer alır.

Motorun iç kısmında dönen yağ, bahsettiğimiz plastik aksam ya da contalardan sızıntı yaparak motor yağ kaçağına neden olmaktadır. Bu kimi zaman dışardan bakıldığında belli olmayabilir ama içerdeki yağ kaçağını açıklayan en önemli parçanın egzoz sistemi olduğundan söz edebiliriz. Bildiğiniz gibi içeride yanma gerçekleştikten sonra yanma sonucunda ortaya çıkan yanmış gazlar, egzoz sistemi yardımıyla aracın dışına atılır. Dışarı bırakılan duman da bizlere içerideki sorunlara fikir yürütmemize yönelik bilgiler taşır. Ama nasıl?

Yağ yakan motor nasıl anlaşılır?

Yağ yakan motorun egzozundan çıkan dumanın rengi kahverengi ya da siyah renkteyse, bu renk değişimi sizlere motorda yağ kaçağı olduğunu bildirmektedir. Kaçağın nedeni, genelde yağ soğutucu isminde bir parça olsa da zaman zaman yağ tavasının contası veya supap kapağının contası dışında yağ soğutucunda da bir arızadan söz edebiliriz.

Bunun dışında fiziki kontroller aşamasında, hatta aracınızı uzun süre park ettikten sonra yere damlayan yağ damlacıklarından rengine göre açık kahverengi ya da kırmızı tonlarında ise bu durum yağ kaçağının vites kutusunda olduğunu işaret eder. Oluşumunun nedeni kuvvetle vites kutusunun keçeleri olsa da contalar ya da hidrolik direksiyon sisteminin hortumu, soğutucusu dışında pompası, aks contaları en sık karşılaşılan arızalı parçaların başında yer alır.

 Eğer akan yağın rengi sarı tonlarında ya da yeşile dönük durumdaysa bu durum soğutma sisteminizdeki arızanın göstergesidir. Soğutma sistemi deyince akıllara ilk olarak radyatör gelip, arıza buna yorumlansa da su pompası ve hortumların kontrolü de atlanılmaması gereken konuların başında yer alıyor.

Yağ Yakan Araç Muayeneden Geçer Mi
Yağ Yakan Araç Muayeneden Geçer mi

Motorun Yağ Yakması Önemli mi?

Motorun yağ yakması oldukça önemli bir durum. Eğer zamanında müdahale ederseniz çok düşük rakamlarda onarım yaptırma imkânı yakalayabileceğiniz gibi, görmezden gelir ve inatla kullanmaya devam ederseniz de çok yüksek rakamlarda onarım; hatta geri dönüşü olmayıp kullanılamayacak boyutlara kadar uzanan motor arızalarından söz edilebilir. Çünkü yağ yakan motorlar kısa vade de insanlara “bir şey olmaz, zaten gidiyor” dedirtse de içten içe kendini yediği için uzun vadede mutlak suretle sorun çıkartacaktır.

Bu nedenle bakım aşamasında kesinlik yağ, filtre değişiminin dışında kaçağa neden olabilecek parçalar düzgün bir şekilde kontrol edilmeli ve kaçağın neden olduğu arızalı parça tespit edildiğinde arıza ötelenmeden mümkün olan en kısa sürede giderilmelidir.

Yağ yakan araç muayeneden geçer mi?

Yağ yakan araç muayeneden geçer mi konu, kontrolü yapan teknisyenin inisiyatifine bırakılan bir durum. TuvTürk personelleri bu konuda oldukça değişken. Muayene aşamasında yağ kaçağı illaki tespit edilecektir. Yağ kaçağının boyutuna, kaçak seviyesine göre teknisyenler bu durumu “Hafif kusurlu” ya da “Ağır kusurlu” olarak değerlendirirler. Eğer hafif kusur ibaresi yazarlarsa, bu sonuç muayene sonucunda gözükmesine rağmen yine de muayeneden geçersiniz.

Çoğunlukla teknisyen aracınızı incelerken yağ kaçağının süspansiyon, direksiyon sistemi ya da fren bölgesinde olduğunu tespit ederse “Ağır kusur” damgası vurup, onarımı yaptırmanızı ve daha sonra tekrar kontrol etmeyi isteyecektir. Fakat yağ kaçağı motor bölgesindeyse bu durumda da yalnızca motora zarar vereceğini düşünüp “Hafif kusurlu” olarak muayeneden geçmenize izin verebilir.

Eğer hafif kusurlu tanısı konulmuşsa muayeneden geçebileceğiniz gibi, ağır kusurlu tanısı konulmuşsa da mutlak suretle onarımı yaptırmanızın gerekliliğini ve 1 ay içinde yaptırırsanız tekrar ücretsiz bir şekilde aracınızın kontrol edilebileceğini bildirir. Asıl soru da burada başlıyor yağ kaçağı olduğuna eminiz fakat o an bütçemiz müsait değil, bu durumda ne yapmamız gerekir? Muayyenden nasıl geçebiliriz?

Yağ kaçağı olan araç muayyenden nasıl geçer?

Yağ kaçağı olan araç muayyenden nasıl geçer? Bunu ancak ve ancak mevcut kaçakları geçici olarak örtbas edip gizleyerek başarabilirsiniz. Eğer kaçağı siz fiziksel olarak görüyorsanız, gizlemek için şansınız demektir. WD40 adındaki sihirli sprey, rahatlıkla işinizi görecektir. Hemen bütün marketlerde bulunan ve internetten de ucuz bir şekilde temin edebileceğiniz WD40 ‘ ı sıkarak kaçak bölgeyi temizleyebilir ve sanki yağ kaçağı yokmuş gibi hareket edebilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken en önemli detay, işlemi muayene girmeden bir gün önce yapmanız gerektiği. Eğer kaçağı temizleyip, uzun süre beklerseniz kaçak nedeniyle yine eski haline dönüp durumun ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Eğer vites kutusu bölgesinde varsa da oraya temasınız zor olacağı için yıkama firmalarından destek alabilirsiniz. Tavsiyemiz bu işlemi hem aracın alt tarafı hem de motor bölümüne yaptırmanız. Muayeneye girmeden 2 gün önce aracın hem motorunu hem de alt kısmını tazyikli suyla güzelce yıkatın ki, yağ kaçakları gitsin ve muayenede sorun yaşamayın.

Bu durum her ne kadar sizi muayeneden geçmeniz için yardımcı olsa da mümkün olan en kısa sürede onarımı yaptırıp güvenliğinizi sağlama almayı kesinlikle unutmayın. Ayrıca Motorda yağ kaçağı konusunda aklınıza takılan her şeyi yorumlar bölümünden dile getirip, ücretsiz uzman desteği alabilirsiniz.

Sık Sorulanlar – Yağ Yakan Araç Muayeneden Geçer mi?

Bu bölümde hazırladığımız içeriklere yönelik, siz değerli ziyaretçilerimizin uzmanlarımıza yönlendirmiş olduğu en sık sorulan soruları derledik. Özet niteliğinde okuyup, konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca Yağ yakan araç muayeneden geçer mi konusuna yönelik aklınıza takılanları, sormak istediklerinizi ya da deneyimlerinizi bizlerle YORUMLAR bölümünden paylaşırsanız yayınlamaktan mutluluk duyacağımızı bilmenizi isteriz.

Araç 1000 km de ne kadar yağ yakar?

Yeni nesil araçlarda her 1000 KM’de 1 Litreye kadar tüketilen yağ, standartlar dahilinde kabul edilmektedir. Bu değer üretici firmalarda tarafınca NORMAL olarak adlandırılır. Üst rakamları görmeniz, bir sorun olduğunun göstergesidir.

Yağ yakan araba nasıl tamir edilir?

Yağ kaçağı için en ideal kimyasal WD40 olsa da Fren temizleme spreyleri de işinizi görecektir. Fakat, bu durumun geçici olduğunu unutmayın. Kalıcı çözümler için mutlaka suretle aracın onarımı gerekli.

Motor yağı 1 litre eksik olursa ne olur?

Kalan yağ yolunuza devam etmenize engel bir durum teşkil etmese de en kısa sürede eksik yağı tamamlamanız gerekmektedir

5 30 gün yerine 5 40 yağ konur mu?

Özellikler bakımından farklılaşmış yağ türleridir.  5W30 dizel 5W40 yağ benzinli araçlar için kullanılmaktadır.

Beğendin mi?
  • 1
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

O.D.T.Ü Otomotiv Mühendisli tahsilatımın ardından uzun süre Renault'da görev aldım. Firmada alanında uzmanlaşmış arkadaşları bir araya toplayarak Renaultum.Com 'u kurdum. Amacım bir birlerine yardımcı olan, ÜCRETSİZ ve ÇIKARSIZ sorunları çözüp bilgilendirme yapılan TR'nin en büyük Renault Kullanıcı Ağını oluşturmak. SAYENİZDE bu yönde hızla ilerliyoruz!

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir