Araç muayenesi her aracın belirli periyotlarda girmek zorunda olduğu, girmediğinde cezai yaptırımlarla karşılaştığı çok önemli bir kontroldür. Sıfır araç alımlarında ilk muayenesine 3 yıl sonra girerken ilk muayenesi yapıldıktan sonra her iki yılda bir muayenenizi yenilemeniz gereklidir. Tarihleri muayene istasyonundan aldığınız evrakta bulabilirsiniz. Gelin birlikte Araç muayenesi nasıl yapılır, muayeneye girmeden nelere dikkat etmemiz gerekli bunları inceleyelim.
İçerik
Randevu almanız çok önemli. Özellikle metropol kentlerde yoğunluk nedeniyle randevu almadan giderseniz, yaptıramadan geri dönme ihtimaliniz bulunuyor. Randevu alabilmek için önümüzde iki seçenek var;
Randevunuzu telefonla oluşturmak isterseniz 0850 222 88 88 numarasını tuşlamanız yeterli. Karşınıza sesli komut sistemi çıkacak, yönlendirmeler vasıtasıyla randevunuzu kolay bir şekilde alabilirsiniz.
Telefonla uğraşmak istemiyorum, iki tıkla randevu alayım derseniz de TüvTürk sitesi üzerinden randevu almak için TIKLAYIN. Linkine tıklarsanız hiç uğraşmadan hızlı bir şekilde randevunuzu oluşturabilirsiniz.
Aracınızın mutlaka trafik cezası, OGS, HGS sistemleri gibi ek sistemlerde borcu olup olmadığını kontrol edin. Unutmayın, borçları olan araçların muayene işlemleri başlatılmaz.
Trafik cezası kontrol için tıklayın.
OGS, HGS cezası kontrol için tıklayın.
Emisyon pulunuz yoksa ya da mevcut emisyon pulunun tarihi geçmişse muayeneden geçemezsiniz, ağır kusurlu olarak tekrar çevirirler. Mutlaka kontrol edin, pulu muayene istasyonlarında da temin edebilseniz de çok tavsiye etmiyorum. Kalibrasyonları daha farklı ayrıca olası bir sorunda geri dönmek zorunda kalırsınız ve muayene hakkınız yanar. Tavsiyemiz gitmeden mutlaka emisyon muayenenizi yaptırarak pulunuzu da yanınıza almanız.
Ruhsatınızı mutlaka yanınızda bulundurun, ne yazık ki “Evde unutmuşum” deme şansınız bulunmuyor. Satış ve devirlerde, Tescil Belgesi noter tarafından alındığından yenisi düzenlenene kadar, noter tarafından verilen “EK-44 Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge” (geçerlilik tarihi dolmamış) muayene sırasında yanınızda olmalıdır.
Trafik sigortanızın tarihini muayene öncesi kontrol edin. “Trafik Sigortası” tescil kayıtlarında motorlu bisiklet olarak geçen ve insan taşımada kullanılmayan römorklar hariç tüm araçlar için zorunlu bir belgedir. Online olarak bunun kontrolü yapılıyor olsa da yanınızda bulundurmanızda fayda var.
Muayeneye gelirken LPG/CNG Tankının üzerinde yer alan etiketteki bilgilerinin rahatlıkla okunabilir bir şekilde olması gerekiyor. LPG/CNG tadilatı sonrası muayenelerde “Yakıt Sistemi Montaj Belgesi” ile gelmenizi özellikle tavsiye ederiz.
LPG/CNG`li bir araç “Yakıt/gaz deposu; ömrü ilgili mevzuatta belirtilen süreyi aşmış” veya “Sıvı Gaz Sistemi Onaysız” kusuru almış ise, muayene tekrarına Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ile gelinmesi zorunludur.
İlk muayenesinde yukarıdaki kusurlar haricinde LPG/CNG sistemi ile alakalı başka bir ağır kusur alması durumunda muayene tekrarında ilgili kusurun fiziksel olarak giderilmesi yeterlidir. Herhangi bir evrak ya da belgeye gerek yoktur. Ayrıca unutmayın LPG’li araçlarda tanker tarihi 10 yılı geçmişse tankerinizi değiştirmeniz gerektiğinden muayeneden geçemezsiniz.
Aracınızda bulundurulması gereken ekipmanları mutlaka kontrol edin.
Aşağıdaki ekipman listenizi aracınızda mutlaka hazır konumda bulundurun.
Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet bulundurmanız gerekmekte.
Araçtan araca farklılık gösteren tüp için yasal geçerlilikler aşağıdaki gibidir.
Motosikletler ve lastik tekerlekli traktörler hariç bütün araçlar ile tarım orman römorkları da dahil olmak üzere tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda bulundurulacaktır. Stepnenizi gitmeden kontrol edin, havası inik ya da patlak olabilir. Stepnede sorun yaşarsanız da korkmanıza gerek yok.. Hafif kusurlu olarak muayeneden geçebilirsiniz.
Bu adımları tamamladıktan sonra randevunuzu alıp araç muayene istasyonuna gidebilirsiniz. Unutmayın! Muayene istasyonun gittikten sonra bankodan muayene ücretini nakit olarak ödeyip muayene sıra numarası almanız gerekmektedir. Ne yazık ki kredi kartıyla ödeme şansınız bulunmuyor.
Muayene hakkında deneyimlerinizi, aktarmak istediğiniz hususları bizlere yorum bölümünden iletirseniz yayınlamaktan mutluluk duyarız.
Araç muayenesi nasıl yapılır, nelere dikkat etmeliyiz? - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Güvenli sürüş teknikleri nelerdir? 29 Ekim 2019
Arabanın kışlık bakımı nasıl yapılır 11 Ekim 2019
Hangi motor yağını kullanmalıyım 03 Ekim 2019
Radyo kodunu nereden alabilirim, nasıl girilir? 28 Eylül 2019
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Tüm hakları saklıdır.
Renault Fun Clup - Tüm Hakları Saklıdır