1. Anasayfa
  2. Genel

Araç Değer Kaybı Hesaplaması Nasıl Yapılır? (4 Adımla Paranı KENDİN AL!)

Araç Değer Kaybı Hesaplaması Nasıl Yapılır? (4 Adımla Paranı KENDİN AL!)
Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır
0

Araç değer kaybı hesaplaması nasıl yapılır? Her ne kadar istemesek ve dikkat etsek de ne yazık ki dönem dönem kazalar kaçınılmaz olabiliyor. Kaza sonrası hasar alan araçlar, onarım süreçlerini sorunsuz bir şekilde tamamlasalar da hem TRAMER kayıtlarına hasar bedeli yansıdığı için hem de onarım görüp orijinalliğini kaybettiği için rayiç değerinde maddi kayba neden oluyor, diğer bir deyişle de değer kaybı yaşanıyor. Bu kayıp farkını Trafik sigortasından talep edebilirsiniz! Bu girişime de değer kaybı tazminatı denilmektedir. Araç değer kaybı başvurusu yaparak, 4 adımda paranızı hesaba almak mümkün.

Bu durum başlı başına bir sektöre dönüştü. Kazanın ardından, hasar sigorta birimine iletildiği için oradan telefon numaranızı alan insanlar, sizin adınıza araç değer kaybı başvurusu yaparak ücretini alabileceğinizi bildiriyorlar. Tabi hepsi dürüst değil. Zaman zaman dolandırıcılar da işe müdahil olabiliyor. Araç değer kaybı nasıl alınır konusunda aklınızda soru işareti bırakmayacak bilgileri aktardık. Eğer sizde değer kaybı avukatlık ücreti olan %20 ‘i komisyonu ödemek istemiyorsanız, 4 adımda kendi işleminizi kendiniz yapabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?

Araç değer kaybı hesaplaması, değer kaydı formülü kapsamında yapılır Araç değer kaybı hesaplama formülünde çok fazla değişken bulunmaktadır. Rakamı belirtirken aşağıdaki parametreleri göz önüne almanız gerekli,

  • Otomobilin üretim yılı
  • Geçmiş dönemde değişen parçalar ve hasarın büyüklüğü: Daha önce kaputunuzun değiştiğini düşünelim, bu hasar nedeniyle tekrar kaput değişirse hak iddia edemezsiniz.
  • Aracınızın hasar anındaki kilometresi
  • Aracınızın markası ve modeli: 1.000.000 TL’lik araçla 5.000.000 TL’lik aracın değişen parçaları aynı olsa da çıkan değer kaybı rakamı aynı olmayacaktır.
  • Otomobilinizin hasar geçmişi ve niteliği
  • Trafiğe Çıkış Tarihi

Yukarıdaki değişkenleri göz önüne aldığınızda, değer kaybı hesaplamak için şu formül kullanılır.

Ana formül bu olsa da, içindeki katsayılar yukarıda saydığımız değişkenlere göre farklılık gösteriyor. Önce, Baz Değer Kaybını anlatarak başlayalım.

Araç Değer Kaybı Hesaplaması Nasıl Yapılır
Araç Değer Kaybı Hesaplaması Nasıl Yapılır

Baz Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Baz değer kaybının açıklamasını aracın kaza yapmadan öncesindeki satış değeriyle, hasar onarımı tamamlandıktan sonraki satış bedelinin farkı olarak yapabiliriz. Hesaplamada ortalama olarak %19 değeri temel alınır ve hesaplanırken aşağıdaki formül kullanılır,

Baz Değer Kaybı = Aracın Rayiç Değeri x %19

Baz değer kaybını da anlattığımızda göre, ana formülümüzdeki diğer kat sayı olan hasar boyutuna geçelim.

Hasar Boyutu Katsayısı Nasıl Hesaplanır?

Hasar boyutu katsayısı nasıl hesaplanır? Hasar boyutu katsayısını hesaplarken aracın aldığı hasar düzeyi netleştirilir ve katsayı oranları hasar boyutuna göre aşağıdaki şekilde formalizme edilir.

Hasar BoyutuKoduKatsayısı
Büyük Boyuttaki HasarA10.90
Orta Boyuttaki HasarA20.75
Küçük Boyuttaki HasarA30.50
Basit HasarlarA40.25
Araç Değer Kaybı Hesaplama Formülü

Hasar boyutu katsayısı dışında formüldeki son hesaplama detayı da KM katsayısıdır.

Km Katsayısı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Km Katsayısı Hesaplaması isminden de anlaşılacağı üzere, aracın hasar anındaki kilometresi üzerinden yapılır. Aynı model araçta 20.000 KM ve 200.000 KM arasında satış aşamasında fark olacağı için formülde km değişkeni de baz alınıyor. Formülde KM türüne göre aşağıdaki oranlara göre katsayı ortaya çıkar.

Aracın Mevcut KM DeğeriKat Sayı Değeri
0 – 14.9990.90
15.000 – 29.9990.80
30.000 – 44.9990.60
45.000 – 59.9990.40
60.000 – 74.9990.30
75.000 – 149.9990.20
Araç Değer Kaybı Hesaplama Formülü

Not:  Aracın KM’si 150.000 ve üzerindeyse, bu durumda üst KM olmaksızın katsayısı 0.10 olarak hesaplanmıştır.

Araç Değer Kaybı Hesaplaması Örneği

Araç Değer Kaybı Hesaplaması Örneğini yukarıda yaptığımız açıklamaları de pekiştirmek için listenin sonuna ekledik. Yukarıda ana formülümüzü ve bu formülün içindeki detayları tek tek açıkladık. Burada da rakamlar özelinde bir örneklendirme yapacağız. Araç değer kaybı hesaplama işleminde şu formülü kullanıyorduk

Bu kapsamda Renault Austral aracımız olsun ve satış fiyatı 1.000.000 TL civarında ve kilometresinin 15.000 km altı hasarsız temiz bir araç olduğunu düşünelim. Aracın hasar bedeline bağlı olarak,

  • Hasar onarım tutarı 20.001,00TL ve yukarısındaysa 15.390,00 TL alırsınız
  • Hasar onarım tutarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arasındaysa 12.825,00 TL alırsınız
  • Hasar onarım tutarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arasındaysa 8.550,00 TL alırsınız
  • Hasar onarım tutarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arasındaysa 4.275,00 TL alırsınız

Not: Eğer araç Perte ayrılırsa değer kaybı talep edilemez. Ayrıca, hasara ait parçalar daha önce hasara uğramışsa hesaplamaya dahil edilemez. Araç Değer Kaybı Hesaplama motoru gibi farklı yazılımlarla, sonuca aldanıp başvurmayın. Ana mantığı açıkladık, bu detay üzerinden alacağınız rakamı inceleyebilirsiniz. Dilerseniz bizlere YORUMLAR bölümünden bilgileri aktarsanız yalnızca Renault Araç Kullanıcıları için hesaplamayı uzman arkadaşlarımız yapıp, geri dönüşte bulunabilir.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır? Otomobil kullanıcısı kendi dikkatsizliği ve hatası sonucunda araç, duvar gibi otomobiline zarar verecek bir cisme çarptığında değer kaybı başvurusunda bulunamaz. Yalnızca poliçesi kapsamında otomobilindeki hasarı yaptırabilir. Fakat suç kendisinde değil karşı taraftaysa Araç değer kaybı için gerekli evraklar toplandıktan sonra değer kaybı tazminatı için başvurup, zararının karşılanmasını talep edebilir. Peki, ne kadar talep edilir?

Değer Kaybı Başvurusu Nereye Yapılır?

Değer kaybı başvurusu Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılmaktadır. Sigorta tahkim komisyonu, başvurunuzdan sonra en fazla 4 ay içerisinde durumu karara bağlar. Başvuruları kendiniz yapabileceğiniz gibi vekâlet vasıtasıyla avukatla da yapabilirsiniz. Avukat zaten yapması gerekenleri bildiği için, bizler bireysel başvuru özelinde ilerleyeceğiz. Eğer sizde %20 oranında avukat ücreti ödemek istemiyorsanız, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz. Özetle 10.000 TL değer kaybı kazanırsanız, bunun 2.000 TL’sini avukat alacaktır. Aslında yapmanız gerekenler oldukça basit. E-Devlet üzerinden araç değer kaybı başvurusu yapamıyorsunuz, dilekçe yazarak bireysel başvurunuz gereklidir.

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır – 4 Adımda

Değer kaybı başvurusunu bireysel yapmak alacağınız rakamın tamamının cebinizde kalması demek. Avukat özelinde ilerleyince %20 komisyon ödemek zorunda kalıyorsunuz. Yapmanız gerekenleri sırayla aşağıda açıkladık,

Araç değer kaybı nasıl alınır
Araç değer kaybı nasıl alınır
  1. Evrakları toplayın
  2. Karşı tarafın sigortasına dilekçeyle başvuru yapın.
  3. 15 iş günü bekleyin, uzlaşma için size dönüş yapacaklar.
  4. Rakam üzerinde uzmanlaşamazsanız Sigorta tahkim kuruluna başvurun

Yapmanız gerekenler bu kadar basit. Burada tek soru işareti evraklar, bu nedenle o kısmı biraz daha açalım.

Değer Kaybı Başvuru Evrakları Nelerdir?

Değer Kaybı başvuru evrakları başvurunun ilk aşaması. Evrakları topladıktan sonra talepte bulunabiliriz. Bu nedenle de toplamanız gereken evraklara değinelim.

1) Trafik Kaza Tespit Tutanağı

2) Aracın hasarlı resimleri

3) Araç değer kaybı raporu (Sigorta firmasından alınır)

4) Araç bilgileri – (Ruhsat fotokopiniz yeterlidir)

5) Zorunlu trafik sigortası poliçesi

6) Kasko poliçeniz (Varsa)

7-Servis Onarım Faturası

Araç Değer Kaybı Başvuru Evrakları
Araç Değer Kaybı Başvuru Evrakları

E-devlet değer kaybı başvurusu nasıl yapılır?

E-devlet değer kaybı başvurusu mümkün değildir. Başvurunuzu öncelikle karşı tarafın sigortasına yapmalısınız. Eğer rakam bazında uzlaşamazsanız bu durumda Sigorta tahkim kuruluna gidebilirsiniz. Halen anlaşamıyorsanız da mahkemeye verme imkânınız bulunmaktadır.

Değer kaybı başvurusu dilekçesi nasıl yazılır?

Değer kaybı başvurusu dilekçesi içi kitap yazmanıza gerek yok. Karşı tarafın sigorta firmasını başlık yapın, altta xx tarihte, xx plakalı aracımın, xx onarımı sonrasında ekteki belgeler doğrultusunda hasar onarımı yapılmıştır ve değer kaybı istiyorum demeniz yeterli. Alt kısma TC Kimlik, adres bilgileriniz ve imzanız olsun.

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Araç Değer Kaybı Davası açmak için il ya da ilçe adliye merkezine şahsen başvurmanız gerekli. Uygulayacağınız en son yöntem olsun. Oldukça uzun ve yorucu bir yöntem olduğunu söylememiz gerekiyor. Bu nedenle mümkün olduğunca sigorta şirketiyle uzlaşma yöntemini belirleyin, aksi durumda çok yıpranırsınız.

Araç değer kaybı hesaplaması ve araç değer kaybı başvurusu üzerine bütün konulara değindik. Siz de aklınıza takılanları, sormak istediklerinizi ya da deneyimlerinizi YORUMLAR bölümünden aktarırsanız yanıtlamaktan/yayınlamaktan mutluluk duyacağımızı bilmenizi isteriz.

Beğendin mi?
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

O.D.T.Ü İletişim Fakültesinden mezun oldum. Yurtdışında Renault Satış Danışmanı olarak başladığı yolculuğum, önce Satış Sorumlusu sonra da Satış Bölge Sorumlusu pozisyonlarıyla taçlandı. Türkiye'ye döndükten sonra da deneyimlerimi, tecrübelerimi Benim Renault'um diyenlerle paylaşıyorum.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir