Tork Nedir? Beygir gücüyle tek farkı..


  • Bu konu boş.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #1576
    Renaultum
    Anahtar yönetici

    Tork Nedir? Nasıl Hesaplanır? Araba satın alacak çoğu kişinin bir arabada inceleyip araştırması gereken birçok özellik vardır. Aracın dış görünümünden Çok iç detayları daha önemlidir. Bu detaylardan bir tanesi de otomobilin gücünü etkileyen önemli özelliklerden bir tanesi olan torktur. Torktan bahsetmeden önce sık sık karıştırıldığı beygir gücüne değinelim.

     Beygir Gücü; Araç sahipleri ya da araçlara ilgi gösterenlerin bildiği araç sahibi olacaklar ise bilmesi gereken, otomobilin süratini anlatmak için kullanılan bir terimdir. Bir aracın teknik özelliklerine bakarak kaç beygir gücünde olduğu bilinir. Beygir gücü aslında aracın sahip olduğu motor gücüdür. Beygir gücü değişim göstermez ve genellikle karşımıza BG şeklinde kısaltılmış hali ile çıkar. Her ne kadar beygir gücünün değişken olmadığı bile getirilse de, örneğin; bir aracın motorunda bulunan dişli oranı ayarlarını değiştirerek beygir gücü ve tork değerlerine farklılaştırabiliriz.

    Tork Nedir?

    Tork; bir aracın motorundan, tekerleklerine hareket edebilmesi için gönderilen bir kuvvettir. Bu terim “İtme Kuvveti” ya da “Dönme Momenti” şeklinde de kullanılabiliyor. Bu kuvvet Newton metre olarak gösteriliyor. Kısaca NM birimi olarak da karşımıza çıkıyor. Bir aracın tork kuvveti yüksek ise bu aracın çekiş kuvveti de yüksektir. Bu durumda aracın yüksek ağırlıkları çekebileceğini gösterir. Aracınızın tork kuvveti ne kadar yüksekse o araçta o kadar fazla ağırlıktaki maddeleri taşınabilir. Bu yüzden kamyon, tır gibi araçların kuvvetleri daha fazladır ve daha büyük ağırlıktaki maddelerin taşınmasında kolaylık sağlar.

    Torkun yükseltilebilmesi için tekerlek çapının küçültülmesi gerekir. Böylelikle motorların hareket esnekliği daha fazla olur. Ani bir şekilde hızlarını arttırarak ağır bir maddeyi kaldırabilirler. Tekerleğin çapı düşürülerek aracın daha hızlı gideceği düşünülmemelidir. Torku yüksek olan araçların da süratlerinin fazla olacağını düşünmek bir hatadır. Kamyon, tır gibi araçlar her ne kadar normal bir otomobilin kaldıramayacağı kadar yük kaldırsalar da hiçbir zaman bir otomobil hızına ulaşamazlar.

    Tork Nasıl Hesaplanır?

    Motor seçim sırasında bilinmesi gereken en önemli özellik torktur. Eğer bu bilgi mevcut değilse torkun ölçülmesi ya da hesaplanması gerekir. Motorunuzdaki güç, devir sayısını biliyorsanız birçok internet sitesinde bulunan tork hesaplama kısmından öğrenebilirsin. Kullanmanız gereken güç birimi watt, devir sayısı ise motorunuzun 1 dakikada tamamladığı devir sayısıdır. (rpm)

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
Paylaş