Farklı Şehirlerden Araç Alırken Neler Yapılmalı?


  • Bu konu boş.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #1562
    Sibel Deniz
    Anahtar yönetici

    Farklı Şehirlerden Araç Alırken Neler Yapılmalı? Günlük yaşantımızda, ulaşımın en kolay yolu olan otomobil veya motosiklet gibi araçlar tercih ederiz. Tabii günümüzde gidip sıfır arabalara binlerce lira ödemek çok da kolay olmayacağı için, sürücülerin yöneleceği ilk seçenek ikinci el araçlar oluyor. İş bununla da kalmayabiliyor tabii. Seçeceğiniz aracın kullanışlı ve temiz olması dikkat edilecek hususlar en başında geliyor. Araçta hasar kaydı veya ödenmemiş cezalar çıkabiliyor. O yüzden ikinci el araç alırken zorlu bir süreç sizleri bekliyor olabilir.

    Öncelikle sürücüler çoğu şehirlerde bulunan araba pazarlarına akın ederken, kimisi de internet sitelerinde satışa çıkarılan ya da ilanı koyulmuş araçlara bakabiliyor. İkinci yöntem her ne kadar oturduğunuz yerden birçok araca bakma fırsatı sağlasa da gözle görüldüğü kadar olamıyor. Özellikle görüp de beğendiğiniz bu araç başka bir şehirde ise kalkıp da oraya gitmek gerekecek. Bir sonraki işlemde aracınızı aldıktan sonra başlar. Örneğin; Konya’da ikamet ediyorsunuz ancak alacağınız araç İstanbul’da, yani plakalarını farklı. Tabii bunların farklı olması bir sıkıntı teşkil etmez, ama yaşadığımız yerde plakanın farklı olması sizi yabancı hissettirebilir.

    Eğer farklı bir şehirde araç beğenmişseniz gidip görmeden önce o şehirde tanıdığınız birisi varsa ondan yardım isteyebilirsiniz. Aracı inceler ve size bilgi aktarır. Tanıdığınız herhangi birisi yoksa teknolojiden faydalanmak mümkün. İnternetten araştırma yapıp o şehirdeki global bir ekspertiz firması ile görüşüp aracı incelemesini talep edebilirsiniz. Raporları size online yollarla aktaracaklardır. Eğer araç temiz çıkarsa gidip satışını almanız mümkün. Satışınız aldıktan sonra geriye kalan tek işlem plakanızı bulunduğunuz şehrin plaka kodu ile değiştirmek. Bu işlem sandığınız kadar zor değil, gelin biraz da onu açıklayalım.

    2017 yılı itibari ile araç plaka değişikliği işleminde Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen işlemlerin tamamı Türkiye Noterler birliğine devredildi.

    Plaka Değişikliği İçin Gerekli Şartlar

    İkinci el otomobil almış ya da ikametgâh değişikliği yapmanız gerekli. Araç sahibinin ya da kanuni temsilcisinin başvurması ve aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi bulunuyor olması gerekli. Bunun dışında da aracın muayenelerinin yapılmış olması gerekiyor.

    Öneri : Özel Plaka Fiyatlarını inceleyip, aracınıza istediğiniz plakayı takabilirsiniz.

    Plaka Değişikliği İçin Gerekli Belgeler

    Nüfus cüzdanı, Zorunlu sigortaya dair poliçe, Aracın eski trafik belgeleri ,Noter satışı veya geçici tescil belgesi, Eski-yeni plakalar, Şoförler odasından alınan nakil dosyası.

    Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır?

    İlk olarak ikinci el araç alacaksanız devir satış işlemleri için notere gittiğinizde plaka değişim bildirimi yapıp ücretini ödemeniz gerekiyor. Daha sonra ise Emniyet Genel Müdürlüğü’ne plaka değişikliği için başvuruda bulunmanız gerekiyor. Başvuru için ayrılan süre ise 1 aydır. Ardından EGM’ye yaptığınız başvuru için gerekli belgeleri tamamlamanız gerekmektedir.

    Son ve aşamada ise aracınızın zorunlu Trafik sigortasında ve muayenesinde bir eksiklik var ise mutlaka tamamlamanız gerekmektedir. Bunları hallettikten sonra ise son olarak Trafik Tescil kuruluşuna başvuru yapmanız gerekecek. Onun için de Önceden randevu almanız gerekiyor.

     

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
Paylaş