Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır, Çeşitleri Nelerdir?


  • Bu konu boş.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #1572
    Sibel Deniz
    Anahtar yönetici

    Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır, Çeşitleri Nelerdir? Özellikle bayanlar için debriyaj vites kâbusunu ortadan kaldıran otomatik vites araçlar son yıllarda çok fazla tercih edilmektedir. Debriyaj ve vites değiştirmek acemi şoförler için korkulu rüya gibidir ve öğrenmesi oldukça zordur. Otomatik vites araçlarda debriyaj yoktur araç vitesi otomatik ayarlı aracın devrine göre vitesi kendisi ayarlamaktadır. Sürücü sadece gazı kullanarak konforlu bir seyahat geçirir.

    Otomatik vitesin artıları nelerdir?

    Araçta dur kalaklarda vitese gerek yoktur. Yokuş çıkışı rahattır. Manevralarda vites ve debriyaja gerek olmadığı için direksiyon hâkimiyeti çok daha iyidir. Dikkat vites kullanımında ve debriyaj kullanımında kolaylıkla dağılabilmektedir, fakat otomatik viteslerde dikkat sadece direksiyon hâkimiyetine verildiği için sürücü çok kısa sürede aracı kullanmayı öğrenir ve kısa sürede trafiğe çıkar. Debriyaj kullanımında aracı stop ettirme korkusu olduğu için dur kaklar da acemi şoförler aracı hep stop ettirir ve bunun korkusu ile trafiğe çıkmaktan çekinirler. Aynı şekilde yokuş çıkarken de araç stop edebilmektedir. Otomatik vites araçlarda aracın stop etmesi durumu söz konusu dağidir. Fakat gaza fazla yüklenmemekte fayda vardır.

    Trip Tonik Şanzıman

    Otomatik Şanzıman vites kutusudur. Sıralı şanzıman olarak adlandırır. Vites sıralı olarak küçültülür ve büyür. 4.3.2.1 gibi küçültülür. Vites değişikliği direksiyonda kulakçıklarla yapılır.

    Otomatikleştirilmiş Manuel Şanzımanlar

    Yarı otomatik sistem şanzımandır. Bir önceki ve bir sonraki vitese yarı otomatik olarak kolaylıkla e seri geçiş sağlar. Vites atlamasının önüne geçer. Uzun yolda kullanılırken iyi bir sistemken ur kak işleminin çok yapıldığı şehir trafiğinde balatalara zarar vermekte ilk kalkışta yavaş hareket ediyor ve yokuşta kayma olmaktadır. Bu durumlar yeni çıkan otomobillerde ek destek ekipmanlarla kontrol edilmektedir.

    Değişken Oranlı Şanzıman

    Bu sistem şanzımanda dişliler yerine iki hareketli kasnak ile arasında kayış olan sistemdir. Vites geçişi yoktur. Sürücüye konforlu bir sürüş sağlar.

    Çift Kavramalı Şanzımanlar

    Sıralı şanzımanın geliştirilmiş şeklidir. Bu sistemde çift dişli takımları kullanılır. Otomatik şanzıman sistemidir.  motor gücünün %100 ünün tekerleğe aktarılmasını sağlar buda %100 performans sağlar. BMV, Porsche, Nissan gibi özelliklede Formula arabalarında bu sistem kullanılır.

    Tek Kavramalı Yarı Otomatik Şanzımanlar

    Tek kavramalı şanzımanlarda dişli yapısı manuel şanzımanlarla aynıdır. Tek debriyajlıdır. Vites geçişleri hissedilir.

     

     

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
Paylaş