Volan nedir, Volan Ne işe yarar?


1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #2114
    Renaultum
    Anahtar yönetici

    Volan nedir, adını sıkça duyduğumuz ve otomobil üzerinde çok sayıda görevi bulunan; dilimize de Fransızca ’dan geçen bir kelime. Hareketi aktarmada ve onu doğru şekilde kullanmanın her alanında volanın varlığından söz edebiliriz. Sizi fazla merakta bırakmadan volanın tam olarak ne işe yaradığına ve görevlerine değinelim.

    Volan nedir, volanın görevleri nelerdir?

    İçten yanmalı motorların vazgeçilmezi olan volan, hareketini marş dinamosundan alan ve fiziki görünüşü yuvarlak çarkı anımsatan bir parçadır. Kenarlarında kesitli çıkıntılar bulunur. Volan, almış olduğu hareketi krank miline yönlendirir. Pistonlar da bu mile bağlı olduğu için, motorun çalışmasında oldukça kritik bir görev üstlenmektedir. Çünkü pistonların harekete geçmesi sonucunda;  emme supabı açılır ve yanmanın oluşması için içeriye hava yakıt karışımını gönderilir. Yanma sonucunda devamlı dönerek, debriyaj setiyle birlikle vites kutusuyla motorun uyum içinde çalışması için gerekli olan ortamı üstlenir. Sonucunda da dönme hareketi lastiklere aktarılır ve hareketiniz başlar.

    Yukarıda tanımladığımız volanın ana görevi, bun dışında yaptığı işlere kabaca değinecek olursak,

    Motorun devamlı hareket halinde kalmasına neden olur, volan olmasaydı gaz pedalından ayağınızı çektiğiniz anda 200 KM hızınız olsa bile direkt olarak stop ederdiniz.

    Motoru dengede tutan en büyük parçaların başında gelir. Aksi durumda hafif sarsıntılarda bile ciddi sorunlar ortaya çıkabilirdi.

    En büyük bağlantı parçalarının başında gelir. Motor ve debriyajı birbirine bağlayarak hareketi tekerlere yönlendirir.

    Debriyaj pedalına bastığınız anda volan debriyaj diskinden ayrılır, çektiğiniz anda da sıkı bir şekilde ona baskı yapar.

    Sıkı bir şekilde baskı yapar konusu oldukça önemli. Çünkü sistemin sağlıklı bir şekilde çalışması için ayrışmaması ve yüzeyden kaymaması gerekli: Bu neden önemlidir?

    Volan arızaları nelerdir?

    Volan metalik bir yapıda olduğu için yukarıda saydığımız bütün görevleri iyi kötü bir şekilde yerine getirir. Fakat debriyaj setiyle birleşik bir yapıda çalıştığından ısının etkisiyle yüzeyinde lokasyon kararmalar, aşınmalar oluşabilir. Bu da arada bir yağlama yapılmışçasına baskının üzerinden kayıp gitmesine neden olur. Yani sıkı bir etkileşim olmaz.

    Bu durumun oluşması “Arabam gaz yemiyor” sorununa neden olacaktır. Tamamen yanık bir volanla aracınızın baskısı kusursuz bile olsa hareket dahi edemezsiniz. Yüzeyindeki yanıkları dönem dönem tornalamayla gidermek istiyorlar. Fakat bu yapısal incelmeye neden olup, belirli bir süre sonra tamamen kırılarak hiç kullanılamaz hale gelmesine neden olur.

    Bu nedenle miadını doldurmuş volan için taşlama yöntemi yerine, mutlak suretle web si

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
Paylaş