- Bu konu boş.
-
YazarYazılar
-
19 Şubat 2024: 20:30 #1552
Sedat KAYA
Anahtar yöneticiAraba Neden Hararet Yapar? Aracınız susuz kalması, radyatörün delik olması nedeni ile suyunun boşalması gibi farklı nedenler nedeni ile hararet yapabilir. Aracın hararet yaptığını hararet göstergesine bakarak anlayabiliriz. Araç hararet yaptığı zaman önlem almazsak ciddi maddi kayıplara sebep olabilir. Onarım çok basit ve cüzi bir miktar iken hararet yapmış aracı kullanarak aracın motoruna kadar zarar verebilir ciddi meblağlar ödemek zorunda kalabiliriz. Örneğin, basit bir radyatör deliğini onarmak varken motor rektefiyesine kadar uzanabilecek bir süreçten bahsediyoruz. Araç yaz aylarında sıcaklıktan dolayı hararet yapar kışın çok olmaz. Özellikle yaz aylarında uzun yolculuk yapılacaksa mutlaka kontrol edilerek yola çıkılmalı. Arada sırada mola verilmelidir.
Araç Neden Hararet Yapar?
Motor yaz aylarından sıcaklıktan dolayı arıza yapabilir. Arıza yoktur belki ama Hararet gösterge paneli yanmış olabilir. Aracın hararet yapmasının en önemli nedeni sıvı kaybıdır. Suyu, antifrizi azalmış ya da kalmamış olabilir. Araca genellikle %50 antifriz, %50 su koyulması tavsiye edilir. Eğer çok soğuk bir şehirde yaşıyorsanız antifriz oranını yükseltmenizi tavsiye ederiz
Bunun dışında soğutma fanınız açılmamıştır ya da fan müşirinizde bir arıza vardır. Ya da aracın termostatındaki bir arızadan da söz etmek mümkün. Silindir kapak contanız yanmışsa ya da soğutma sıvılarının döndüğü hortumların birisinde bir delik ya da yırtılma oluşmuşsa yine hararete neden olacaktır. Hiç arızalı bir parça olmasa bile aracınızı devamlı yüksek devirlerde kullanmanın hararet oluşumuna neden olabilecek farklı bir parametre olarak karşınıza çıkar.
Araç Hararet Yaptığında Ne Yapılmalıdır?
Araç seyir halindeyken hararet göstergesinin yandığını görür görmez aracı güvenli bir yere çekmek gerekir. Aracı durdurur durmaz aracın kaputunu ve motor soğutma suyunu açmamak gerekir, çünkü buradaki su çok yüksek sıcaklıktadır yaranmalara sebep olur. Gösterge panelindeki sıcaklıktan motordaki sıcaklık daha fazladır. Biraz bekledikten sonra elleri korumak için kalın bir bezle hatta mümkünse iş eldiveni kullanarak açmak gerekir. Öncelikle kapağı açınca buradaki sıvı maddeler kontrol edilir. Eksilmişse eklenerek iyice soğuması beklenir ve tekrar kullanılabilir. Fan açılmamışsa fan açılmalıdır. Aracın conta kapağı yanmışsa ve ve kaçak varsa borularda hasar varsa aracı kullanmamak gerekir araç tekrar su kaynatarak motoru yakar. Aracı vitesisiniz gaza göre uygun devirde kullanmak gerekir. 50 km hızla giden bir araç aracı 3 ya da 4üncü viteste kullanmalıdır. 2. Vitesle kullanılırsa araç hararet yapar. Daha farklı hasarlara da neden olabilir.
Güvenli bir sürüş için aracın sıvı durumu belli aralıklarla kontrol edilmeli eksiklikler takviye edilmelidir. Borularda hasar varsa en kısa zaman da giderilmelidir. Aksi durumda sizi hem yolda bırakır hem de oldukça yüksek derecede maddi zarara uğratır.
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.