En iyi Kış Lastikleri hangisi? Kış lastikleri tüm araçlar için bir gereklilik, daha da önemlisi de güvenlik için vazgeçilmezdir. Kış lastiğinin çeşitleri, türleri o kadar fazla ki… Araştırma aşamasında, araç kullanıcılarının kafası karışabiliyor. Piyasada nam salmış, yılların markaları dışında daha yeni çıkmış ve piyasaya tutunmaya çabalayan onlarca lastiği inceleyerek en iyi kış lastiğini belirlemek için, uğraştık.. Her kış lastiği modelini, endüstriyel test standartlarına, müşteri incelemeleri ve geri dönüşleri dışında satın fiyatına göre derecelendirdik.
Hangi lastiği alacağınıza karar vermek, kış lastiklerinizin seçimi aşamasında değiştirme zamanı sizi zorlayabiliriz. Bu incelememizde; çekiş performansından, lastiklerin fiyatı, hava durumu ve şartlarına özgü kullanılan teknolojileri baz alarak en iyi kış lastiklerinin listesini sunduk inceliyoruz. Ayrıca kış lastiklerinin seçimi aşamasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini, hangi maddelerin olmazsa olmaz olduğunu en ince detaylarına kadar aktarıyoruz. Öncelikle, kış lastiği tam olarak nedir bu konuya değinelim.
Kış Lastiği Nedir?
Kış Lastiği Nedir? Bazı araç kullanıcılarının kar lastikleri olarak da adlandırmış olduğu kış lastikleri; kar, buz ve soğuk gibi sert kış koşullarında, güvenli ve zemini kavrayıcı yapıda tasarlanmıştır. Sıfırın altındaki sıcaklıklarda maksimum esneklik elde edebilmek için, farklı kauçuk bileşkeleri kullanılarak tasarlanırlar. Bunlar arasında en bilineni de üç tepeli dağ içinde kar tanesi (3PMSF) sembolüdür. Bu simge onun mevsim standartlarını ve özelliklerini belirler.
Kış lastiğinin soğuk havalarda daha iyi yol tutuşu sağladığı ve frenleme mesafenizi azalttığı gerçeği tartışılmaz. Yaz lastiklerine göre daha yumuşak yapıda üretilirler. Ayrıca daha derin ve geniş tahliye kanalları bulunur Bu özellikler sayesinde de ıslak zemin ve soğuk havalarda direksiyon hâkimiyetinin araç sürücüsünde kalmasına vesile olur. Burada halk arasında “Kar lastiği” olarak adlandırılmasının detayı da burada saklı. Yalnızca karlı havada kullanılmaz. Neden takmanız gerektiğine biraz daha detay değinelim.
Kış Lastiğini Neden Takmalıyım?
Kış Lastiğini Neden Takmalıyım? Kış lastikleri kauçuk yapısı ve kalın su tahliyesi yardımıyla sizin yola sağlam ve güvenli bir şekilde tutunmanızı sağlar. Yazlık lastiklerin kanalları incedir. Yağmurlu havalarda her hangi bir su birikintisinden geçerseniz, suyu tahliye edemez ve kanallar tıkanır. Bu da size frenleme aşamasında, buzun üstünde fren yapma hissiyatı yaşatır. Haliyle direksiyonu kontrol edemez ve kaza yaparsınız.
Bu nedenle, düzenli olarak 7 derecenin altında sıcaklıklara kış lastikleri kullanmak zorundasınız. Bu da ülkemizin coğrafi koşulları gözetildiğinde Ekim ayı gibi takıp, Mart ayı civarlarında da sökülmesi gerektiği gerçeğini doğuruyor.
Kış Lastiklerinin Fiyatı?
Kış Lastiklerinin Fiyatı? HepsiBurada, Trendyol, Sahibinden gibi alışveriş siteleri gibi bilindik E-Ticaret siteleri dışında, yalnızca lastikler özelinde satış yapan firmaları da derinden inceledik. Kış lastikleri adet başına 2000 – 30.000 TL gibi rakamlarla satışa sunuyor. Hiç şüphe yok ki fiyata lastiğin kalitesi dışında, boyutu da büyük etmen. Bahsettiğimiz rakamlar pahalı bir maliyet olsa da, aynı kış lastiği setini 4 boyunca saklayıp kullanabileceğinizi ve bu yüzden de her yıl kış lastikleri yenilemek için para ödemeyeceğinizi unutmayın.
Yayınladığımız liste, dünya çapında satılan ve yaptığımız teste göre en iyi sonuçları veren en iyi kış lastiklerini içerir. Rakamları sizlere fikir vermesi açısından ortalama şekilde aktardık. Karar aşamasından sonra fiyat bazında mutlaka araştırma yapın. Ya da bulunduğunuz ili YORUMLAR bölümünden söylemeniz durumunda, anlaşmalı olduğumuz noktalara yönlendirip avantajlı rakamlara sahip olmanızı sağlayabiliriz.
En İyi Kış Lastiği Hangisi?
Lastikler, sürüş deneyiminin genellikle yeterince takdir görmeyen bir parçasıdır. Kaliteli lastikler, aracınızın yol tutuşunu değiştirebilir, yakıt ekonomisini iyileştirebilir ve genel güvenlik performansını artırabilir. Herhangi bir yeni lastik seti satın almadan önce, birkaç farklı lastik modelini karşılaştırmak en iyisidir. Bu konuda Michelin lastiklerini ve Continantel lastiklerini öneriyoruz. En iyi kışlık lastik testimizi 215/60/R16 serisinde yaptık. Fakat ebatta takılmayın. Bu aracın uyumlu olduğu lastik türü, kendi lastiğinizin boyutu farklı olsa da aynı sonuçları alacaksınız.
- Michelin X-Ice Xi3: 2.250 (215/60R16)
- Continental Winter Contact SI: 4.1000 (205/50R17)
- Bridgestone Blizzak WS80: 2.700 (215/60R16)
- Dunlop Kış Maxx WM02: 2.100(225/60R17)
Not: Test aynı yol koşulları ve hız şartlarında yapılmıştır.
Michelin X-Ice Xi3
Michelin X-Ice Xi3 kuru, ıslak, kar, buz, sulu kar gibi tüm düşük sıcaklıklı yol koşulları için tasarlanan oldukça özel bir lastik. Global bir markanın yapmış olduğu testlerde de Tire Rack‘in Kış Lastikleri araştırmasında, bu model ıslak viraj testlerinde, diğer lastik modeline göre daha iyi performans sergiledi ve kuru testlerde de oldukça iyi bir derece aldı. Ayrıca karda yol tutuş ve çekiş için en yüksek ikinci puana sahip oldu.
Bridgestone Blizzak WS90
Bridgestone Blizzak WS90, kuru ve yağışlı kış sürüş koşullarında, frenleme kabiliyeti açısından en tepede yer aldı. Hem ıslak hem de kuru yüzeyde de, diğer muadillerinden yaklaşık 10 metre önde durduğunu söyleyebiliriz. Bu rakam belki düşük gibi görülebilir ama kaza anında 1 metrenin bile oldukça yüksek derece sahip olduğunu unutmayın. Bu model başarısını biraz da kullanmış olduğu Nano Pro-Tech ® sistemine borçlu. Üretim mühendisleri bu teknolojide kullanılan silika parçacıklarının daha kolay bağlanan, özel olarak tasarlanmış kauçuk moleküllere sahip odluğundan söz ediyorlar.
Dunlop Kış Maxx WM02
Diğer bir yüksek puanlı kış lastiği olan Dunlop Winter Maxx WM02, asimetrik tahliye kanallarıyla dikkat çekiyor. Karlı ve buzlu koşullarda güçlü olmasını da bu kanallara borçlu. Çünkü, tahliye hızlı ve seri bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Bu modelde bazı kullanıcı yorumları da dikkatimizi çekti. Frenleme ve karlı havalarda hızlanmayla ile ilgili bazı müşteri şikâyetleri mevcut. Fakat biz kullanım aşamasında böyle bir olumsuzluk gözlemlemedik. Belki ebat özelinde istisnai bir durum olabilir
Continental Winter Contact TS830
Continental Winter Contact TS830P modeli düşük sıcaklıklarda esnekliği ve yol tutuşunu hiç kaybetmemesi onun en büyük avantajları. Yaptığımız testlerde lastiklerin yağmurda ve kuru zeminde oldukça yüksek hızlarda bile iyi performans verdiğini gösterdi.
Test sonucunda da gördüğünüz gibi, bilindik markalar açık ara önde. Hepsini de aynı yol/zemin şartlarında frenleme aşamasında kullandık ve süre tuttuk. Tabi, farklı değerlendirme etmenlerimiz de var ama mevcut testlerimizde Michelin hep rakiplerinin önünde yer aldı.
Michelin: Genel Olarak En İyi Lastik Konumunda
Michelin harika kış lastikleri üretmekle kalmıyor, aynı zamanda neredeyse tüm lastik kategorilerinde oldukça güvenli mesajlar aktarıyor. Sektörün en iyi lastikleri testlerimizin, yaptığımız bütün incelemelerde tepelerde dolanması da onun zaten kalitesini ortaya koyuyor. Michelin lastiklerinin piyasadaki diğer lastik markalarına göre 1 tık daha pahalı olduğunu da kabul edelim. Fakat kalite ucuza satın alınamıyor. Kaliteleri ve performansları, onları değerli kıldığı gibi aracın da güvenli bir şekilde manevra kabiliyeti kazanmasına neden oluyor.
Kış lastiği mi yoksa 4 mevsim mi?
4 Mevsim lastik, ticari amaçla ortaya atılan bir kavram ve özellikle soğuk kış aylarında sağlıklı sonuç alınamaz. Hava sıcaklığının 7 derecenin altındayken kış, üstündeyken yazlık lastikler kullanmanız gerekir.,
4 Mevsim lastikler iki sezonda da “ORTA” performans verir. Yaz aylarında iyi bir sonuç alamadığınız gibi, benzer bir durum kış aylarında da geçerli. Bu nedenle mümkün olduğunca mevsimine göre lastik kullanın.
Sonuç olarak, lastikler güvenliğimizin en önemli detayı. Ayrıca yakıttan, aracın performansına kadar birçok konuya temas eder. Mümkün olduğunca Michelin, Bristone gibi bilindik markalara yönelmeye özen gösterin. Eğer aklınızda farklı bir marka varsa, bizlere YORUMLAR bölümünden yazın ve teknik ekibimiz lastik özelindeki gerçekleri sizlere aktarsın.