1. Anasayfa
  2. Genel

Yurt Dışından Araba Getirmek ** 2025 Güncel

Yurt Dışından Araba Getirmek  ** 2025 Güncel
Yurt dışı araç
0

Yurt dışından araba getirmek, artan otomobil fiyatları, üst üste binen ve sonu uçağı olmayan vergiler derken otomobil fiyatları aldı başını gitti. Hal böyle olunca da insanların alım gücünün de giderek düşmesinin etkisiyle alternatif yöntemler hakkında araştırma içerisine girdiler. Bu yollardan en bilineni ve kulaklara en aşina olanı da arabayı yurtdışından getirmek.

Çok sayıda araba almak isteyen insanlar Türkiye’ye resmi yöntemlerle otomobil getirmek istiyor. Fakat burada bulunan otomobiller ülkemize kayıtlı olmadığı için yabancı plakalı araçlar şeklinde kayıt altına alınabilmektedir. Yabancı plakalı araçlar Ülkemizde belirli kurallar kapsamında kalabilmektedirler. Peki, yabancı plakalı araba ne kadar kalabilir? Yerli plakaya çevirip kullanma şansınız var mı? Yurt dışından araba getirmek için tam olarak neler yapılması gerekiyor.  Hepsini sizler için derledik.

Yurt Dışından Araba Getirme Şartları Nelerdir?

Yurt dışından araba getirmek ve yabancı plakalı araçların Türkiye’de kalabilmesi, kara yolları denetleme müdürlüğü tarafınca belirlenen kurallar kapsamında mümkün olabilmektedir. Bu şartları karşılayan yabancı plakalı arabalar Türkiye’de ancak belirli bir süre dâhilinde kalabilirler. Yabancı plakalı araçların Türkiye’de kalma süresi ilk dönemlerde 6 Ayla sınırlandırılmışken, yapılan düzenleme kapsamında bu süreyi 2 yıla kadar uzatabilmek mümkün kılındı.

Yurt dışından araba getirmek için,

  • Geride bıraktığınız yılın en az 185 günü yurt dışında bulunmanız gerekiyor. İlgili süre pasaportunuz üzerinden kontrol edilmektedir.
  • Getirilen aracın kullanımı sahibi tarafınca yapılmak zorundadır ve başka bir sürücü kullanamaz.
  • Ülkemize geçici süreyle giriş yapan araçlar hiçbir şekilde satılamaz ya da kiralanamaz.

Yukarıdaki maddeler, gurbetçi olarak adlandırılan ve ülkemizin dışında bulunup yurdumuza giriş yapmak isteyip Yurt dışından araba getirmek isteyen vatandaşları kapsamaktadır. Eğer aracı Türkiye’de sürekli olarak kullanmak isterseniz bu durumda da farklı etmenler devreye girmektedir.

Yurt dışından araba getirmek
Yurt dışından araba getirmek

Yurt Dışından 0 Araba Almak

Yurt dışından 0 araba almak, ucuz olduğu için akla sık sık gelse de onu ülkemizde tescil ettirmek biraz meşakkatli. Yabancı plakalı her hangi bir aracı gümrük vergisiz bir şekilde satın alıp Ülkemizde tescil ettirmeniz imkânlar dâhilinde. Bu yöntemin adı yabancı plakalı araç alımı olarak adlandırılsa da kanındaki yeri gerçek ismiyle bedelsiz ithalat olarak adlandırılırmıştır. Şartları ise şunlardan oluşuyor,

  • Türkiye dışında iki yıl süreyle yaşamış ve tekrar ülkemize ikametini taşıyarak Türkiye’de yaşayacak kişiler yararlanabilir. Türkiye tarafından yurt dışına her hangi bir görevi yerine getirmek amacıyla gönderilen kamu çalışanları bu iki yıl süreden muaftır.
  • Türk vatandaşlığına geçmek isteyen ve ikametini kalıcı şekilde Türkiye sınırları içerisine bildirecek kişiler için de 2 sene şartı aranmamaktadır.
  • Yurt dışında ikamet eden bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının vefat etmesi durumunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup Ülke sınırları içerisinde hayatlarını idame ettiren varisleri aracı getirebilir.
  • Bu şartları karşılayan her bir birey getirdikleri araçlara yönelik gümrükte vergi ödemezler. Fakat araçların KDV ve ÖTV gibi vergileri tahsil edilmektedir.

Eğer yukarıdaki şartlardan birini taşımıyorsanız gümrük vergisine tabii olacaksınız. Bu durumda ödeyeceğiniz vergiler de şöyle şekillenir.

Yurt dışından araba getirmek için vergi hesaplama

Yurt dışından araba getirmek için vergi hesaplaması aşağıdaki yöntemlere göre yapılmaktadır.

  • 600 cm3 silindir hacmi olan ve vergi dışındaki satış rakamı 70 bin TL’ye kadar olan otomobillerde  %45,
  • 1600 cm3 silindir hacmi olan ve vergi dışındaki satış rakamı 70 bin – 120 Bin TL’ye kadar olan otomobillerde  %50, 120 Bin TL üzerindeyse %60,
  • 1600 cm3 – 20000 cm3 silindir hacmi olan ve vergi dışındaki satış rakamı 170 Bin TL’ye kadar olan otomobillerde  %100,
  • 20000 cm3 ve üzerinde silindir hacmi olan ve vergi dışındaki satış rakamı 170 Bin TL’ye kadar olan otomobillerde  %160,

Yurt dışından araba getirmek için bu oranlarda ÖTV vergisi ödemeniz gerekmektedir. Ayrıca,  ÖTV’yi ödendikten ve otomobilin bütün fiyatı hesaplamaları yapıldıktan sonra ortaya çıkan rakam üzerinden ek olarak bir de KDV ödemektesiniz.

Yurt dışından 2. El Yabancı Plakalı Araç Almak

Yurt dışından araba getirmek dışında, yurt dışından 2. el yabancı Plakalı Araç Almak güncel mevzuatlar kapsamınca mümkün değildir. Güncel mevzuata göre ülkemize sadece mevcut model yılındaki sıfır otomobilleri ithal edebiliyoruz. Ayrıca şartlar bu kuralla da sınırlandırılmamış. Ayrıca kilometresinin 350 Km’den düşük olması ve daha önce plaka takılmaması şartı aranmaktadır. Fakat istisnai bir durum var. O da ikinci el klasik otomobil ithal edilmesi. Eğer beğendiğiniz araba 50 yaşından daha fazlaysa ÖTV, KDV kuralları kapsamında aracın ülkemizde tescil edilmesini sağlayabilirsiniz.

Engelli Raporu İle Yurt Dışından Araba Getirme

Ülkemiz kanunları kapsamınca engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak adına ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ödemesi yapılmadan otomobil alma imkânı sağlamaktadır. Engelli vatandaşların yurtdışından ithal araç getirmeleri son dönemlerde daha da kolay bir yapıda büründürüldü.  Önceden ithal edilen engelli araçlar 10 yıl boyunca yurt içinde satılabilirken günümüz şartlarında 3 yıla kadar düştü. Yani, aracı getirip 3 yıl kullanıldıktan sonra Türkiye’de satabilirsiniz.

Engelli raporu yardımıyla araç getirmek içinse şu şartları taşımanız gerekmektedir.

  • Edinmiş olduğu sağlık raporu içinde okunaklı bir şekilde “H sınıfı ehliyet alabilir ve özel tertibatlı araç kullanabilir” maddesinin bulunması gerekli.
  • Eğer % 90 üzerinde sağlık raporunuz var ise özel tertibatız araç almanız mümkün.
  • İthal edilerek alınacak ÖTV indirimli otomobillerde KDV dışında MTV ve Gümrük Vergisi indirimi de yansıtılmaktadır.

Çift vatandaşlar için yurtdışından araba getirme

Çift uyruklu olan ve Türk vatandaşları hariç tutulmak şartıyla, belirli bir süreyle çalışmak ya da öğrenim görmek maksadıyla gelen Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan yabancıların ülkelerinde adlarına kayıtlı kişisel kullanıma mahsus araçlarına geçici bir süreyle Türkiye’de kullanmak üzere geçici ithalat belgesi verilir. Bu taşıtlar öğrenim ya da çalışma süresi içerisinde ülkemize giriş yapabilmektedir.

Yurt dışından araba getirmek için yapmanız gereken her şeyi listeledik. Peki, siz ne düşünüyorsunuz? geçmiş tecrübelerinizi, deneyimlerinizi bizlere YORUMLAR bölümünden aktarabilirsiniz.

Beğendin mi?
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

O.D.T.Ü İletişim Fakültesinden mezun oldum. Yurtdışında Renault Satış Danışmanı olarak başladığı yolculuğum, önce Satış Sorumlusu sonra da Satış Bölge Sorumlusu pozisyonlarıyla taçlandı. Türkiye'ye döndükten sonra da deneyimlerimi, tecrübelerimi Benim Renault'um diyenlerle paylaşıyorum.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir