Direksiyon Kutu Tamirini kendimi yapıyoruz. Direksiyonu çevirdikçe gelen takırtı seslerinden sonra otomobil kullanıcılarının en çok araştırdığı konuların başında, direksiyon tamiri yer alır. Özellikle de Megane 2 Direksiyon tamiri açısından, bizim araçlar arasında en çok araştırılan araba.
Aracınızdaki yön kavramına hayat veren direksiyon kutusu sayesinde onu dilediğiniz yöne, kolay bir şekilde çevirebilirsiniz. Tabi, bazen bu eylemi gerçekleştirirken hiç de istemediğiniz durumlarla karşılaşmanız da mümkün. Direksiyon kutusu arızası belirtileriyle karşı karşıya kalan her otomobil kullanıcısının içine direksiyon kutusu arızası tehlikeli mi? şüphesi illaki düşüyordur. Otomobilin tonlarca ağırlığını parmak ucuyla kontrol edip yön vermenizi sağlayan sistemin arızasından ne derece korkmalısınız? Bazı arızalar çekiciye yüklenecek kadar acil, bazıları ilk fırsatta yapılması gerekecek kadar ötelenebilir bir arıza. Peki, hangisi acil? Direksiyon kutusu arızalarının belirtileri nelerdir, bu belirtilerle karşılaştıktan sonra ne yapılmalıdır, nasıl tamir edilir? Her şeyiyle direksiyon kutusu hakkında merak ettikleriniz sizinle. Önce tam olarak sistemin nasıl çalıştığını inceleyelim.
Konuları İncele
- 1 Direksiyon Kutusu Nedir?
- 2 Direksiyon Kutusu Arıza Belirtileri Nelerdir?
- 3 Direksiyon Kutusu Tamir Edilmezse Ne Olur?
- 4 Direksiyon Kutusunun Tamiri mümkün mü?
- 5 Direksiyon kutusunun fiyatları ne kadar?
- 6 Direksiyon Kutusunun Değişimi Nasıl Yapılır?
- 7 Direksiyon Kutusunun Havası Nasıl Alınır?
- 8 Direksiyon Kutusu Neden Bozulur?
Direksiyon Kutusu Nedir?
Direksiyon kutusu nedir sorusuna verilebilecek en kısa yanıt, yön kavramını yönetmek olacaktır. Otomobilinizi kullanırken direksiyon simidi vasıtasıyla sağa ya da sola manevra hareketlerinizi tekerlere ileterek aracınızı istediğiniz yönde kullanmanızı sağlar. Anlayacağınız direksiyon kutusu olmadan aracınıza yön vermeniz imkânsız hale geliyor. Direksiyon kutusu hareketleri iletmekten, direksiyon simidinin yumuşatılmasına kadar farklı birçok konuda otomobil sürücüsüne konfor alanı oluşturuyor. Gösterdiği arızalar sonucu bu konfor alanında mahkûm kaldığınız gibi, güvenlik anlamında büyük önem taşıyan durumlarla da baş başa kalabiliyorsunuz. Bozulduğunu nasıl mı anlayacaksınız?
Direksiyon Kutusu Arıza Belirtileri Nelerdir?
Direksiyon kutusun arıza belirtileri iki ayrı kategoriye ayrılır. Bunlardan ilki, otomobil sürücüsünün hissedebileceğini farklı türlerdeki arızalar olurken, bir diğeri de sürücünün ilk aşamada çok anlamayacağı fakat zaman içinde yağ eksikliği nedeniyle kendisini fazlasıyla hissettirecek yağ kaçakları. Bu iki arızayı da nasıl tespit edebileceğiniz konusuna ayrıntılı bir şekilde değineceğiz.
Direksiyon Kutusu Arızası Nasıl Belli Olur?

Direksiyon kutusu arızasını anlayabilmek için, üst düzey bir otomobil kullanıcısı olmanıza gerek yok. Biraz dikkat ve biraz da otomobilinizi dinlemenizin etkisiyle Direksiyon kutusu arıza belirtilerini rahatlıkla fark edebilirsiniz. Bu belirtileri madde madde şu şekilde sıralayabiliriz,
Aramanın Direksiyonu Sertleşti!
Aramanın direksiyonu neden sertleşir sorusuna yanıt arıyorsanız, bu madde Direksiyon kutusu arızaları arasında en sık karşılaşılan durum olarak karşımıza çıkıyor. Sertleşme sorununu “Ağırlaşma” olarak da düzenleyebiliriz. Ortalama bir aracın ağırlığı yaklaşık 2 TON ’dur. Bu ağırlık olduğu gibi lastiklere, oradan da düzeye aktarılır. Peki, 2 Tonluk bir basıncı “parmaklarınızın ucuyla” çevirebilir misiniz? Mümkün değil! Yanıtını duyar gibiyiz. İşte direksiyonu bu denli kolay bir şekilde hareket ettirmenizi sağlayan parçalardan birisi de direksiyon kutusudur.
Birisi diyoruz, çünkü bunu tek başına yapmıyor. Anlayacağınız direksiyonum sertleşti dedikten sonra direkt olarak direksiyon kutusunu tamir ettirmeyin, ya da değiştirmeyin. Çünkü bu arızaya neden olabilecek farklı otomobil parçaları da var. Aracımın direksiyon simidi sertleşti diyorsanız, direksiyon kutusu dışında; direksiyon hidroliğinizin azalması ya da hiç kalmaması, direksiyon pompanızda arıza olması da ihtimaller arasındadır. Eğer bunlarda sorun olmadığından emin olunmuşsa, direksiyon pompasının iç kısmında bulunan sızdırma elemanlarının deforme olduğundan söz edebiliriz. Fakat bilmenizi isteriz ki direksiyonun sertleşmesi arızası en çok hidroliğin eksilmesinden kaynaklıdır. Bu nedenle bakacağınız ilk yer burası olsun.
Direksiyon çevirirken ses geliyor
Direksiyon kutusu arıza belirtileri arasında en sık karşılaşılanı olduğundan söz edebiliriz. Direksiyonu her hangi bir yöne hareket etmek için çevirdiğinizde tıkırtı ve metalin metale sürtmesine benzer bir ses duyabilirsiniz. Bu ses parçanın içinde yer alan metal dişlilerin bir birlerine sürtünmesi sonucunda çıkan ses olabilir. Dişlilerin yıpranması, aşınmasına bağlı olarak manevralarda ses yapacaktır. Dikkat! Yine duyduğunuz her direksiyon sesini direksiyon kutunuza bağlamayın. Aracınızın ön takımında çok fazla parça var, buradaki her hangi bir arıza sizin duymuş olduğunuz sese neden olacaktır. Direksiyon kutunuzdan gelen sesi ayırt edebilmeniz için metal sürtmesine benzer bir ses duymanız gereklidir.
Aracımın direksiyonu toplamıyor
Aracımın direksiyonu toplamıyor ya da geç topluyor diyorsanız yine direksiyon kutusu arızasından söz edebiliriz. Fakat bu sorun da tıpkı diğer sorunlar gibi kesinlikle direksiyon kutusundan kaynaklı diyemeyiz.
Direksiyonun sağlıklı bir şekilde kendisini toparlayabilmesi için yük dağılımlarının, ön düzenin ve lastiklerinizin olması gereken standartlarda olması gereklidir. Mesela, ses çıkmasın diye ön takımları anahtarla sonuna kadar sıkmak, arıcınıza yapılabilecek en büyük kötülüklerden birisidir. Çünkü bu civatalar tork anahtarı denilen özel bir anahtar ve basınçla sıkılmalı. Her birinin testleri yapılmış ve olması gereken max. Basınç uygulama ölçümleri kataloglarda yer verilmiştir. Eğer siz bu değerlerde değil de sonuna kadar sıkarsanız yapılan hesaplamaların önüne geçip otomobilin kimyasını bozmuş olursunuz. Ayrıca bu durum cıvatanın yalama olmasına ve hiç tutmamasına da neden olabilir.
Direksiyonun toplamamasına neden olabilecek önemli bir diğer etkenin de lastikler olduğundan söz edebiliriz. Lastik hava basınçlarından, lastiklerin yapısına kadar etkendir. Lastikler otomobil üzerinde dikkat etmeniz gereken en önemli parçaların başında yer alıyor. En nihayetinde kaderimiz 4 adet lastiğin üzerinde bağlı. Lastik hava basınçları, aracınızın olması gereken hava standartlarında olmak zorunda.
Lastiklerle ilgili bir diğer önemli konu da lastik ebatları. Lastik ebatları otomobili üreten firma tarafınca oldukça hassas bir şekilde hesaplanır. Yani anlayacağınız, 225 50 R16, 205 65 R15 gibi terimler rastgele değil, hesaplama sonucunda üretici firma tarafından kullanılan lastiklerdir. Bu durum bazen modifiye tutkunlarının çok da hoşuna gitmiyor. Çünkü araçlarını “pısık” diye tabir edilen yere yakın türde kullanmayı seviyorlar. Bunun için de lastik ebatlarında da değişim yaparak, yanağı ince lastik kullanıyorlar. Özellikle Tofaş serisi ve eski kasa civic araçlar bu konuda meğilli. Bu durum belki estetik bir görünüşe neden olabilir. Fakat direksiyonun toplamaması başta olmak üzere beraberinde bir çok güvenlik zafiyetini de birlikte getirecektir. Bu nedenle lastik ebatlarını kesinlikle standart ölçülerde tutmaya özen gösterin.
Lastikle ilişkilendirebileceğimiz bir başka önemli konu da “Mevsimine göre lastik” kullanma zorunluluğu. Kışın kışlık, yazın yazlık lastik kullanmalısınız. Örneğin yazın kışlık lastik kullanırsanız, kışlık lastik yapısı gereği yere daha sert temas edeceği ve zemin de sıcak olacağı için direksiyon kendisini geç toplayacaktır. Bu nedenle hem güvenlik hem de olası arızaların önüne geçmek için mevsimine göre lastik kullanmaya özen gösterin.
Direksiyon kutusu boşluğu hissiyatı
Direksiyon kutusu boşluğu, direksiyon kutusu arıza belirtileri arasında en dikkat isteyeni. Çünkü minimal düzeydeki her boşluk, normal kabul edilmektedir. Bu ölçü 2 CM ile sınırlandırılmıştır. Bu boşluğu aracınızı rölantide bekletirken ölçümleyebilirsiniz. Bekleme anında direksiyonu sağ-sol yapın, bunun hızlı bir şekilde uygulamayı da unutmayın. Eğer çok hafif bir şekilde boşluk varsa bu durum sorun değil, fakat boşluk hissiyatında bir artış söz konusuysa o zaman direksiyon kutusundaki arızadan söz edebiliriz. Bu da bazı olumsuz durumlara neden olur.
Aracım yolda geziniyor
Yalpalama diye tabir edebileceğimiz, otomobil sürücülerinin ise yolda gezme olarak adlandırdığı bir başka arıza belirtisinden söz edebiliriz. Direksiyon kutusunun iş kısmında dişli olarak adlandırdığımız çark sistemine benzer bir yapı vardır. Siz direksiyonu çevirdiğinizde bu dişli farklı mekanizmaları harekete geçirir ve dilediğiniz yöne doğru gitmenize vesile olur. Fakat bu dişli aşınmış ve görevini tam olarak yapmıyorsa bu durumda direksiyonu seyir halinde sürekli düzeltmeniz gerekir. Bir başka tabirle düm düz yolda ilerliyorsunuzdur ama sürekli hafifte olsa direksiyonu sağa-sola çevirmek zorunda kalıyorsunuzdur. Eğer sizde de bu durum varsa, o zaman bu arızaya neden olabilecek tek sorunun direksiyon kutusu olduğundan söz edebiliriz.
Direksiyon boşluğu zararları nelerdir?
Direksiyon boşluğunun en büyük zararı, otomobil kullanıcılarının otomobilin yönünü belirlemede zorlanma hissiyatıdır. Sağa iki tur çevirirsiniz ama aracınız hafif bir manevra yapabilir. Bu durum özellikle yüksek süratlerde büyük bir risk teşkil etmektedir. Rölantide beklerken hızlı direksiyon çevirmelerinizde yaklaşık 2 CM’den fazla dönüyorsa boşluğunda derecesine göre arıza büyüklüğünden de söz edebiliriz. Bu boşluğa neden olan ana parça, direksiyon kutusunun parçalarından birisi olan rot başlarından kaynaklanır. Değişim aşamasında her iki rot başının beraber değişmesi, eğer mümkünse de komple direksiyon kutusuyla beraber değişmesi güvenlik açısından tavsiye edilen durumların başında gelir.
Direksiyon kutusu arıza belirtileri arasında kullanıcının hissedebileceği sorunlara değindikten sonra, oldukça önem arz eden bir başka konu olan yağ kaçaklarına değinelim.
Direksiyon kutusu yağ kaçağı nasıl anlaşılır
Yağ kaçağını gördüğümüz her ortamda “Büyük sorundan önce, haber verme yöntemi” olarak düşünebiliriz. Yağ kaçağının ortaya çıkabileceği otomobil üzerinde çok sayıda parça var. Bu nedenle her yağ kaçağına direksiyon kutusu bozuluyor muamelesi yapmayın. Eğer aracınız uzun süre bekledikten sonra, ayrıldığınız bölgede bir yağ gözlemliyorsanız; yağın geldiği noktanın lastiklerden doğru gelip gelmediğine dikkat etmelisiniz. Ama önce gerçekten bir yağ mı olduğuna karar verin. Çünkü karşılaştığınız akıntı rutin bir klima tahliye suyu da olabilir.
Direksiyon simidinde ki yağ kaçağını anlayabilmenin bir diğer yöntemi de otomobil üzerindeki kontroller. Bunu yapabileceğimiz yegâne alan da direksiyon simidi. Direksiyon simidinizi çevirdiğinizde eskisinden daha ağır olduğunu düşünüyorsanız, bu durumda yapabileceğiniz iki şey var. Bunlardan ilk hidrolik seviyesinin kontrolü, ikincisi de yağ kaçağının kontrolü. Öncelikle en kolay olanı yapın ve direksiyon hidroliğini kontrol edin.
Direksiyon hidroliğini kontrolünü yapabilmeniz için motor kaputunu açmanız yeterli. Açtıktan sonra neredeyse “Ben buradayım” diye bağıran bir alandadır. Aracınızın marka ve modeline göre değişkenlik göstermekle birlikte genellikle aracınızın kaputunu açtıktan sonra sol kısmında kalan, plastik bir kutudur. Bu kutunun içinde Min ve Max diye iki seviye yazar. Min en düşük seviyeyi, max çizgisi de en yüksek seviyeyi ifade etmektedir. Anlayacağınız sıvı seviyesi ikisinin arasında ve mümkünse –MAX seviyesine yakın bir yerde olsun.
Eğer seviye bu aralıkta değilse, o zaman direksiyon hidroliği azalmış demektir. Ekleme yapmanız durumunda da direksiyonun sertleşme sorununu ortadan kaldırabileceksiniz. Fakat kontrolleriniz sonucunda seviyenin normal olduğunu fark etmişseniz bu durumda direksiyon kutusundaki yağ kaçağından söz edebiliriz.
Direksiyon kutusundaki yağ kaçağını aracın altına yattığınızda uzun, ince bir demirin etrafını siyah yağ tabakası kaplamasıyla fark edebilirsiniz. Fakat bu durum, kapının önünde duran araç için çok da mümkün olmayacaktır. Bu yüzden yağ kaçağını anlayabilmenin fiziki kontrolünü değinelim. Direksiyon kutusunda yağ kaçağı varsa, oluşan bu durum eksik yağ seviyesi nedeniyle mutlaka direksiyonun kendisini yansıyacaktır. Aracınıza oturun ve direksiyonu hafif sağ-sol yapın. Eğer ağlamaklı bir ses duyarsanız, sistem yağsız ya da az yağla çalışıyor demektir –ki bu durumda yağ kaçağı olduğunun işaretidir yağsız kalmış ve direksiyon pompanız ses yapmaya başlamış demektir.
Tüm bu seslerle karşılaşıyor ve yağ kaçağını fark ediyorsanız, olaya hemen müdahale etmeniz gereklidir. Peki, etmeyip bu şekilde kullanmaya ısrarla devam ederseniz başınıza neler gelebilir?
Direksiyon Kutusu Tamir Edilmezse Ne Olur?
Direksiyon kutusunu tamir ettirmeyip, inatla kullanmaya devam ederseniz güvenlik anlamında birçok sorunla karşılaşırsınız. En basite indirgeyecek olursak, direksiyon hâkimiyetiniz tamamen ortadan kaybolur. Kısa bir virajı dönmek için bile direksiyonu defalarca çevirmek zorunda kalacaksınız –ki direksiyon da ağırlaşacağı için onu çevirmek tahmin edeceğinizden ok daha fazla mukavemet gerektiren bir eylem olacaktır. Kaldı ki otomobilin bütün parçalarının bir birlerine bağlantılı olduğunu düşünecek olursak, sağlam olan diğer parçaları da bozacağını tahmin etmek çok da güç olmaz. Bu nedenle hem güvenliğinizi tehlikeye atmamak hem de aracınızda daha fazla masraf çıkmasını engellemek adına arıza belirtileri ortaya çıktıktan sonra hemen müdahale etmeniz gereklidir.
Burada en büyük yanılgı da tamir etme çabaları. Bu mümkün mü, direksiyon kutusu tamir edilebiliyor mu?
Direksiyon Kutusunun Tamiri mümkün mü?

Direksiyon kutusunun tamiri mümkün, en azından fizikken. Fakat çok da tavsiye ettiğimiz bir durum olduğundan söz edemeyiz. Direksiyon kutusunda yağ kaçağı varsa, direksiyon kutusunu açıp yağ kaçıran keçeleri tespit ederek keçeleri yenileyebiliyorlar. Ya da boşluk yapması durumunda yine kutu açılıp, içerdeki dişliler torna yapılıyor ya da tamamen değiştiriliyor. Direksiyon kutusu arıza onarımı ortalama olarak 5500 – 7000 TL arasında değişen rakamlarda yapılmaktadır. Fakat yapılan işlemin ne kadar süreyle sorunsuz kullanılacağı ya da ne denli güvenli olduğu tam bir muallak. Sanayi usulü yapılan bu onarım yönteminin ciddi güvenlik zafiyetine neden olacağından söz edebiliriz. Bu nedenle direksiyon kutusu arızalarında onarım değil, mümkün olduğunca değişim yöntemini tercih etmeye özen gösterin.
Direksiyon kutusunun fiyatları ne kadar?
Direksiyon kutusunun fiyatları aracınınız marka ve modeline göre değişkenlik gösteriyor. Kaldı ki direksiyon kutuları da özellikleri bakımından kendi arasında ayrışmaktadır. Fakat bir genellemeden söz edecek olursa ortalama bir direksiyon kutusunun fiyatının 20000 TL bandında olduğundan söz edebiliriz. Sağlıklı bir rakam alabilmek için aracınızın şasi numarasıyla bir piyasa araştırması yapıp, hesaplı bir parça arayışına girebilirsiniz.
Tabi bahsettiğimiz bu rakam parça fiyatı. Bu rakamın üzerine ortalama 1500 TL civarında da işçilik eklemeniz gerekiyor. Eğer eliniz biraz yatkın ve “Ben yaparım” diyerek kendinize güveniyorsanız, bizler size değişim yöntemini tarif edelim. Detaylıca inceleyin, gözünüze kestirirseniz de korkusuzca devam edin.
Direksiyon Kutusunun Değişimi Nasıl Yapılır?
Direksiyon kutusunun değişim işçiliğini ödemek istemeyip, kendiniz değiştirmek isterseniz aşağıdaki adımları harfiyen uygulayın. Takıldığınız bir alan olursa YORUMLAR bölümünden sorununuzu dile getirmeniz durumunda, teknik ekibimizin hızlı bir şekilde yardımcı olacağınız da hatırlatmak isteriz.
- 1 adet sağlam direksiyon kutusu.
- Lastikleri sökmek için bijon anahtarı
- Aracı kaldırabilmek için kriko ve kriko sehpesı
- Onarım aşamasında kullanmak için anahtar takımı, tornavida, pense, plastik çekiç
Öncelikle aracınızı sessiz, sakin bir yere alın. Ayrıca düz bir zemin olması ve rampa olmaması da önemli. Rampa olursa krikoyla çalışacağınız için zorlanırsınız, ayrıca sessiz bir ortamda çalışmazsanız etraftan gelecek meraklı bakışlar ve sorular konsantrenizi bozacaktır. İşleme başlamadan önce aşağıdaki malzemeleri temin ettiğinizden emin olun.
- Direksiyon kutusunun değişim işlemine lastikleri sökerek başlıyoruz. Lastikleri sökmek için bijon anahtarınızı elinize alarak gözü kara saldırmayın. Her adımını sırayla ve ilmine göre yapacağız. Bijon anahtarını aldıktan sonra ön lastikleri yalnızca “Boşluğunu” alacak kadar gevşetin. Tamamen gevşetmeniz durumunda lastikler çıkarabilir. Eğer hiç gevşetmeden direkt olarak tekeri kaldırırsanız da bu durumda havada lastiği sökemeyeceğiniz için tekrar indirmek zorunda kalırsınız. Bu yüzden yalnızca lastiğin sertliğini almak için bijonları hafifçe gevşetmeniz yeterli olacaktır.
- İkinci adımda aracımızı havaya kaldıracağız. Lastik patlamış gibi düşünebilirsiniz. Sağ ya da sol taraftan aracınızın kriko girişine, kriko bağlantısını yaparak havaya kaldırın. Eğer 2 adet krikonuz varsa diğerini de kaldırmak için bu şekilde sabitleyebilirsiniz. 1 tane varsa da önceden temin ettiğiniz kriko takozunu kaldırdığınız lastiğin altına sabitleyin ve krikoyu diğer tarafa vurarak aracınızı kaldırın. İşlemleri tamamladıktan sonra aracın lastiklerini tamamen sökerek yan tarafa alabilirsiniz.
- Araç askıda dururken hemen orta kısımda yer alan direksiyon kutusunun bağlantı somunu göreceksiniz. Burayı uygun anahtarla sökün ve vidayı karıştırmamak adına uygun bir alana bırakın.
- Bu aşamada da rot kollarını sökeceğiz. Rot kolları kutunun her iki köşesinde yer alıp, lastiğe bağlantılıdır. Sökebilmeniz için mafsalın ucundaki cıvatayı sökerek plastik çekiçle vurup ayırmanız gerekli. Bu işlemi sakın metal çekiçle yapamayın, unutmayın ki metale metalle vurulmaz; bozarsınız.
- Kutunun etrafındaki çok sayıda vida, cıvata göreceksiniz. Buradaki dikkat etmeniz gereken konu, söktüğünüz cıvatayı yalama olmaması adına aynı yere takmanız. Bu nedenle sıralamayı karıştırmamanız için söktükten sonra aynı sıralamayla yere dizin.
- Eğer bütün bağlantı cıvatalarını söktüğünüzü eminseniz direksiyon kutusunu yerinden çıkartabilirsiniz. Fakat şunun altını özellikle çizelim ki direksiyon kutusunu söktükten sonra kısmen de olsa yağ akabilir. Bu nedenle sökmeden önce kutunun alt tarafına plastik bir kap yerleştirin –ki çalışma alanınız kirlenmesin ve rahat bir ortamda çalışmaya devam edin.
- Artık direksiyon kutusunu tamamen söktük. Şimdi dikkat etmemiz gereken en önemli noktaya geldik –ki o da kıyaslama. Eski parçayla yeni parçayı birebir kıyaslayacağız ki sonradan karşımıza çıkabilecek sorunların önüne geçebilelim. Şimdi aracın yanından tamamen uzaklaşın ve yeni almış olduğunuz direksiyon kutusuyla, eski direksiyon kutusu yan yana getirip kıyaslayın. Boyutları başta olma üzere tüm aksamı aynı olmak zorundadır. Eğer aldığınız direksiyon kutusunda rot kolları varsa, direkt takacağız. Yoksa da eski direksiyon kutusu üzerindeki rot kollarını söküp yenisine montajlayabilirsiniz.
Şimdi yeni kutuyu yeni montajlayın ve tüm işlemi geri sarın. Aslında çok çok zor bir işlem değil ama biraz ustalık gerektirdiğinden söz edebiliriz. Eliniz yatkınsa bu işleme girişebilirsiniz. Kendinize güvenmiyorsanız da hiç bulaşmayın ve işi erbabına teslim edin.
Direksiyon Kutusunun Havası Nasıl Alınır?
Direksiyon kutusunun havasını alma işlemi, kutu değişim aşamasında kesinlikle yapılmalı. Fakat, direksiyon kutusunda bir arıza varsa bu işlemi yaparak havasını alıp sorunu çözüp çözmediğini gözlemleyebilirsiniz. Çünkü zaman zaman sıvı seviyesi standartlar kapsamında olsa da direksiyon kutusundaki hava yüzünden sağlıklı çalışamayabiliyor. Özetle sıvı yerine hava gönderiyor ve bizde sistemdeki havayı alarak sıvı göndermesine neden olacağız.
Öncelikle sıvı haznesini en yüksek seviyeye kadar hidrolik yağıyla doldurun. Daha sonra aracınızı çalıştırın ve vitesi boşa alarak rölantide çalışmasını bekleyin. Bu motorun bir süre sağlıklı bir şekilde zorlanmadan çalışarak ısınması ve sistemin devreye girmesi için oldukça önemli. Motorun biraz ısındığından olduktan sonra aracın içine oturun ve direksiyonu 20 kez bir sağa, bir sola tam tur yapacak şekilde çevirin. Çevirirken direksiyonu en sona vurup “Tak” sesini almayın, bu kutunun bozulmasının en büyük nedenlerinden birisidir.
Direksiyon kutusunun arıza belirtilerinden değişimine kadar yaptık. Peki, direksiyon kutusu neden bozuluyor? Bozulmaması için neler yapmanız gerekli?
Direksiyon Kutusu Neden Bozulur?
Direksiyon kutumuz, yapısal anlamda bir birlerine bağlı dişli sisteminden oluşmaktadır. Dişliler birbirlerine sürtünme sistemiyle, tetiklenerek çalışırlar. Sürtünmeye bağlı olarak da zaman içinde bir aşınma gözlemlenecektir. Bu aşınmada direksiyonu çevirdikçe gelen sese neden olur.
Direksiyon kutusunu uzun süre kullanmak için yapmanız gereken ilk eylem direksiyonu sonuna kadar vurdurmamak olmalı. Direksiyonu çevirirken son aşamada “tak” diye bir ses duyarsınız. Bu sesi her duyduğunuzda kutunun ömründen biraz daha çaldığınızı bilmeniz gerekli. Bu yüzden o aşamaya kadar hızlı sert çevirmemeye özen gösterin.
Ayrıca bozuk yollar, kasislerde yavaş ve dikkatli kullanmaya özen göstermeniz kutununun ömrünü uzatacaktır. Her şeyi dikkatli bir şekilde uygulasanız bile, bir süre sonra aşınmaya başlı olarak arıza gösterebileceğini unutmayın. Yapacağınız dikkatli eylemler bu süreyi mümkün olduğundan uzatmak anlamında büyük önem arz eder.
Sonuç olarak direksiyon kutusu nedir, ne işe yarar sorusuna verilebilecek en en yanıt; aracınızdaki yön verme kuramını kontrol eder. En sık karşılaşılan arıza belirtileri, direksiyonu çevirdikçe ağlama sesine benzer bir ses dışında direksiyonun toplanmaması ve yolda gezinme hissiyatı olarak sıralayabiliriz.. Kutudaki arızayı gidermeden kullanmanız ciddi bir güvenlik açığı olarak karşınıza çıkar ve aracınızın diğer aksamlarını bozar. Güvenlik amacıyla kutuyu tamir ettirmek yerine, orijinal parça kullanarak değiştirmeniz sizlerin yararına olacaktır.
Peki, siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi, yorumlarınızı, deneyimlerinizi bizlere YORUMLAR bölümünden aktarırsanız, yanıtlamaktan/yayınlamaktan mutluluk duyarız.